Ali psa lahko boli glava?

Sick dog sideways on white background

Ste razpoloženi za poskus? S prsti obeh rok sklenite obroč okoli svojega vratu tako, da sta palca na sprednjem delu vratu. Stisnite in potegnite nazaj. Kaj občutite? Se vam je v glavi dvignil pritisk? Upamo, da ste ostali pri zavesti.  Zdaj pa pomislite na to, kako se lahko počuti pes z ovratnico.

Naslednjega poskusa ne izvajajte, le zamislite si ga. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi imeli na sebi ovratnico z nekajmetrsko vrvjo, ki bi bila na drugem koncu privezana ob drevo. In bi začeli teči – vse hitreje, dokler vas vrv ne bi ustavila. Verjetno je za marsikoga žaljiv že ponujeni razmislek. Toda zakaj mislimo, da se pes počuti kaj drugače, ko mu na sprehodu z ovratnico zategujemo vrat ali pa hkrati uporabljamo še povodec z zložljivo vrvico? Ali psa lahko boli glava? Seveda ga lahko, in ne samo to.

Vnetja ušes

Pri psih so zelo pogosta. Za psa je to izredno neprijetno: praska se po ušesih in glavi, iz pordelih in bolečih ušes teče izcedek neprijetnega vonja, z ušesi se drgne ob predmete, stresa z glavo, cvili … Čeprav je eden od najpogostejših vzrokov za vnetja ušes alergija, večinoma še vedno menimo, da je to težava, ki zadeva le ušesa.

Po mnenju veterinarja dr. Petra Dobiasa so vnetja ušes samo znak, da telo ni v ravnovesju. So alarm, ki ponazarja, da je v telesu nekaj narobe na sistemski ravni. Meni tudi, da na tej ravni z lokalnim zdravljenjem ušes le še povečujemo škodo. Naslednji del je še posebno zanimiv: kot glavni vzrok za težave z ušesi (poleg toksičnega telesa ter neustrezne in s hranili revne hrane) navaja uporabo ovratnice. Kot enega od prvih ukrepov zdravljenja ušes torej odsvetuje uporabo ovratnice, zatem pa se loti še preostalih ukrepov, ki zadevajo celotno telo (razstrupljanje jeter, zagotavljanje manjkajočih hranil …).

Hipotirodizem ali zmanjšano delovanje ščitnice

Ščitnico lahko primerjamo z avtomobilskim pedalom za plin, saj optimizira hitrost presnove, podobno kot pedal za plin uravnava hitrost vožnje. Telesu torej zagotavlja pravšnjo količino energije za optimalno delovanje. Če je presnova zaradi prenizke ravni ščitničnega hormona počasna, pride do zmanjšanega delovanja ščitnice ali hipotiroidizma. Ščitnični hormoni so nujno potrebni za normalno delovanje vsake celice v telesu. Odgovorni so za rast ter presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Hipotiroidizem se najpogosteje pojavi pri srednje starih psih srednje velikih do velikih pasem. Pes mora do konca življenja prejemati sintetične hormone.

Vzroki za pojav te bolezni so pogosto neznani, le redki pa poškodbe vratu povezujejo z uporabo ovratnice. Toda ščitnica leži prav na točki, kjer ovratnica pritiska ob sprednji del vratu. Ali lahko ponavljajoče se vlečenje in potegovanje povzročita resne travme ščitnice, njeno vnetje in posledično slabšo tvorbo ščitničnih hormonov?

Kolaps sapnika

To je pogost vzrok zapore dihalnih poti pri psih. Sapnik je kot cev iz čvrstih hrustančnih obročkov v obliki črke C, skozi katero potuje zrak do pljuč in nato še iz njih. Pri kolapsu sapnika so obročki šibkejši in spremenijo obliko. Podobno kot pri raztrgani plastični cevi sesalca, ki bi se pri sesanju takoj sesedla.

Pes s kolapsom sapnika suho kašlja, njegovo dihanje je oteženo, poleg tega težje prenaša telesne obremenitve. Najpogosteje so prizadete manjše pasme med šestim in sedmim letom starosti. Pravega vzroka za pojav kolapsa sapnika ne poznajo, vendar za enega od prvih ukrepov velja opustitev uporabe ovratnice.

Grizenje ali lizanje (prednjih) nog

Ste že videli psa, ki se nenadoma začne gristi, kot bi ga nekaj obsedlo? Če to počne pogosto, mu krepko kvari kakovost življenje. Kaj je v ozadju?

Možnih vzrokov je več, vendar spet le redki pomislijo na naslednje: živci prednjih nog izvirajo med 4. in 5. vratnim ter 1. prsnim vretencem. Zato številni psi, katerih lastniki uporabljajo ovratnico, šepajo na prednje tace in si jih zato tudi ližejo.

Uporaba ovratnice – kje je problem?

Kakšna je skoraj mistična povezava med pasjim vratom in zdravjem preostalega telesa?
Psi na sprehodu pogosto vlečejo. Lastniki za sprehajanje psov še vedno najpogosteje uporabljajo ovratnice. Holistični veterinar dr. Peter Dobias iz Kanade meni, da lahko uporaba ovratnice (vseeno, ali gre za elektrošok ovratnico, polzatezno ovratnico, zatezno ovratnico, ovratnico z bodicami ali povsem navadno ovratnico) pri psu, ki na sprehodih rad vleče, povzroči resne dosmrtne posledice in skrajša njegovo življenjsko dobo. Učinki takih travm niso lokalni, ampak prizadenejo vse telo. Tok krvi, potek živcev in prehajanje energije v vratu psa so namreč ključnega pomena za njegovo zdravje.

Ščitnica, timus, sapnik, požiralnik, nekatere žile in živci – vsi so locirani v vratu ali pa potekajo skozenj, zaradi uporabe ovratnice pa so dovzetni za poškodbe.

Od dvanajstih parov možganskih živcev, ki oživčujejo predvsem glavo in vrat, samo deseti par (klatež ali nervus vagus) sega tudi v prsno in trebušno votlino. Tam oskrbuje večino organov. Ta živec izvira na bazi lobanje in sledi vratu. Zaradi njegove lokacije ima lahko sleherna poškodba vratu ali pritisk zaradi vleka ovratnice in posledičnega davljenja globlji učinek na notranje organe.

Uporabo ovratnice pri psu, ki vleče, povezujejo tudi z večjo verjetnostjo in pogostostjo epileptičnih napadov.

Prizadeto je tudi delovanje timusa ali priželjca. Ta je aktivnejši pri mladih, razvijajočih se psih (ti med sprehodi tudi najbolj vlečejo) in igra pomembno vlogo pri imunskem odzivu.
Vrat je po mnenju dr. Petra Dobiasa »stikalna plošča« za vse telo. Ta celostni veterinar v zdravju vratu in vratne hrbtenjače vidi ključni dejavnik, ki pogojuje zdravje preostalega telesa. V svoji dolgoletni praksi je videl ogromno primerov, ko so lastniki po zamenjavi ovratnice in povodca z zložljivo vrvico opazili hitro izboljšanje zdravstvenega stanja svoje živali.

Kje so raziskave?

Ali obstajajo kak dokaz, kake klinične raziskave za omenjene trditve, ki nekatera bolezenska stanja povezujejo s poškodbami vratu? Ne. Ovratnica je tako močno prepletena z idejo psa, da je omeniti, da utegne povzročati tako številne težave, skoraj tako, kot bi se vpletali v nekaj svetega. Malce spominja na krompir. Če bi ga odkrili šele zdaj, zaradi svoje potencialne strupenosti nikoli ne bi bil deležen tako množične uporabe.

Ali obstajajo rešitve?

Da. Prva je ustrezno šolanje. Poleg tega so na trgu oprsnice, ki jih pripnemo spredaj. Nekatere je mogoče dobiti tudi pri nas. Toda bodite pozorni, da oprsnica psa ne bo vezala na območju ramen in pazduh, da bo podložena in ustrezne velikosti. Še vedno prevladujejo oprsnice s hrbtnim pripenjanjem, ki ob zategu večji del sile prenesejo na vrat.

Oprsnice s prednjim pripenjanjem porazdelijo pritisk zategov po vsem telesu, vrat in grlo pa pustijo prosta. Koristni so tudi redni pregledi pri pasjem kiropraktiku, fizioterapevtu ali veterinarju, ki je usposobljen za tehnike, ki naravnavajo hrbtenico.

Kaj je z ovratnico?

Ne zavrzite je! Vašemu Švrku lahko služi namesto osebne izkaznice, kot obesek za njegove podatke. To vsekakor pride prav, če se izgubi. Lahko pa je le lep modni dodatek. Tako ne bomo povzročali dodatnih glavobolov ne sebi ne svojim dlakavim sopotnikom.


Preberite tudi:
Zakaj se kuža praska? Kako pomagati psu pri alergijah?
Ko ljubljenčka mučijo prebavne težave?

Prejšnji članekE kot eliksir mladosti?
Naslednji članekOd stresa mi bo še glavo razneslo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj