Trikrat na teden ni dovolj!

Zaprtje je ena najpogostejših težav prebavnega trakta. Če želimo okrepiti pljuča, je zelo pomembno odpraviti zaprtost.

Zaprtje se kaže s težavnim in nerednim izločanjem, zlasti ko je pri izločanju manj blata kot običajno in ko je izločeno blato grudasto, suho in trdo. Manj pogosti simptomi, ki nam prav tako sporočajo, da imamo lahko težave z zaprtjem, so bolečine v trebuhu, napihnjenost, krči v črevesju, bolečine pri iztrebljanju, glavobol in splošno slabo počutje.

Blato, ki predolgo stoji, obremenjuje imunski sistem, zakisa telo in šibi pljuča. Vse, kar v tem trenutku zagotovo ni zaželeno!

Če iztrebljate trikrat na teden, je to že znak, da je odvajanje prepočasno in da telo trpi zaradi prepočasnega premikanja blata skozi črevesje.

Možni zapleti

Zaprtje je samo po sebi zgolj neprijetno in večinoma brez škode, vendar ponavljajoče težave lahko kažejo tudi na vnetje črevesne sluznice in poškodbe črevesnih resic. Posledice pogostega zaprtja vključujejo krvavitev pri napenjanju in pojav hemoroidov, lahko pa pride tudi do popolne črevesne zapore.

Zakaj smo zaprti?

Pogosto je vzrok v spremembi naših vsakodnevnih navad, neustrezni prehrani, nezadostnem pitju vode, telesni neaktivnosti, stresu, pa tudi v črevesnih boleznih in vplivu določenih zdravil. Prekomerna uporaba odvajal, ki črevo dodatno poleni, sčasoma težave le poveča. Namesto nasilnega praznjenja s pomočjo odvajal je telesu bolje pomagati z rednim vnosom hrane, bogate z vlakninami. Zelo dragocena pomoč so luščine trpotca, laneno seme, namočene korenine sleza ipd.

Odrasel človek bi moral na dan zaužiti od 25 do 30 gramov vlaknin, ob tem pa spiti vsaj 2 litra vode. Zelo pomembno je, da se ne zasedimo, zato poskusimo, tudi ko smo doma, narediti čim več korakov in vstati čim bolj pogosto. Pomembno je, da telo navadimo tudi na rutino: odvajanje vsak dan ob istem času.

Kako preprečimo posledice zaprtja?

Zaprtje je lahko trdovratna težava in včasih tudi upoštevanje nasvetov ne pomaga. V takšnih primerih si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo rastline za pomoč pri varovanju in obnavljanju črevesja, s čimer lahko preprečimo neželene zaplete ob zaprtju.

Aminokislina glutamin je sestavni del sinteze beljakovin in predstavlja pomemben vir hranil za celice črevesne sluznice, ki so odgovorne za absorpcijo hranil in varovanje pred bakterijami. Deluje protivnetno in pospešuje obnovo črevesnih celic.

Kolagen je hidrofilna molekula, kar pomeni, da privlači vodne in kisle molekule. Med gibanjem skozi prebavni trak se obda z vodo in želodčno kislino, kar pomaga pri razgradnji drugih beljakovin in ogljikovih hidratov, z zadrževanjem vode v črevesju pa omogoča tudi lažje premikanje blata. Kolagen je poleg tega najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu ter pomemben gradnik črevesne stene in črevesnih resic.

Aloe vera povečuje vsebnost vode v črevesju, kar pomaga pri premikanju blata skozi črevesje, hkrati pa uravnava kislost, obnavlja pH ravnovesje v prebavnem traktu ter zelo hitro pomiri vzdražene sluznice.

Kvercetin spada v skupino rastlinskih spojin, imenovanih flavonoidi, ki so znani po antioksidativnem delovanju. Ko so celice imunskega sistema izpostavljene kvercetinu, se zmanjša izločanje vnetnih molekul in celice so manj dovzetne za signalizacijo drugim imunskim celicam, kar zmanjšuje možnost vnetja.

Cink je nepogrešljiv element v številnih presnovnih procesih in ima pomembno vlogo pri obnovi črevesne sluznice. Raziskave so tudi pokazale, da lahko povečuje tesnost črevesne stene in tako omeji prepustnost črevesja.

Pravočasno in redno odvajanje zmanjšuje prisotnost slabih bakterij, kar ohranja naš imunski sistem v polni kondiciji. Priporočljivo je poseči tudi po kakovostnih prebavnih encimih, ki pripomorejo k učinkovitejši prebavi, pa tudi po dobrih probiotikih s širokim spektrom sevov in visoko vsebnostjo dobrih bakterij človeškega izvora, kar omogoča naravno poselitev in optimalno ravnovesje mikrobiote v črevesju.

Naj tudi fermentiranje in uživanje čim več fermentirane hrane postane vaša navada. Videli boste, da lahko že v nekaj tednih vaše črevo spremeni navade, vi pa boste postali lažji in dobili več energije!

Prejšnji članekVrtičkanje v času krize ali kje smo pri samooskrbi s hrano
Naslednji članekKako obnoviti “skurjene” možgane?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj