Trije glavni krivci za utrujenost

Portrait of one businessman manager worried and stressed

Utrujenost v pomladnih mesecih je znan pojav, katerega splošne vzroke smo že opisovali. V času korona pandemije pa se je tem vzrokom pridružilo še nekaj novih.

1. Pomanjkanje svežega zraka

Življenje velikega števila ljudi se je prestavilo v zaprte prostore. Slab zrak pa telesu ne dovaja energije, ki je potrebna za normalno delovanje naših celičnih elektrarn. Zato mitohondriji upočasnijo svoje delovanje in jih tudi s kavo ne moremo prisiliti, da bi iz sebe iztisnili več. Kava sicer vsebuje nekaj antioksidantov, vendar dolgoročno izčrpava telo in šibi ledvice. Veliko bolje je, če telesu poživljajoče antioksidante dovajamo v drugih oblikah.

Pomagamo si lahko z uživanjem zelenih smutijev in samonikle spomladanske zelenjave. To so sicer najboljši viri, drži pa tudi to, da telo z njimi utegne imeti težave, saj opešana prebavila in porušen mikrobiom pogosto iz toliko dobrega ne zmorejo počrpati hranil, po katerih hlepijo celice. Zato pomaga, če antioksidante pred uporabo še »odpremo«. To najlažje dosežemo s fermentacijo. Da prav fermentacija hranila naredi zlahka dostopna in dvigne raven celične energije, potrjujejo tudi raziskave, ki so jih opravili na prehranskem dopolnilu Multi EM Ferment (MEF). Pokazalo se je, da večkratno fermentirani izvlečki sadja in začimb postanejo visoko biorazpoložljivi ter neposredno vplivajo na zmogljivosti celic, da se znebijo odvečnih »smeti«, preprečijo oksidativni stres in dvignejo raven energije.[1]

2. Pandemija stresa

Že leto dni ves planet živi v nenehnem stresu in spremljanju novic o tem, kaj bo prinesel naslednji teden, kateri novi ukrepi bodo veljali jutri, ali bomo ohranili službo/podjetje, potovali … Četudi ste morda »trdni kot kamen«, se je nemogoče izogniti splošnemu tesnobnemu in napetemu vzdušju. Znanstveniki ugotavljajo, da enoletna »koronska psihoza« že pušča resne posledice na zdravju. Pri tistih, ki so jih že predtem načele kronične bolezni, največja poslabšanja opažajo na srčno-žilnem in živčnem sistemu. Stresni hormoni motijo tudi prebavo in presnovo. Vse skupaj vodi v neizogibno izčrpavanje imunskega sistema. Virusi so tako vse spretnejši, mi pa smo v vse slabšem položaju.

Telo potrebuje našo pomoč in zavestno zniževanje ravni stresa. K sreči imamo v Sloveniji naravo, ki nas vabi v svoj objem. Blagodejne negativno nabite ione najdemo ob slapovih in potočkih ter v gozdovih.

V veliko pomoč so tudi adaptogene rastline, vitamin B, NADH, omega-3 maščobne kisline[2], več klorofila … Telesu najlažje pomagamo, če si z njimi pomagamo, še preden razdejanje zajame vse sisteme in pripelje do kolapsa. [3]

O tem, kako NADH napolni baterije naših celic, smo pisali že v članku o koncentraciji. Pomembno je omeniti tudi to, da največje učinke dosežemo, če telesu omogočimo podporo na več frontah hkrati.

Dovolj encimov, probiotičnih bakterij, omega-3 in antioksidativne zaščite hkrati je torej bolje, kot če teden dni celice varujemo le z antioksidanti, naslednji teden denimo z omega-3 maščobnimi kislinami, tretji teden pa še z nekaj vitamini in rudninami.

Da telo popravi okvare in prepreči poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali in stresni hormoni, mu mora biti na voljo ves gradbeni material hkrati. Tudi obnovitvenih del v hiši ne morete izpeljati, če vam primanjkuje pravih vijakov. Enako velja pri obnovi telesa.

Zato izkušeni terapevti in celo klinike, kot je klinika Paracelsus v Švici, priporočajo, da se obnove lotimo s polnim arzenalom, kajti le tako bomo v hitrem času dosegli merljive učinke. V protokolih te klinike so MEF, Neotosil in Asta omega-3 nepogrešljiv trojček za hitro ustavitev kroničnih vnetij notranjih sluznic, regeneracijo mikrobioma in dvig celične energije.

3. Virusne »smeti«

O specifični utrujenosti, ki sledi covidu-19, si lahko več preberete v prispevku Utrujeni od covida-19?. Po srečanju z večino virusov je telo prepojeno s »smetmi«, ki še dolgo zaposlujejo naše notranje razstrupljevalne organe. Po covidu-19 je to stanje očitno še pogostejše in se ga moramo lotiti resno.

Povečati moramo uživanje vsega, kar spodbuja razstrupljanje, dodatno hidrirati telo in pospeševati odplakovanje nakopičenih strupov.

Zelo dobrodošli so regrat, koprive in druge oblike zelene pomoči. Ne pozabite niti na začimbe, ki na jetra delujejo regenerativno in zaščitno, kot so kurkuma, bazilika, majaron in origano.

Ker telo med vojno z virusom izgubi precej imunskih celic, je treba to notranjo obrambno armado čim prej okrepiti. Vpletanje v notranje zadeve utegne biti tvegano, saj lahko kaj hitro ustvarimo neravnovesje med makrofagi, s čimer situacijo le še poslabšamo. Številni poskusi so pokazali, da je najbolje delovati posredno: tako da telesu pomagamo, da samo naredi vse potrebno. Ker so v ta proces zelo vpleteni mikroorganizmi, ki prebivajo v črevesju, je urejanje tega območja najbolj moder način za hitro krepitev obrambe telesa.

Raziskava, objavljena v reviji Journal of Immunology Research, se je usmerila na urejanje imunskega sistema ob pomoči polifenolov. Analiza številnih polifenolov je dokazala, da lahko z njimi odlično uravnavamo odzive imunskega sistema, omilimo alergijske odzive ter dosežemo celo protivnetne in protitumorne učinke[4]. Edina težava je v tem, da se večina najkoristnejših polifenolov zelo slabo vsrka, če jih uživamo v obliki rastlin in začimb. Zato pri izdelavi novih prehranskih dopolnil uporabljajo dovršene tehnologije fermentiranja, emulgiranja, liposomske obdelave in ekstrahiranja v posebnih razmerah, s čimer tudi do stokrat izboljšajo biorazpoložljivost nekaterih snovi.


[1]  https://academic.oup.com/ajcn/article/81/1/215S/4607494
[2]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678224/
[3]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290459/
[4]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5925142/

Vas zanima, kako si lahko sami pripravite “prehranska dopolnila” za manj stresa in več energije? Oglejte si spletno delavnico Naravne rešitve za manj stresa in več energije pod vodstvom Sanje Lončar!

Prejšnji članekStatisti ali scenaristi?
Naslednji članekSpomladanska utrujenost ali le zakisanost?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj