Spremembe Mednarodnega zdravstvenega pravilnika

6100
Serious Adult Female Medical Doctor Reading Medical Documents on the Table with One Hand on her Face and the Other is Holding a Pen.

Sporočilo za javnost

16. januar 2023 – Svetovna zdravstvena organizacija je prejšnji teden na tajnem zasedanju Odbora za pregled Mednarodnega zdravstvenega pravilnika dokončala predlagane spremembe Mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

Odbor za pregled Mednarodnega zdravstvenega pravilnika (IHRRC) Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je 9. januarja 2023 začel tajno zasedanje, ki je trajalo do petka, 13. januarja 2023. IHRRC si je prizadeval dokončati zdaj že 46 strani dolg dokument, ki vključuje predlagane spremembe Mednarodnega zdravstvenega pravilnika (IHR).

 • S predlaganimi spremembami bi:
  spremenili splošno vlogo SZO, in sicer iz svetovalne organizacije, ki daje zgolj priporočila, v upravni organ, katerega razglasi bi bili pravno zavezujoči. (člen 1)
 • močno razširili področje uporabe IHR, tako da bi vključevali dogodke, ki bi lahko samo potencialno”vplivali na javno zdravje”.
 • odpravili “spoštovanje dostojanstva, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ljudi”. (člen 3)
 • generalnemu direktorju SZO omogočili nadzor nad proizvodnimi sredstvi s pomočjo “načrta dodeljevanja zdravstvenih proizvodov”, ki bi od razvitih držav pogodbenic zahteval dobavo proizvodov za odzivanje na pandemijo v skladu z navodili. (člen 13A)
 • SZO dodelili pooblastila, da zahteva zdravniške preglede, dokazila o preventivi, dokazila o cepljenju ter da izvaja sledenje stikov, karanteno in “zdravljenje”. (člen 18)
 • uvedli sistem globalnih zdravstvenih potrdil v digitalni ali papirni obliki, vključno s potrdili o testih, o cepljenju, o izvajanju preventive, potrdilu o ozdravitvi, obrazcih za lociranje potnikov in zdravstveno izjavo potnika. (členi 18, 23, 24, 27, 28, 31, 35, 36 in 44 ter priloge 6, 7 in 8)
 • preusmerili neopredeljene milijarde dolarjev v farmacevtski bolnišnično-industrijski kompleks za nujne primere brez kakršne koli odgovornosti. (člen 44A)
 • dovolili razkritje osebnih zdravstvenih podatkov. (člen 45)
 • močno razširili zmogljivosti SZO za cenzuro informacij, za katere meni, da so napačne in dezinformacije. (priloga 1, stran 36)
 • uvedli obveznost izgradnje, zagotavljanja in vzdrževanja infrastrukture IHR na vstopnih točkah. (priloga 10)

Pomembno!

76. svetovna zdravstvena skupščina bo predvidoma potekala od nedelje, 21. maja 2023, do torka, 30. maja 2023. Da bi predlagane spremembe lahko obravnavali na 76. svetovni zdravstveni skupščini, jih je treba SZO predložiti vsaj štiri mesece prej.
IHRRC je te predlagane spremembe predložila Svetovni zdravstveni organizaciji do 15. januarja 2023.

Mednarodni zdravstveni pravilnik ali IHR je obstoječ, pravno zavezujoč mednarodni dokument. Če bodo predlagane spremembe predložene 76. svetovni zdravstveni skupščini, jih bo lahko sprejela navadna večina 194 držav članic. V skladu z že dogovorjenimi pravili IHR državam članicam v primeru sprejetja predlaganih sprememb ne bi bilo treba sprejeti nobenih dodatnih ukrepov. Na primer, senatu Združenih držav Amerike ne bi bilo treba zagotoviti dveh tretjin glasov za soglasje. Podpisi voditeljev držav ne bi bili potrebni.

Predlagane spremembe IHR si lahko ogledate TUKAJ.

Pripravil: ZAVOD CISP iniciativa slovenskih pravnikov

Prejšnji članekRakotvornih in mutagenih kemikalij je vse več, namesto vse manj
Naslednji članekJanuarsko sejanje s Fanči Perdih
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

1 komentar

 1. To se že nekaj časa kuha. manjka bistvo vsega tega, da bo o vsem v zvezi z epidemijami odločala farmakomafijska svetovna (proti)zdravstvena organizacija, ne glede na odločitve posameznih vlad in ne glede na ustave posameznih držav. Edini pravi korak bi bil izstop iz te zločinske združbe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj