Ste pripravljeni na tretji val?

A dramtic and powerful tornado and supercell thunder storm passing through some isolated countryside at sunset. Mixed media landscape weather3d illustration.

23. november 2021 – Še od drugega vala si nismo opomogli, že nam napovedujejo tretji val, ki naj bi nastopil konec decembra. Takrat naj bi svoje moči združila virus gripe in virus SARS-CoV-2. Ga bo naša obramba zdržala?

Zdravnike skrbi, da ne bodo mogli vedeti, ali imajo pred sabo pacienta z gripo ali s koronavirusno boleznijo. Simptomi in bolezenska slika so, kot pravijo, skoraj povsem enaki.

Zmotno bi bilo misliti, da je to nov položaj, s kakršnim se še nismo srečali. Nemški strokovnjaki so že marca razlagali, da vsakič, ko temeljito analizirajo brise oseb, ki so zbolele za gripo, v njihovih vzorcih najdejo še pravcati koktajl drugih virusov, med katerimi virusi iz skupine SARS niso nikakršna izjema; najdejo jih v 5 do 20 odstotkih primerov. Zagotovo bi že zdaj, če bi v brisu poleg virusa SARS-CoV-2 določali še druge, na sluznicah našli pestre kolonije prebivalcev.

V okolju je vedno prisotnih na stotine respiratornih virusov, ti se tudi nenehno spreminjajo, s čimer vsako leto poskušajo prelisičiti našo obrambo. Vemo, da se je zbirki koronavirusov pridružil še SARS-CoV-2, vendar enako velja za vse druge viruse. Tudi virus gripe vsakič pride v prenovljeni izdaji, enako kot številne druge družine respiratornih virusov. Mnogi od njih so že zdaj v vašem okolju in, enako kot semena, čakajo na svojo priložnost.

Ali bo ta koktajl virusov za naša dihala nevarnejši kot en sam, bo odvisno predvsem od tega, v kakšni kondiciji bodo takrat naše sluznice in celotni obrambni sistem.

Čas dela za viruse

Težava je v tem, da je luč na koncu predora še daleč. Dnevi se krajšajo, sonca je vse manj, do pomladi je več kot 100 dni.

Tako kot levinja v savani opreza za najpočasnejšo antilopo, bodo tudi virusi najprej napadli tiste z najslabšo obrambo. Več ko jih bo, več prostora za razmnoževanje bodo imeli.

Zdaj bo štela zaloga!

Zaloga vitamina D, ki jo že imamo v telesu, zaloga hranil, s katerimi razpolaga naš imunski sistem, zaloga svežih dobrot, ki je še na vrtu, kakovost živil, ki smo jih shranili za dolge zimske dni … Kdor se je samooskrbe resno lotil že spomladi, ima zdaj nekaj kilometrine in tudi domačih pridelkov. Drugi bodo morali za dodatne zaloge poskrbeti po dražji poti.

Pomembne bodo tudi druge »zaloge«. Predvsem zaloga znanja in izkušenj, povezanih s podporo imunskemu sistemu. Kdor že obvlada termoregulacijo telesa, lahko tudi pozimi veliko doseže s knajpanjem, savnanjem in z zdravilnimi kopelmi.

Gora koristnih hranil in prehranskih dopolnil prav nič ne zaleže, če jih ne znate pravilno uživati, kombinirati, shranjevati … Res veste, kaj morate uživati na tešče, kaj obvezno s hrano in kaj pred spanjem? Veste, česa ne smete kombinirati? Znate pripraviti čaje tako, da boste iz njih izlužili prav tisto, kar v posameznem trenutku potrebujete? Več ni vselej tudi boljše, neustrezna kombinacija dveh dobrih zdravilnih rastlin ali prehranskih dopolnil pa ima lahko za posledico to, da na koncu od njiju ne boste imeli nič.

Vsak dan v straniščne školjke odplavimo na kupe denarja, ker uživamo stvari, ki jih sploh ne potrebujemo, ki so neučinkovite – ali pa jih jemljemo tako, da nimajo učinka. Zato poleg dobrih pripravkov potrebujemo tudi dobršno mero znanja, kako jih uporabiti.

Tudi svetloba šteje

Če ni sončne svetlobe, toliko bolj pride do izraza notranja. Bolj ko se bomo prepuščali temačnim mislim, skrbem in strahovom, lažji plen bomo. Stresni hormoni, ki jih pri tem izločamo, namreč dobesedno zdesetkajo naše zaloge dobrih hranil in onemogočijo številne regenerativne procese. Zato poskrbite, da s svojimi mislimi novembra in decembra ne boste naredili še temačnejša, kot bosta že sicer.

Gibanje je znanstveno potrjeno odličen antidepresiv. Ljubezen pa je še boljši. Do sebe, sočloveka, živali, lepote narave, novih spoznanj. Čim prej se zaljubite v življenje, pa se bodo virusi dobesedno obrisali pod nosom.

Prejšnji članekVroča čokolada iz domačega mandljevega mleka
Naslednji članekSirup iz bezgovih jagod – odlična obramba pred (korona) virusi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj