Z dihanjem najlažje premagamo potrebo po cigareti?

Addictive substances, including alcohol and cigarettes.

Ko ljudi vprašamo, zakaj kadijo, jih večina pove, da jih kajenje sprošča, jim pomaga, da se umirijo, da si s tem vzamejo nekaj minut zase … Sprostitev in trenutek dobrega počutja, od katerega so odvisni, je stroka doslej pripisovala predvsem nikotinu in še nekaterim kemičnim snovem, ki jih cigaretam dodajajo za hitrejše ustvarjanje odvisnosti.

Nove raziskave so pokazale, da ima pri tem pomembno vlogo tudi način dihanja, ki je pri kadilcu takrat, ko kadi, povsem drugačen kot sicer. Da lahko cigareta deluje, kadilci razvijejo dihanje, pri katerem globoko vdihnejo, dih nekaj časa zadržijo in nato izdihnejo. Odvisno od tega, koliko cigaret pokadijo, včasih na tak način vdihnejo in izdihnejo tudi po 500-krat na dan.

Takšno dihanje zelo prispeva k umiritvi, ki jo kadilci pripisujejo predvsem nikotinu. Ko želijo opustiti kajenje, telo začne hrepeneti po teh 500 sproščenih vdihih; prav zaradi tega marsikdo ne zdrži in si spet prižge cigareto.

Pomen tovrstnega dihanja so potrdile tudi raziskave, saj so pokazale, da polovica nekdanjih kadilcev, ki v trenutku krize začnejo vdihovati in izdihovati na enak način, ne da bi pri tem prižgali cigareto, že kmalu doseže enak občutek sproščenosti, kot če bi se jim po pljučih razlezel cigaretni dim. Ta preprosti dihalni ritual je torej lahko pomembno pomagalo pri odvajanju od kajenja. Uspehi pri odvajanju so bili pri posameznikih, ki so bili pozorni na dihanje, veliko večji kot pri tistih, ki so se skušali odvaditi kajenja ob pomoči nikotinskih obližev, žvečilk ali predpisanih zdravil.

Terapevti poročajo, da je ob pomoči te metode mogoče že v dveh tednih doseči trajno opustitev kajenja, vendar morajo tečajniki spremeniti tudi način prehrane. Ustrezna kombinacija dihanja in hranil, ki prispevajo k hitremu dvigu energije in izločanju hormonov zadovoljstva, je odlična receptura za odvajanje od kajenja brez strahu in stresa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj