5 nasvetov za izboljšanje zraka na delovnem mestu

2749
Young successful business colleagues analyzing project of alternative energy with miniatures of windmill turbines at the table, and in a serious discussion, looking at paperwork.

V pisarni verjetno ne morete izbirati pohištva, talnih oblog, napeljav, oken in še marsičesa. Toda to ne pomeni, da ste obsojeni na vdihavanje vseh hlapov in prašnih delcev in da morate pozitivno naelektrenim ionom pustiti, da vam kradejo energijo. Že v nekaj urah bo vaše delovno mesto veliko bolj zdravo, če boste le upoštevali naslednjih pet nasvetov.

1. Postavite solno luč

Solna luč učinkovito zmanjšuje količino prašnih delcev v zraku, oddaja negativne ione, nase vleče vodno paro in nanjo vezane mikrobe, ki se v stiku s soljo nevtralizirajo – torej lahko rečemo, da v prostoru deluje kot nekakšen filter. Poleg tega solna luč oddaja sproščujočo svetlobo – že pogled nanjo nas pomiri in izboljša koncentracijo. Če imate težave z dihali, solno lučko namestite čim bližje mestu, kjer sedite in delate.

2. Navlažite zrak

Eden od poglavitnih razlogov za izčrpanost in slabo počutje je bivanje v prostorih s presuhim zrakom. Če delate v prostorih, ki so ves čas klimatizirani, se morate zavedati, da klimatska naprava deluje tako, da iz zraka (in iz vašega telesa) odvaja vlago. Podobno se dogaja v prostorih s centralno kurjavo.

Če je zrak v pisarni presuh, bo izsuševal tudi vaše telo. Sluznice bo naredil dovzetnejše za viruse, ki jih pozimi že tako ne manjka. Optimalna relativna vlažnost zraka naj bi se gibala med 45 in 55 odstotki. Da jo dosežemo, lahko v prostor nastavimo vlažilnik zraka, na klasične radiatorje pa namestimo posodice z vodo ali mokre brisače. Zadnja možnost se morda ne zdi prav sodobna, vendar deluje!

3. Odišavite zrak

Pozor, s tem nimamo v mislih umetnih dišav, ki samo povečajo količino rakotvornega formaldehida in alergenih snovi v zraku, ampak prava eterična olja, ki jih nakapljamo v vodo nad svečko (pozor! – prej preverite, ali imate v pisarni detektor dima!), na lesen predmet, plišastega medvedka …

Če izberemo mešanico mete, evkalipta, brina, kumine in komarčka, se bo tudi zamašen nos v hipu odmašil. To naravno mešanico je Alfred Vogel imenoval Po-ho in jo najdete v vseh lekarnah, v katerih ponujajo njegova naravna zdravila. Lahko pa posežete tudi po posamičnih oljih, ki bodo zraku dodala svežino, pobila večino mikrobov, ki bi vam utegnili nagajati, povrhu pa vam bodo izboljšala počutje in koncentracijo. Koncentracijo najbolj izboljšujejo eterična olja lovorja, rožmarina in citrusov. Več o tem, katera eterična olja so najučinkovitejša za dihala, si preberite v knjigi Ščepec védenja.

4. Ozelenite pisarno

Nekatere rastline so resnično čudežni in nezahtevni filtri, ki iz vašega zraka pobirajo formaldehid in benzen, trikloretilen, toluen, amoniak …

Rekorderke po filtrirnih sposobnosti so luskaste praproti. Učinkovite čistilke zraka so tudi palme, bršljani, fikusi, spatifili …

Pomembno je le, da so rastline čim bližje vam, da torej lahko vdihnete to, kar so izdihnile. Če sedite na eni strani prostora, rastline pa so na okenski polici na drugi, ne pomaga veliko. Idealno je, če je vaše delovno mesto blizu okna, s čimer boste deležni tudi kakovostnejše naravne svetlobe. Če to ni možno, k sreči obstaja kar nekaj rastlin, ki prenesejo tudi pomanjkanje svetlobe. Natančno smo jih predstavili v knjigi Kako ohraniti možgane.

5. Dodajte vodni element

Pretakajoča se voda povečuje raven vlage v prostoru, s čimer lovi in sili k tlom prašne delce, sočasno pa negativno ionizira zrak. Res škoda, da med delovnim časom ne moremo v gozd ali do prvega slapa, s čimer bi si lepo napolnili baterije. Toda nekaj preverjene moči narave lahko prinesete v pisarno, če denimo vanjo postavite akvarij, v katerem se bo nenehno pretakala voda, ali pa sobno fontano.

Bi želeli še?

Poleg redne mesečne rubrike Za zdravje na delovnem mestu v tiskanih novicah, mesečne tematske e-novice in video prispevkov za več zdravja na delovnem mestu, lahko dobite tudi več.

Če želite kot podjetje prejemati naše tiskane in e-novice, organizirati naša predavanja/delavnice ali kako drugače sodelovati, nam pišite na naslov novice@zazdravje.net in poslali vam bomo dodatne informacije.

Za prijavo na prejemanje brezplačnih e-novic ZA ZDRAVJE NA DELOVNEM MESTU, kliknite tukaj.

Prejšnji članekNočni post – njegova zdravilna moč
Naslednji članekRešite se zasluzenosti!
Katja Podergajs se je projektu Skupaj za zdravje človeka in narave pridružila leta 2008 kot avtorica prispevkov, lektorica in izvajalka delavnic priprave zdrave hrane. V tem času je nekaj let raziskovala možnosti samooskrbnega načina življenja, od leta 2017 pa je urednica spletnih medijev informacijskega središča Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj