Plavanje v mrzli vodi – izziv, ki prinaša več zdravja

Ewa Wrobel Bonin in Ana Lončar

Plavanje v mrzli vodi postaja vedno bolj priljubljena aktivnost na prostem tako med profesionalnimi športniki, zvezdniki, kot med navadnimi smrtniki. Zanimivo je dejstvo, da izhaja iz držav s hladnim podnebjem, kjer so pogoji za zimsko plavanje še toliko bolj zahtevni. Katere prednosti tega športa prepričajo posameznika naj sleče zimska oblačila in se poda v ledeno vodo? Kdo se lahko z njim ukvarja? Kako se ga lotimo?

Na temo plavanja v mrzli vodi je bilo napisanega že veliko. Trenutno najbolj aktualna je metoda Wima Hofa. Če v spletnem brskalniku vpišete ‘cold water swimming’, dobite preko 300 milijonov zadetkov. Namesto vsem dostopnega enciklopedičnega znanja, pa vam bova medve poskusili odgovoriti na zgornja vprašanja skozi prizmo lastnih izkušenj, podprtih z ugotovitvami strokovnjakov.

Sva Ewa in Ana, mamici okoli 40. let, ki jima mrzla voda zbistri um in pomaga vzdrževati fizično kondicijo. Z rednim plavanjem v hladni vodi sva začeli aprila 2019, ko je imela voda približno 15 ºC. Ob koncu poletja istega leta sva se odločili, da plavalne sezone ne bova končali, in tako nadaljujeva še danes. V dveh letih, sva začeli opažati veliko koristi tega športa.

Koristi plavanja v mrzli vodi

Izboljšan mišični tonus brez obremenitve sklepov in hrbtenice

To je prednost plavanja na splošno. Če je voda mrzla, pa človek dobi še dodatno motivacijo za bolj intenzivno plavanje, s katerim se želi segreti (v nasprotju z ležernim poletnim plavanjem, kjer je cilj ohladitev telesa).

Pospešeno kurjenje kalorij

Človek ima dve vrsti maščobnega tkiva: rjavo in belo. Dandanes je ravnovesje med njima porušeno v korist bele maščobe. Rjava maščoba porablja energijo in tako sodeluje pri vzdrževanju telesne toplote. Na ta način lahko dolgoročno pripomore k izgubi odvečne telesne teže. Plavanje v mrzli vodi dokazano pomaga aktivirati rjavo maščobo.

Dvig splošne odpornosti

Plavanje v hladni vodi dokazano poveča število levkocitov (belih krvnih celic). Telo je izpostavljeno spreminjajočim se pogojem, na katere se odziva oz. proti katerim se bori s pomočjo le-teh. Če plavanje v hladni vodi za vas postane rutina, se bo vaše telo navadilo na spremembe in lažje ter hitreje aktiviralo svoje obrambne mehanizme. Lahko vam poveva, da v zadnjih dveh letih nisva bili niti enkrat prehlajeni, preden sva se začeli ukvarjati s tem športom pa so naju prehladi in viroze ‘nadlegovali’ večkrat na leto.

Izboljšana cirkulacija

Izpostavljenost mrzli vodi pripomore k boljši prekrvljenosti telesa ter posledično k zdravljenju vnetij in blaženju bolečin. Zato je zmeraj bolj priljubljeno med profesionalnimi športniki kot zaključni del treninga. Poleg naštetega pomaga pri odpravi celulita in učvrsti kožo. Kot zanimivost lahko dodava, da nisva nič več ‘zmrzljivi’ kot večina žensk.

Boljše splošno počutje in dvig libida

Plavanje v hladni vodi pripomore k lažjemu obvladovanju duševnih stisk, vključno z depresijo, in na splošno k boljšemu počutju. Med tovrstnim plavanjem se aktivira proizvodnja endorfinov, t. i. hormonov sreče, ki jih možgani največ proizvajajo takrat, ko je telo na pragu bolečine (da jo omilijo). Vsak plavalni podvig v hladni vodi je tudi svojevrstna zmaga – od tu pridejo še samozavest in boljša samopodoba ter občutek kontrole, kar vse lahko vpliva tudi na dvig libida.

Polnjenje ”baterij” s pozitivno energijo

Čeprav med in po plavanju v mrzli vodi pokurimo veliko energije, telo in um ne postaneta utrujena. Prav nasprotno! Mrzla voda prebudi bolj kot jutranja kava, zaradi zgoraj omenjenih endorfinov pa dobimo voljo za ustvarjanje in zabavo. Medve najino dodatno energijo ‘spravljava’ v kratke video posnetke, s katerimi poskušava na zabaven način promovirati ta šport preko Youtube kanala 365coldswim.

Pomaga v boju proti degenerativnim boleznim, kot sta demenca in Alzheimer

Po ugotovitvah znanstvenikov univerze Cambridge, telo, ki je izpostavljeno mrzli vodi, začne proizvajati protein RBM3 oz. protein ‘mrzlega šoka’ (ang. “cold-shock” protein), ki ima potencialno pomembno vlogo pri tvorbi novih nevronskih povezav. Do končnih ugotovitev na tem področju bodo znanstveniki potrebovali še nekaj let (Could cold water hold a clue to a dementia cure? – BBC News).

Dostopnost

To ni zanemarljiva prednost, predvsem v obdobju pandemije, ko je telovadnicam in fitnes centrom pogosto prepovedano obratovanje. Plavanje na prostem ne zahteva posebnega finančnega vložka za vstopnine oz. opremo. Poleg tega človeka ne omejuje časovno – v jezero, reko, morje, potok itd. lahko zaplavaš ali skočiš kadarkoli, ko imaš nekaj prostega časa.

Občutek pripadnosti

Ob izvajanju tega športa zagotovo skleneš nova poznanstva ter se povežeš z ljudmi, ki imajo podobne interese in izkušnje.

Sva uspeli vzbuditi vaše zanimanje za ta šport? Vas je zamikalo, da bi letos nekoliko prej odprli plavalno sezono? Če je odgovor da, vabljeni k branju drugega dela članka, v katerem bova bolj podrobno opisali, kako se je najbolje pripraviti in začeti, na kaj je treba biti pozoren med in po izvajanju tega športa, komu ga priporočava in za koga morebiti pa le ni primeren.

Prejšnji članekStatisti ali scenaristi?
Naslednji članekTrije glavni krivci za utrujenost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj