Zelišče za krepitev pljuč

509
Yellow flower of elecampane officinalis in hand close up on natural green background Inula helenium, horse-heal or elfdock Botanical medicinal herbs , alternative medicine

Zima je čas, ko bi se morali skupaj z naravo umiriti, vendar mnogim to nikakor ne uspeva. Posledica je lahko davek – izguba zdravja pljuč in z njimi povezanih organov. Pri obvladovanju težav nam lahko pomaga veliki oman.

Jeseni in pozimi tako v naravi kot v nas pride do številnih sprememb. Po brezskrbnem poletju nas navadno čaka delovna jesen, dnevi se krajšajo, dokler ne nastopi mrzla in večinoma temna zima. V zraku je tudi veliko vlage, zaradi česar so naša pljuča občutljivejša. Če se ritmom narave ne prilagajamo ustrezno, to vodi v energetski primanjkljaj pljuč in debelega črevesja. Težave se lahko kažejo v obliki kašlja in bronhitisa, poslabšanja astme … Še več, lahko pride tudi do poslabšanja stanja kože: izbruhnejo lahko ekcemi, luskavica, akne in dermatitis.

Pomoč pri kašlju, bronhitisu, presežku sluzi in vnetjih

Zelišče, ki je pri tovrstnih težavah zelo navdušilo tudi mene, je veliki oman, ki je v uspešni rabi za lajšanje energetskega primanjkljaja pljuč in vnetja dihalnih poti. V veliko pomoč bo vsem, ki imate težave s kašljem, bronhitisom, presežkom sluzi in katarjem ter z vnetimi dihalnimi potmi in prehladom.

Kelti so ga slavili kot sveto rastlino, v ljudski medicini pa je v rabi že na tisoče let. Poznali in uporabljali so ga tudi stari Grki, ki so ga slavili zaradi izjemnih sposobnosti, ko gre za delovanje in krepitev pljuč.

Veliki oman pljuča krepi na več načinov: lajša izkašljevanje (odličen je tudi pri trdovratnem kašlju), pomaga pri katarju in izločanju sluzi iz pljuč, lajša dihanje in prehladna stanja ter pomaga pri vnetju sluznice in dihalnih poti. V pomoč je pri vseh pljučnih in kataralnih težavah in je koristen vsakič, ko pride do obsežne količine katarja (bronhitis, emfizem).

To zelišče na različne načine vpliva na čiščenje in pomirjanje bronhialnih membran: redči sluz, njegova eterična olja spodbujajo delovanje pljuč in delujejo kot močni izločevalci presežne sluzi, deluje pa tudi kot naravni antibiotik za pljuča. Če imate pogoste težave s pljuči in z dihalnimi potmi, je uživanje tinkture iz velikega omana nadvse priporočljivo.

Krepitev črevesja

Veliki oman obenem krepi črevesje, kar je nadvse pomembno, saj vemo, da so po tradicionalni kitajski medicini pljuča in črevesje povezani – ne moremo krepiti prvih, ne da bi krepili drugega. Če naše črevesje ni zdravo, ne moremo imeti zdravih pljuč.

Veliki oman vsebuje visoke količine naravnega prebiotika inulina, s katerim v črevesju ustvarja ugodne razmere za razrast koristnih bakterij, s tem pa posledično uravnava prebavo in krepi imunski sistem, kajti več ko imamo v črevesju dobrih bakterij, bolj je močno in zdravo.

Črevesje tudi blaži in pomirja (blaži vnetja in krče). Zanj je značilno antipatogeno delovanje, saj deluje proti glivicam, parazitom in bakterijam. Ker ima grenak okus in spada med grenčice, vemo, da odlično spodbuja delovanje in razstrupljanje jeter.

Če uživate kakršna koli zdravila ali pa so vam diagnosticirali kakršno koli bolezen, se pred uživanjem velikega omana posvetujte z zdravnikom, kajti njegova uporaba utegne biti kontraindicirana. Uživanje velikega omana ni primerno za obdobje nosečnosti in dojenja.


Preberite tudi:
Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi
Rastlinska prehrana za življenje
Uglašen mikrobiom je osnova za zdravje in energijo

Prejšnji članekAltermed & Flora: odkrijte pot do zdravega življenja
Naslednji članekPašta v kremni omaki s peso, feto in orehi – novi val barv in okusov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj