Zdrava prebavila, zdrava starost

A scar on the big man's stomach. Light background.

Zakaj starostni upad dobrega delovanja prebavil poslabša zdravje starostnika in kako prebavila ter s tem telo v starosti podpreti na naraven način?

Delovanja prebavil starostnikov ne zmotijo le težave z zobmi in vse bolj enolična prehrana, pomanjkanje gibanja zaradi bolečin v sklepih, kopica sinteznih zdravil (antacidi, zaviralci izločanja kisline, protivnetna in protibolečinska zdravila, antibiotiki, zdravila za diabetes ipd.), ki jih starostniki pogosto uživajo, ampak tudi sam proces staranja.

Ko se stara želodec

Želodec zaradi staranja proizvaja vse manj kisline, kar prizadene telo na več načinov.

Ker se v želodcu s pomočjo encimov in želodčne kisline prebavljajo beljakovine, je preskrba telesa z beljakovinami vse slabša. To pomeni, da je vse slabša izgradnja mišic, hormonov, živčnih prenašalcev, encimov za delovanje celic itd. To se med drugim odraža v upadu mišične mase, slabšem počutju, slabšem delovanju možganov, slabši regeneraciji poškodovanih tkiv in slabšem delovanju obrambnih moči (več infekcij).

Tudi vsrkavanje številnih vitalnih snovi (B 12, C vitamina, magnezija, kalcija, cinka …) je ob pomanjkanju želodčne kisline močno ovirano. Že samo pomanjkanje magnezija, C vitamina in cinka lahko pomeni slabšo obrambo telesa starostnika pred vnetji, tako kroničnimi (revma, artritis, ateroskleroza) kot akutnimi (okužbe s škodljivimi bakterijami, virusi ipd.). Slabše pa je tudi okrevanje oz. celjenje tkiv po morebitnih operacijah. Znano je tudi, da je pomanjkanje vitamina B12 značilno za starostnike, ki trpijo zaradi Alzheimerjeve bolezni.

Ob slabem delovanju želodca se lahko poveča tudi vstop škodljivih mikrobov in parazitov v telo prek prebavil. Močna želodčna kislina namreč lahko njihov vstop v telo večinoma prepreči, šibka pa ne.

Pomanjkljivo delovanje želodca žal zmoti tudi pravilno delovanje črevesja in trebušne slinavke. Slednja izloča manj prebavnih sokov, polnih encimov za prebavo zaužite hrane, zato je izkoristek na splošno vse slabši. Premalo želodčne kisline škodljivo spremeni tudi ravnovesje mikroorganizmov v našem črevesju. Vse večji je razmah škodljivih mikrobov, kot je kandida, sproščanje njenih toksinov pa še dodatno zavre nastajanje želodčne kisline.

Posledice disbioze niso le napihovanje, vetrovi, krči, zaprtje, diareja ipd., ampak sčasoma tudi puščajoče črevo in težave, povezane z njim (alergije, avtoimunska obolenja, sistemska vnetja itd.).

Ko se stara črevesje

Staranje slabo vpliva tudi na črevesje in črevesno floro. Velika raznolikost mikroorganizmov v sestavi črevesne flore naj bi bila po novih raziskavah ključ do zdravja in dobrega počutja tudi na stara leta. Zato izguba pestrosti črevesnih mikrobov, ki je značilna za ljudi po 60 letu, ni dobra novica za zdravje starostnikov. V njihovi črevesni flori je tudi vse manj koristnih laktobacilov in bifidobakterij ter vse več oportunističnih mikrobov, ki v ugodnih okoliščinah (npr. ob jemanju antibiotikov) lažje povzročijo vnetja.

S staranjem se tudi premikanje črevesne vsebine po črevesju upočasnjuje, zato je zaprtje vse pogostejša težava. Posledici sta zastajanje toksinov v črevesju in telesu ter še dodatno rušenje ravnovesja črevesne flore.

Če je črevesna mikrobiota prizadeta, telo kljub zaužiti hrani strada, saj ni ne optimalne prebave hrane v črevesju ne optimalnega vsrkavanja vitaminov in mineralov prek sluznice črevesja v telo. Poleg tega upade tudi telesna preskrba z B vitamini, serotoninom, K2 vitaminom in drugimi vitalnimi snovmi, ki jih za nas proizvajajo koristni mlečnokislinski mikrobi. Če prvih dveh primanjkuje, to med drugim prinaša slabše počutje in slabše delovanje živčevja. Pomanjkanje K2 vitamina lahko povzroči nabiranje kalcija v mehkih tkivih (npr. na stenah arterij). Ker je tudi delovanje imunskega sistema povezano z ravnovesjem črevesne flore, je ob prizadetosti slednje pojav vnetij in drugih težav lahko vse pogostejši.

Ob disbiozi trpi tudi zdravje sluznice črevesja. Vsaka celica epitelne plasti sluznice črevesja živi le 4–5 dni. V tem času se mora zamenjati z novo. Sluznica za svojo hitro regeneracijo in zdravje v prvi vrsti potrebuje prav uravnoteženo črevesno floro. Koristni mikrobi črevesne mikrobiote med drugim zavirajo rast škodljivih mikrobov, ki utegnejo sluznico poškodovati. Skrbijo pa tudi za proizvodnjo mnogih hranil (npr. butirne maščobne kisline), ki jih potrebujemo za hitro regeneracijo črevesne sluznice. Če je črevesna flora porušena, je torej lahko tudi obnova sluznice slabša, posledično pa zato peša vsrkavanje hranil prek nje in zaščita pred vdorom toksinov v telo.

Naravna pomoč

Da bi trdno zdravje in dobro počutje lahko obdržali tudi na stara leta, je treba redno skrbeti za zdravje in dobro delovanje prebavil.

Želodcu pri izločanju želodčne kisline lahko pomagamo z uživanjem biološkega jabolčnega kisa, limonade, vina, izvlečkov pelina, artičoke, encijana, hrane, bogate z grenčinami, mlečnokislinsko fermentiranih napitkov … in s prehranskimi dodatki, kakršen je npr. betain HCl. Natančne napotke o naravni pomoči želodcu najdete v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav.

Črevesni flori in s tem zdravju ne le črevesja in želodca, ampak vsega telesa lahko pomagamo z rednim uživanjem hrane in pripravkov, bogatih s prebiotiki, ki spodbujajo rast koristnih črevesnih mikrobov. Dnevno je zato dobro uživati živila, bogata z vlakninami, kot so inulin (topinambur krompir, šparglji, artičoke, čebula, česen, regrat, korenina cikorije, banana), betaglukan (ječmen, oves) in pektin (jabolka). Prebiotično delujejo tudi živila z vsebnostjo desno sučne mlečne kisline, ki nastane ob mlečnokislinski fermentaciji živil (sirotka, kisava, tradicionalno ali doma narejeni kefir, jogurt, sok kislega zelja, tradicionalno kisano zelje in repa, kimči) ter tovrstni prehranski dodatki (koncentrirana sirotka, kaskadni bio fermenti).

Med slednjimi velja opozoriti na kaskadni bio ferment Regulatpro Bio, ki je dobrodejen za črevesno floro, črevesje, želodec in na splošno vse telo. Gre za produkt kaskadne mlečnokislinske fermentacije, ki posnema prebavo v našem telesu. Na ta način fermentirajo ekološko sadje (limone, fige, datlje, acerolo), zelenjavo (artičoke, čebulo, kolerabo, rdečo peso), oreščke (mandlje …) in začimbe (kurkumo, žafran …) do najbolj drobnih delcev, ki jih ob zaužitju telo takoj vsrka in so hitro na voljo vsem celicam telesa. Ker napitek vsebuje desno sučno mlečno kislino in osnovne gradnike za izgradnjo koristnih črevesnih mikrobov, spodbuja krepitev črevesne flore in s tem regeneracijo sluznice črevesja. Prav tako podpira želodec pri boljši proizvodnji solne kisline. Zaradi vsebnosti osnovnih gradnikov za izgradnjo telesnih encimov podpira telo tudi pri proizvodnji celične energije, razkisanju in razstrupljanju. Mnogi polifenoli v napitku krepijo protivnetne in antioksidativne moči telesa, številne raziskave pa potrjujejo tudi ugoden vpliv v primeru številnih kroničnih težav (npr. prebavne motnje, zgaga, vnetje želodčne ali črevesne sluznice, visok tlak, ateroskleroza, diabetes, revma, osteoartrtis, demenca …), s katerimi se starostniki pogosto srečujejo.

Ob jemanju antibiotikov in ostalih zdravil, ki ustvarjajo disbiozo, pa je dobro črevesni flori čim prej pomagati tudi z uživanjem klinično testiranih probiotikov, ki črevesne mikrobe intenzivneje vračajo v ravnovesje. Več natančnih napotkov, kako okrepiti črevesno floro, lahko poiščete tudi v knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekNaravno obvladovanje mišično-skeletnih bolečin
Naslednji članekBodo naša polja neobdelana?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj