Premišljujete o svoji perutnini?

1199
Closeup of a mother chicken with its baby chicks in grass

Odlična ideja!

Dejansko je danes težje priti do zdravih beljakovin kot do sadja in zelenjave. Ko boste pridelali svoje prvo jajce, boste ugotovili, da takšnega res ni možno kupiti, niti pod oznako eko.

Hkrati pa bo dobro izbrana perutnina tudi vašo zelenjavo in sadje naredila bolj zdravo. Račke odlično poberejo polže in drugo nadlogo, kure pa izbrskajo tudi številne druge škodljivce, pognojijo tla in pospešijo predelavo komposta.

Kako se lotiti?

Prebran članek ali kakšen kratek film na kanalu YouTube ne bo dovolj. Če ste se navdušili nad tem, kako svoje plevele, polže in škodljivce spreobrniti v jajca ekstra kakovosti, si vzemite še nekaj časa in spoznajte bolj natančno, kako se tega lotiti.

Večina priročnikov, ki jih pišejo sodobni strokovnjaki, je namenjena rejcem. Za strokovnjaka je manjša tradicionalna jata vse, kar je pod 1000 živali, zato naj vas ne ustrašijo tehnične podrobnosti, do potankosti izračunani jedilniki, potrebne temperature …
Za rejo pol ducata kokoši, parčka rac ali eno gos vam ni treba biti znanstvenik. Vseeno pa naredite domačo nalogo in preberite, kaj vsaka izbrana žival oziroma pasma potrebuje za res srečno življenje, ki bo osrečilo tudi vas.

Med metrom knjig, ki sem jih na to temo prebrala, se mi za tovrstne potrebe zdi najbolj praktična The Small-Scale Poultry Flock.

Brezplačne ideje in načrte prenosnih kurnikov vseh velikosti najdete na spletu v izobilju. V iskalnik vtipkajte »chicken coop«. Če ne obvladate angleščine, si lahko pomagate z domačimi knjigami, ki so sicer namenjene bolj zahtevni reji, a so vseeno v veliko pomoč pri načrtovanju. Naša največja strokovnjakinja na to temo je Antonija Holcman – najbolj aktualna pa je njena knjiga Reja kokoši v manjših jatah. Na FB deluje tudi skupina rejcev in ljubiteljev perutnine Kurja lojtra.

Veliko veselega kokodakanja vam želim!


Preberite tudi:

“Zero-waste” svilenke


Prelistajte tudi priročnik Samooskrba v praksi – več pridelka, manj površine.

Prejšnji članekPriprava “pametne” tinkture iz škrlatne ehinaceje
Naslednji članekKaj je zdravje živali?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj