Staranje – ga pospešujete ali upočasnjujete?

elderly man exercising, telovadba, staranje, gibanje

Vsem nam je jasno, da se bomo nekoč postarali. Naša telesa bodo deležna nekaterih sprememb, zaradi katerih bodo počasneje delovala, počasnejši bodo procesi regeneracije in izgubljati bodo začela vitalnost. Vse to je del starosti. Če ste mladi, o tem verjetno kdaj pa kdaj razmišljate, mogoče se o tem celo s kom tudi pogovarjate. Pa se tudi kaj pripravljate na to?

Na procese staranja lahko do določene mere vplivamo in jih pretentamo do te mere, da znižamo hitrost procesa propadanja telesa. Tudi vitalnost, prožnost in moč telesa lahko ohranimo še dolgo v pozna leta, če se seveda na to pripravljamo. Telo je v vrhuncu vitalnosti nekje v sredini 20. let, kmalu potem se prične počasen proces upadanja, ki z vsako novo dekado dobi večji pospešek. Prej ko pričnete skrbeti za lastno telo, večje so možnosti upočasnitve procesa staranja in ohranjanja vitalnosti v starostnem obdobju življenja.

Kaj pravzaprav je proces staranja?

Beseda staranje označuje naslednje: »Staranje je kompleksen fiziološki proces, pri katerem prihaja do sprememb v celicah, njihovi presnovi, delovanju in obnavljanju.«

Staranje človeškega telesa je posledica:
• nenehnega delovanja prostih radikalov – oksidativni stres,
• krajšanja telomerov na kromosomih v naši DNK molekuli – delitev celic,
• slabšanja odzivnosti imunskega sistema na razne okužbe,
• upočasnjevanja telesnih procesov regeneracije ter presnove.

Vsi omenjeni dejavniki imajo skozi čas močan vpliv na različne molekularne in celične poškodbe in spremembe v telesu.

Glavni vzroki, ki vplivajo na pospeševanje procesov staranja našega telesa so izpostavljenost ionizirajočemu in UV-sevanju, pesticidi, onesnažen zrak, uživanje večje količine alkohola in industrijsko predelane hrane z veliko sladkorja in nasičenimi maščobnimi kislinami, stranski produkti dezinfekcije vode s klorom, tobačni dim …
Danes živimo v okolju, v katerem se je zelo težko izogniti vsem tem dejavnikom tveganja, ki vplivajo na procese našega staranja, toda z nekaj pametnimi nasveti lahko omilimo njihov vpliv.

1. Uživanje raznovrstne hrane z bogato vsebnostjo antioksidantov

Najboljša obramba proti škodljivim oksidativnim učinkom prostih radikalov je uživanje zdrave, pestre in uravnotežene hrane, ki vsebuje antioksidativne spojine (antioksidanti). Antioksidanti so snovi, ki znatno upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin, tako da reagirajo s prostimi radikali in zaustavijo verižne radikalske reakcije.
Glavni prehranski viri antioksidantov (vitamini A, C, E in polifenolne spojine) so predvsem sadje, zelenjava in oreščki.

Eden od pomembnejših antioksidantov je tudi NADH (koencim 1), ki igra ključno vlogo pri tvorjenju ATP energije v celicah in regeneraciji DNK molekule in upočasnjuje krajšanje telomerov na koncih kromosomov. To je ključnega pomena pri zagotavljanju dolgoživosti in vitalnosti celic. NADH je telesu lastna molekula, ki so ji znanstveno dokazali »anti-aging« delovanje.

2. Nadzor nad izpostavljenostjo stresu

Negativen stres ima velik vpliv na telo in lahko močno vpliva na procese staranja naših celic. V mnogih znanstvenih raziskavah so dokazali povezanost med pospešenim krajšanjem telomerov na koncih kromosomov in doživeto izpostavljenostjo negativnemu stresu, kar je očiten pokazatelj hitrejšega staranja zaradi stresa.

Odlična metoda ohranjanja vitalnosti in dolgoživosti celic so torej dejavnosti, ki sproščajo in vas napolnijo s svežo energijo. Poskusite z različnimi vrstami meditacije ali vajami joge, ki vas bodo sprostile in pomagale pozabiti na vsakdanji stres. To sta metodi, ki vas s pravilnim vzorcem dihanja in čuječnim (mindfulness) razmišljanjem pripravita do spremembe fokusa razmišljanja k bolj pozitivnemu pogledu na svet in življenje.

Eden od načinov nadzora nad stresom je tudi dnevna telesna aktivnost. Gibanje v naravi ali sproščanje z vajami v fitnesu predstavlja mnogim aktivno sproščanje stresa, ki se nabira v telesu skozi dan. Telesna aktivnost predstavlja določeno vrsto napora, toda samo pomislite, kako dober je občutek, ko osvojite zadani cilj in poskrbite za svoje telo.

3. Razmišljajte in se učite vsak dan

Miselna aktivnost je ključnega pomena za ohranjanje sinaptičnih povezav naših malih sivih celic v možganih. Že ko ste prebirali ta prispevek in se naučili nekaj o procesu doseganja vitalnosti in dolgoživosti, ste naredili veliko za ohranjanje vaše sposobnosti mišljenja. Hkrati ste ustvarili nove povezave, ki bodo omogočile, da si boste zapomnili nekatera pomembna dejstva, ki so vas pritegnila pri prebiranju prispevka.

Za konec naj navedem še nekje prebrano misel, ki pravi: »Staranje je kot vzpon na goro; pri vzpenjanju nam na trenutke vzame sapo, toda na vrhu samo še uživamo v razgledih.«


Preberite tudi:
Ali lahko koencim Q10 poveča vašo energijo in upočasni staranje?
Globoka starost – prekletstvo ali blagoslov?
Zdrava prebavila, zdrava starost

Prejšnji članekAli so eterična olja lahko tudi afrodiziak?
Naslednji članekDilema 21. stoletja – svoboda ali varnost?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj