Zdravje, bolezen in smrt – kje je tu zobozdravstvo?

Pretty young girl holding white card with drawn smile with teeth

Morda nekoliko presenetljiv naslov, a dandanes bi moral vsak zobozdravnik (ali tudi pacient), ki bere in spremlja raziskave, samodejno povezati zdravje ustne votline z zdravjem celotnega telesa. Žal pa v realnosti še vedno srečujemo strogo ločevanje – kot da usta odstranimo iz telesa, ko gremo spat. Biološko zobozdravstvo, ki smo ga v zadnjih desetih letih razvijali z biološkimi zdravniki, kot je prof. dr. Thomas Rau, nam omogoča resen vpogled v odnos med obema.

Poti, po katerih se bolezen razširi iz ust v telo

Če se zavedamo obstoja t. i. Pischingerjevega prostora ali notranjega (medceličnega) okolja, nam postane hitro jasno, da bi to lahko bila glavna pot, po kateri sprožilci vnetij, stranski produkti bakterij in sami mikroorganizmi lahko potujejo iz ust v druge dele telesa. In kot se je izkazalo, je ta pot pomembnejša od srčno-žilnega ali limfnega sistema, zlasti pri kroničnih boleznih.

Na še eno, četrto pot povezave med usti in telesom, pa so pokazali v publikaciji z naslovom Ali lahko ustna mikrobiota vpliva na mikrobiom črevesja?. Avtorji so ugotovili, da je četrta pot zaužitje patogenov in njihovih produktov s slino. Tako lahko, na primer, s slino pogoltnemo tudi bakterijo Porphyromonas gingivalis, ki sicer povzroča obolenja dlesni, ko pride v črevesje, pa povzroči disbiozo v črevesnem mikrobiomu. Kaj to pomeni za naš imunski sistem in splošno zdravje, pa je dandanes že splošno znano.

Znanost o povezavi med usti in telesom

Za povezavo preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo je primerno citirati Ibn Sino, ki je dejal, da če zdravnik ve, da izbrana terapija deluje pri zdravljenju določene bolezni, je naloga znanosti, da dokaže, zakaj deluje, saj ima zdravnik preveč dela z zdravljenjem svojih pacientov.

V biološkem zobozdravstvu je veliko področij, ki zahtevajo posebno pozornost, in razdelili smo jih v štiri glavne skupine: mikrobiom, osteoimunologijo, materiale in mišično-skeletni sistem. To je le umetna delitev, saj so vsa štiri področja na prizorišču hkrati in jih je treba obravnavati skupaj. Tradicionalno se zobozdravstvo nikoli ne obravnava kot del medicine, vendar se s to delitvijo pokaže jasna povezava. Začnimo z mikrobiomom.

Povezanost ustnega in črevesnega mikrobioma

V ustih živi 700 različnih vrst bakterij, številni virusi in glive. Pri mnogih ljudeh je to število lahko večje kot v debelem črevesu. Dnevno proizvedemo od 0,7 do 1 l sline, ki jo pogoltnemo in tako v naše črevesje skupaj s slino vstopijo različni gostje.
Dokazano je, da Porphyromonas gingivalis preživi želodčno kislino in moti črevesni mikrobiom. Dokazano je bilo tudi, da ima gingipain, ki ga izloča ista bakterija, vlogo pri razvoju Alzheimerjeve bolezni. Druga zelo agresivna bakterija, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, povečuje metastatski potencial raka trebušne slinavke in še veliko več.

Povezanost ustnih vnetij in kosti

Lokalno patogene bakterije uničujejo mehka in trda tkiva v ustih ter povzročajo parodontalno bolezen ali periapikalni parodontitis ali oboje hkrati. Vnetje se skriva pod linijo dlesni, kjer nastane prava parodontalna rana. Enako se zgodi z endodontsko (koreninsko) zdravljenimi zobmi, saj je koreninski kanal skoraj nemogoče popolnoma razkužiti, ne glede na uporabljene tehnologije.

Zaradi povezave med vnetjem in presnovo kosti se je v zadnjih 20 letih pojavilo področje osteoimunologije. Dolgo je veljalo, da so kosti relativno inertne, vendar sodobna znanost kaže, da imajo pomembno fiziološko vlogo pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja in so tudi mesto za razvoj krvotvornih progenitornih celic (vrsta matičnih celic). Kosti so dejansko zelo dinamično tkivo, ki se nenehno preoblikuje, to preoblikovanje pa je lahko fiziološko ali patološko.

Dolgo je veljalo prepričanje, da bakterije, kot sta Porfyromonas gingivalis in Aggregatibacter Actinomycetemcomitans, neposredno uničujejo obzobna tkiva. Danes pa je znano, da do uničenja pride zaradi prekomerne aktivacije imunskega sistema proti bakterijskemu biofilmu. Natančneje: lipopolisaharidi iz bakterij, ki jih najdemo pri parodontalni bolezni in periapikalnih granulomih, aktivirajo naš imunski sistem, da sproži razgradnjo obzobnih tkiv, s tem pa bakterije indirektno pridobijo hranila. Za biološko medicino je pomembno, da se to lahko dogaja neslišno več let in sproži vnetje v celotnem človeškem telesu.

Podobno velja za slabo zaceljene rane po posegih v notranjem delu zoba. Takšna tiha vnetja lahko privedejo do bolezenskih sprememb v čeljustni kosti, to pa nadalje vodi v razvoj številnih sodobnih bolezni.

Opisani pojavi predstavljajo skoraj polovico tega, kar je lahko težava, da se vaše sistemsko zdravje preprosto ne izboljša. Zato je zelo pomembno, da sodelujete z zobozdravnikom, ki ima znanje biološke medicine in bo znal povezati stanje vašega telesa s stanjem v vaših ustih.


Preberite tudi:
Recite AAAAA
Vse to je zaradi zoba?
Brez zdravih zob ni zdravega telesa

Prejšnji članekDrevesa v mitih, legendah in ljudskem zdravilstvu
Naslednji članekAdaptogeni – najdragocenejše rastline na planetu
Direktor in ustanovitelj Maha Integrativne Medicine in Zobozdravstva, strokovnjak na področju diagnostike in biološke oralne kirurgije. Zdravje in dobro počutje v lastnem telesu mu pomenita izredno veliko in s to vizijo že od leta 2013 sodeluje v razvoju pojma celovitega zobozdravstva v Sloveniji. Ker sledi danostim, ki jih je čutil že kot otrok, z veliko mero hvaležnosti v portfelj zdravniških zgodb z ekipo dodaja tudi Maha Integrativno Medicino in Zobozdravstvo. Pot ga je skozi uradno medicino peljala do tradicionalnih medicinskih sistemov, ki se odlično povezujejo z vsemi uradnimi dognanji. Svoje doktorsko delo je zaključil na Mednarodni podiplomski šoli Inštituta Jožefa Stefana, kar nekaj zadnjih let pa je preživel pod mentorstvom dr. Thomasa Raua, ki se ukvarja z biološko medicino že več kot 30 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj