Zakaj ajurveda v tem norem času?

2363

Kako nam osnovne zakonitosti telesne inteligence lahko pomagajo v času, ko se zdi, da je zdrava pamet izginila?

“Nespameten je tisti zdravnik, ki prezira znanje prednikov.” – Hipokrat

Januar 2022 – Resnično nori časi. V katerih so tebi nič, meni nič tako lahkotno, uhmepiševsko povoženi temeljni principi medicine. Vseh vrst medicine. Najprej so pohojeni najvažnejši, etični medicinski principi, takoj zatem pa še osnovni aksiomi o delovanju telesa in imunskega sistema ter do včeraj veljavne znanstvene epidemiološke smernice.

Pa vendar, kljub začasni zatemnitvi zdrave pameti, zakonitosti telesne inteligence še naprej delujejo enako kot doslej. Tako, kot so večno delovale. Tako, kot večno delujejo zakonitosti Narave. Preprosto, jasno in pred našimi očmi izpričujejo svojo popolnost.

Ajurveda in ravnovesje

Naše telo je kompleksen, fin in sočasno trpežen sistem, naravnan na zdravje in preživetje. Takrat, ko je v ravnovesju, seveda. Ko pa se ta sestavljeni in inteligentni sistem razglasi, ko ni več ravnovesja in sodelovanja med različnimi tkivi, organi in organskimi sistemi, se v njem vklopi samouničevalni “program”. Ravnovesje in učinkovito delovanje telesne celote sta, pravi ajurveda, temeljno odvisna od stanja naše zavesti oz. naše duševnosti: naših misli, občutkov, razpoloženj, spoznanj in prepričanj – in na drugi strani od tega, kar dajemo v telo (pojemo in popijemo), od tega, kakšen zrak dihamo. Z vsem tem namreč dnevno soustvarjamo telo.

Ajurveda je starodavni indijski medicinski sistem. Ima – tako, kot sodobna medicina – svoje številne “specializacije”, kot so splošna medicina, ginekologija in porodništvo, kirurgija, farmakologija, psihiatrija, pediatrija, dietetika itd. V današnjem času jo v Indiji poučujejo tako tradicionalno, v tesnem, dnevnem stiku z učiteljem (približno 10 let), kot tudi na univerzah, kot 6-letni univerzitetni študij. Kljub temu, da je nastala pred nekaj tisočletji, ima ajurveda vseeno veliko povedati sodobnemu človeku.

Kaj nam ajurveda lahko koristnega pove v času korona epidemije?

1. Najprej, da mikroorganizmi, vključno z virusi, lahko najdejo na široko odprto pot v telo le, če je telo ali zunaj ravnovesja ali je prežeto s t. i. “āmo” – torej s snovmi, ki so zanj škodljive. Kdaj ste nazadnje čutili pristno lakoto? Āma v telesu nastaja, če uživamo količinsko več hrane, kot je potrebujemo glede na svojo fizično aktivnost; če uživamo obrok, preden smo prebavili vsebino prejšnjega; ali če uživamo pretežko hrano glede na svojo fizično aktivnost. Živimo na predelu sveta, kjer razsajajo bolezni preobilja. Preobilje oz. nezmernost pri hrani bo gotovo prej ali slej preplavilo telo z zanj škodljivimi snovmi.

Āma nastaja tudi takrat, ko v svoji duši gojimo temne misli strahu, zavisti, sovraštva, pohlepa, častihlepja … Ker sta za ajurvedo (to sedaj vse bolj ugotavlja tudi mlada sodobna medicina) duševnost in telo prepletena v gost skupni vzorec, je zanjo neizpodbitno dejstvo, da naša najbolj pogosta razpoloženja, običajni miselni in čustveni odzivi na vsakdanje dogodke, naše odločitve in izbire, ki nas peljejo v različne smeri življenjskih izkušenj, vplivajo tudi na vrsto in kakovost biokemičnih reakcij v telesnih celicah.

2. Ajurveda nam tudi pove, da esenca našega imunskega sistema, vitalna sila imenovana ojas (izg.: odžas), nastaja kot nektar, kot esenca vseh telesnih tkiv. Tkiva pa nastajajo iz snovi, ki jih s hrano in pijačo vnašamo vase.

3. Pove nam še, da je t. i. »ogenj« ključen za krepko in vitalno delovanje telesa: a) za ustrezno prebavo in presnovo, kar celicam omogoča dotok pravšnjih hranil; b) za duševno »prebavo« življenjskih izzivov in dogodkov, kar preprečuje, da bi se v naši psihi kopičila nepredelana čustva, strupene misli ali samouničujoča razpoloženja; in c) za jasno razločevanje ne le pojmov na intelektualnem področju, ampak predvsem med tistim, kar je v življenju pomembno, in tistim, kar je manj ali celo nepomembno.

4. Ajurveda še pove, da ima vsak od nas, ki ima nek duhovni cilj in ga iskreno, s srcem in z vsem bitjem zasleduje, še dodatno podprt imunski sistem s strani subtilnega životvornega polja duha.

5. Ajurveda tudi našteva kar nekaj zelišč, ki delujejo splošno protivirusno in nam torej lahko koristijo ne le za preprečevanje, temveč tudi za zdravljenje lažjih oblik različnih viroz.

Ajurveda in krepitev imunskega sistema

Kako si torej lahko pomagamo, da v tem času epidemije Covid-19, okrepimo svoj imunski sistem? In omogočimo telesu, da je njegova prva linija splošne antimikrobne obrambe, t. i. nespecifična imunost, krepka? Ta del naše naravne imunosti namreč preprečuje, da bi se mikroorganizmi prebili skozi sluznico dihal (v primeru prehladov, vključno s Covid-19). In kako si pomagati, ko zbolimo, da bi preprečili težjo obliko bolezni, ki zahteva bolnišnično zdravljenje?

Krepitev duhovnega zdravja

Paradoksalno zveni, a je stanje našega duha tukaj morda najbolj pomembno. Strah in stiska zelo hitro oslabita imunski sistem. Ohranimo sproščene in ljubeče stike s soljudmi. Medsebojno sodelovanje. Vedrino. Smeh. Vsak dan znova najdimo v sebi hvaležnost in radost zaradi vsega, kar imamo: streho nad glavo, toplo sobo, hrano, ki nam jo darujejo rastline in živali, pitno vodo … Če v nas ne bo strahu in stresa, bodo sluznice lahko zadosti hidrirane in bodo mehanizmi nespecifične obrambe na njih nemoteno delovali. Imunska esenca pa bo lahko neovirano krožila po celem telesu in podpirala tudi moč specifične imunske obrambe – sposobnosti telesa, da se na vdor virusov odzove z zadostno proizvodnjo za konkreten virus specifičnih antiteles.

Izogibajmo se stanju miselnega nemira in mrzličnega šviganja misli. Kakšen dan v tednu naredimo elektronski “post”. Čim bolj omejena uporaba mobilnih telefonov, računalnikov in raznih zaslonov bo naredila mali čudež na področju umirjanja misli in bolj izpolnjenega in zadovoljnega življenja. Neprestano migotanje svetlobe iz ekranov namreč proizvaja v našem živčnem sistemu subliminalen stres, ki bo – kljub temu, da se bo neopazno prikradel – zagotovo zmanjšal krepkost imunskega sistema.

Hrana

Naj bo naša hrana čim bolj sveža, ekološko pridelana, brez različnih kemikalij. Ne prenajedajmo se. Nikoli ne uživajmo hrane, dokler nismo prebavili prejšnjega obroka. Priložnostno “žvečenje” raznih oreščkov, suhega sadja ali česa drugega (zvečer, pred TV, na primer, ali bolj zaradi nervoze in nemirnih misli kot zaradi lakote) bo prej ali slej pripeljalo do škodljivih posledic. Od kosila vstanimo z občutkom lahkosti – s toliko hrane v želodcu, kot je ta prenese, da ni preobremenjen.

Pijača

Spijmo vsaj liter čiste vode na dan. Ostalo so lahko razni čaji, sokovi in drugačni napitki.
Izogibajmo se pretirani uporabi stimulansov – kava, črni in zeleni čaj, alkohol, kajenje … Redna in dolgoročna uporaba različnih mehkih rekreativnih drog nas ne podpira na poti stabilnega umirjanja nemirnega uma.

Notranji ogenj

Ohranjajmo svoj ogenj. Nanj uničevalno delujejo (naštevam le nekaj dejavnikov, kot jih pozna ajurveda): premalo spanja, prenajedanje, pretirana ali nezadostna fizična aktivnost, nezmernost v spolnem življenju, pogosto uživanje postane ali pretirano sladke hrane, predolgo uživanje grenkih čajev …

Zelišča za krepitev zdravja

In nenazadnje, redno uporabljajmo zelišča, ki delujejo kot dobri naravni antibiotiki in antivirotiki. V tem hladnem času so to predvsem čaji iz materine dušice, ingverja, kurkume, mešanice cimeta, popra in kardamoma … Poleti pa je to predvsem čaj iz regratovih koreninic, lahko tudi čaj iz artičoke, rmana ali ajurvedskega neema.

Ajurvedsko zelišče, ki je še posebej priporočljivo v času virusnih epidemij, je Guduchi – izredna rastlina, ki telesu nudi podporo in hkrati tudi čisti kri.

Kot dober vir vitamina C, ki je zelo pomemben del preventive različnih okužb v času prehladov, se v ajurvedi priporoča zelišče Amalaki. Seveda pa pride v poštev tudi redna uporaba limoninega soka, šipkovega čaja in drugih ekoloških in naravnih pripravkov z vitaminom C, ki so nam na voljo.

Za dvig fizične telesne vitalnosti in še posebej za podporo imunskemu sistemu se v ajurvedi uporablja tudi t. i. Shilajit (izg. šiladžit), ki se v ruskem okolju imenuje Mumio. (Ta naravni preparat ni primeren v primeru raznih ledvičnih vnetij in obolenj.)

Slane kopeli

Izvajajmo redne kopeli v slani vodi (sol mora biti naravna, nejodirana) in po kopanju ne splakujmo telesa s tušem, temveč dovolimo, da se telo naravno posuši, brez otiranja z brisačo. Telo bo imelo po tovrstnih kopelih več t. i. pranične moči, imelo bo močnejše polje vitalne energije, ki ga prežema. To polje, uči ajurveda, je matrica, subtilen vzrok naše nespecifične imunosti.

Čuječnost

In predvsem gojimo tiho čuječnost do sporočil svoje telesne in duševne notranjosti. Telo je inteligentno. Ne spreglejmo njegovih namigov in usmeritev.


Več o ajurvedi

Bi se radi seznanili s tem, kako ajurveda razume bolezni in na čem sloni njena uspešnost pri zdravljenju kroničnih bolezni, nad katerimi sodobna medicina dviga roke? V čem se razlikujeta vzhodno in zahodno dojemanje življenja in razumevanje človeške psiho-telesne zgradbe? Kaj ajurveda vidi v telesu, kar naše aparature spregledajo? Kako ajurveda prepoznava bolezni in kako pristopa k zdravljenju (in ne le lajšanju simptomov) najbolj pogostih civilizacijskih bolezni? Katera ajurvedska zelišča so dostopna v Sloveniji in kako jih varno uporabljati (ter za kaj)?

Sredi februarja 2022 se začenja ciklus dvajsetih 1,5-urnih spletnih predavanj na izbrane teme iz indijske tradicionalne medicine – ajurvede. Predavala bo Biljana Dušić, dr. med.
Predavanja bodo ob četrtkih, od 19.00 do 20.30.
Informacije in prijave (najpozneje do 8. februarja 2022) na: biljana.dusic@aditi.si.

O predavateljici

Biljana Dušić je zdravnica, ki je po slabih desetih letih dela v splošni praksi zapustila uradno medicino. Menila je, da se medicina vse manj ukvarja z vprašanjem človeškega zdravja in vse več s farmacevtskim in tehnološkim nadziranjem bolezni. Ker ji je vzhodna misel blizu, je vpisala in končala štiriletni kolokvij klasičnega staroindijskega jezika, sanskrta, na Oddelku za primerjalno jezikoslovje FF Univerze v Ljubljani, in potem še leto dni informativno obiskovala predavanja iz vedskega sanskrta na Oddelku za indologijo FF Univerze v Zagrebu. Iz izvirnih in prevedenih učbenikov in besedil je preučevala indijsko tradicionalno medicino, ajurvedo, ki je postala integralni del njenega medicinsko-ajurvedskega pristopa k razumevanju vprašanj zdravja in bolezni sodobnega človeka. Za seboj ima 20 let poklicnega dela na tem področju, veliko objav, intervjujev, predavanj na domačih in mednarodnih konferencah in vodenj izobraževalnih programov. Deluje v svoji posvetovalnici za višjo kakovost življenja ADITI, kjer svetuje na področju preprečevanja in zdravljenja bolezni po načelih naravnega zdravljenja in ajurvede.

Prejšnji članekVedsko poljedelstvo – čudež ali le zdrava pamet?
Naslednji članekCelosten pristop k zdravljenju kroničnih bolezni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj