Učinkovito nad vnetja sečil pozimi

Two bare feet standing on snow.

Se tudi vam v zimskem času pogosto dogaja, da je potrebno le malo (da vas denimo premrazi v stopala ali okrog pasu), in že je tu bakterijsko vnetje sečil? Preberite, kaj lahko storite, da se boste izognili vedno novim vnetjem sečil ali pa vsaj po čim bolj  naravni poti obvladali obstoječe.

Ne ponavljajte napak

Pogosto ponavljanje vnetij sečil boste uspešno obvladali le s tem, da poiščete in odpravite čim več vzrokov, ki vodijo v obolenja sečil. Pri tem vam lahko pomaga vodenje dnevnika. Beležite si, kdaj in v kakšnih okoliščinah ste zboleli (tudi nekaj dni ali tednov prej). Sčasoma boste našli vse dejavnike, ki so za vaša sečila najbolj rušilni (nekaj jih je omenjenih v nadaljevanju), ki jih boste lahko v izogib ponavljanju težav odpravili.

Vas obleka tudi greje ali le krasi?

Mnogi ne pomislijo, da utegne biti za zimska vnetja sečil sokrivo neprimerno oblačenje, denimo nizke nogavice, ki razkrivajo gležnje. Enako velja za kratke majice in jakne, ki razkrivajo gol pas – tudi te lahko pripeljejo do težav s sečili. Če želite svojim sečilom povzročiti čim manj težav, naj bodo noge in območje okrog ledvic vedno na toplem. Če se premrazite, se hitro ogrejte: s toplo kopeljo vsega telesa ali vsaj nog, s pitjem toplega ingverjevega čaja, z gretjem ledvic s termoforjem …

Morda pijete premalo vode?

Vnetje sečil v zimskem času je pogosto posledica nezadostnega pitja vode. Vsi, ki imajo pogosta vnetja mehurja, zelo dobro vedo, da morajo dovolj piti, vsaj 2 do 2,5 litra vode na dan, sicer tvegajo težave. Dovolj je, da za nekaj dni pozabijo na hidracijo, in že jim koncentriran seč nadraži stene mehurja, zaradi česar se nanje lažje naselijo patogeni mikrobi in povzročijo vnetje. Če ste občutljivi, se je zlasti med vnetjem koristno izogibati sokovom iz citrusov, kavi, pravemu čaju in alkoholu, saj dodatno dražijo občutljivo sluznico sečil.

Ste z razstrupljanjem nadražili sečila?

Še eden od spregledanih dejavnikov, ki pogosto sproži vnetje sečil in na katerega le redko pomislimo, je razstrupljanje telesa. Če se denimo odločimo za čiščenje težkih kovin (amalgamske zalivke …), pri tem pa ne podpiramo vseh poti izločanja strupnin iz telesa (sečila, koža, dihala, jetra in črevo), lahko nastopi preobremenjenost sečil s strupi, ki po nepotrebnem dražijo sluznico, to pa lahko pripelje do vnetja.

Ali mehur strese stres?

Če ugotovite, da vnetja sečil sledijo stresnim dogodkom (pri katerih prevladuje predvsem čustvo strahu, ki je najbolj rušilno za zdravje sečil), se je dobro čim prej posvetiti učinkovitemu odpravljanju, obvladovanju oziroma premagovanju stresa.

Kaj pa nega med mesečnim perilom?

Kadar se vnetja sečil pokrivajo z menstruacijo, so lahko vzrok higienski vložki iz umetnih materialov, ki pozimi zaradi več oblačil še bolj dražijo kožo in sluznico ter rušijo ravnovesje mikrobne flore v korist škodljivim mikrobom. Tí lahko prek sečnice »uidejo« po sečilih navzgor in povzročijo vnetje. Zato naj bosta nega in kozmetika vsaj v času mesečnega perila čim bolj naravna.

Tudi higiena na sploh je lahko povzročitelj težav s sečili

Ne pozabimo niti na ustrezno higieno po veliki potrebi (zadnjik brišemo od spredaj nazaj), saj se sicer v sečila prikrade bakterija E. coli. Ta sicer prebiva v črevesju, v sečilih pa lahko povzroči vnetje. Zaradi istega razloga bodite pozorni na higieno pri spolnem odnosu. Če vnetje mehurja pogosto nastopi po spolnih odnosih, je koristno tik po odnosu izprazniti mehur.

Ste nori na sladko, ne gre brez alkohola …?

Tudi obilica sladke hrane in pijače ter alkohola, ki nam v stresnem obdobju še posebno teknejo, zaradi depresivne sivine pa tudi pozimi nasploh, lahko vodi v vnetje sečil. Oslabijo namreč odpornost in zakisajo telo, zaradi česar se škodljivi mikrobi lažje razmnožujejo. Ne poruši se le ravnovesje v črevesju, ampak tudi v vaginalni flori. Posledično se poveča nevarnost, da glivice/bakterije po sečnici vdrejo v mehur in povzročijo vnetje.

Morate pogosto zaradi drugih težav jemati antibiotike?

Jemanje antibiotikov podobno, vendar še močneje ruši naš mikrobiom. Jemanje antibiotikov je običajna strategija tudi pri klasični terapiji vnetja sečil. Antibiotiki resda hitro umirijo vnetje mehurja, vendar vas utegne njihova pogosta uporaba poriniti v začarani krog ponavljajočih se vnetij sečil. Rešitev, ki vodi iz takšne situacije, pa tudi njeno preprečevanje se skriva prav v celostnem obvladovanju vnetja sečil z odpravljanjem vzrokov ter hkratni uporabi čim bolj naravnih metod in pripravkov. Mednje spadajo tudi spodnji ukrepi.

Čaji, tinkture, sokovi in naravna rastlinska zdravila pri vnetju sečil

Ob vnetju sečil si lahko tako preventivno kot kurativno pomagamo s pitjem zeliščnih čajev in z uživanjem tinktur, denimo iz vedno zelenega gornika, peteršilja, regrata, sleza, koruznih laskov, ovsa, brezovih listov, bezgovih cvetov, koprive, ptičje dresni, drobnocvetnega vrbovca, brusnice, ameriškega slamnika in številnih drugih. Odvisno od izbire zelišča ali kombinacije zelišč bodo ta delovala diuretično, protivnetno, antimikrobno ali krepčilno za sečila/imunski sistem. Tako nekaterim pomaga že skodelica čaja iz peteršilja (poparek 1 jušne žlice listov). Koristno je, če ga začnete piti že ob prvih znakih težav in nadaljujete vsakih šest ur, dokler se stanje popolnoma ne umiri. Spet drugim bo pomagala šele kombinacija več zelišč.

Zato se je o najboljši izbiri zelišča za svoj primer koristno posvetovati z izkušenim zeliščarjem ali pa poiskati kombinacijo zelišč, ki klinično dokazano deluje tako preventivno kot kurativno.

Takšna je denimo kombinacija luštreka, tavžentrože in rožmarina v registriranem zdravilu Canephron, ki pri vnetju mehurja dokazano sočasno pomaga na več načinov. Deluje diuretično, zato povečuje izplakovanje vsiljivcev iz sečil; deluje protivnetno, kar pomeni, da blaži pekočino med uriniranjem; zaradi antibiotičnega delovanja ustavi razmnoževanje bakterij. S protibolečinskim učinkom in sproščanjem gladkih mišic sečil dodatno ublaži bolečine med uriniranjem in krče v spodnjem delu trebuha. Pri akutnih težavah ga uživamo deset do štirinajst dni, bodisi samostojno bodisi kot dopolnilo med uživanjem antibiotikov. Za odpravljanje kroničnega vnetja je potrebno dvanajsttedensko jemanje, ki pogostnost pojavljanja vnetij sečil dokazano zmanjša za celih 73 odstotkov!

Med učinkovite ukrepe za obvladovanje težav s sečili sodi tudi 100-odstotni sok iz brusnic. Uporabljamo ga lahko preventivno, pa tudi med vnetjem sečil. Za preventivo daljši čas vsak večer pred spanjem popijte deciliter brusničnega soka. Učinkovine iz brusnice bodo podprle obrambo sluznice sečil pred naselitvijo mikrobov v času, ko je izločanje urina oziroma čiščenje morebitnih bakterij iz sečil najmanjše – torej ponoči.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Kakšna je moč naravnih antibiotikov?
Ko teče in peče!
Kako prefiltrirati svoje telo?

Prejšnji članekGlutation je nujen za učinkovito razstrupljanje
Naslednji članekIzvirska voda
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj