Sinergija je zmagovalka!

252
Nutritionist's recommendations. Doctor working at table in office, closeup

Dolga leta je imela industrija prehranskih dopolnil vsako leto novega zvezdnika – čudežno molekulo, ki je polnila medije. Tako smo eno leto brali le o močeh vitamina D, drugo sezono o omega-3, spet tretjič pa so v ospredje prišli kolagen, beta glukani in tako naprej. Potrošniki, ki so se zapodili v izpostavljeno rešilno bilko, so pogosto ugotavljali, da je učinek daleč od tega, kar so jim obljubljali.

So jih nalagali? V resnici ne. Le pozabili so povedati, da je čudežni pripravek, ki so nam ga ponudili, le eno kolo na avtomobilu. Da bi se lahko vozili, pa potrebujemo še vsaj tri kolesa, volan, pogon, gorivo …

Rek, da za vsako bolezen raste rožica, bi morali dopolniti: za vsako bolezen raste šopek različnih rožic. Če jih znamo pravilno kombinirati, lahko njihove moči pomnožimo. In to znanje ni novo – že tisočletja je tradicionalna medicina raziskovala in v praksi uporabljala moči kombiniranih zelišč. Vsi, ki ste brali knjigo Ščepec ustvarjanja, ste verjetno že odkrili, kako funkcionira višja matematika mešanic.

Podobna znanja naturopati, funkcionalni terapevti in drugi strokovnjaki bolj celostnih medicinskih pristopov zdaj pospešeno pridobivajo tudi na področju razvoja naravnih zdravil in prehranskih dopolnil za različne težave. Zelo veliko težav v telesu je povezanih s pomanjkanjem snovi, ki so nujne za normalno delovanje različnih organov in tkiv. Raziskovalci pa nadalje ugotavljajo, da tam, kjer so že nastopile težave, pogosto manjka veliko več, kot le ena snov. Zato tudi dodajanje ene same izolirane snovi praviloma ne more rešiti težave.

Sinergija hranil: Ključ do optimalnega zdravja

 • Če denimo uživate kalcij, v telesu pa primanjkuje vitamina D, bo izkoristek kalcija le 10- do 15- odstoten.
 • Ali ste vedeli, da kolagena in železa telo ne more izkoristiti brez zadostne količine razpoložljivega vitamina C in dovolj močne želodčne kisline?
 • Sklepe bomo veliko hitreje obnavljali, če jim v paketu dostavimo kolagen, glukozamin, hondroitin in hialuronsko kislino.
 • Če želimo hitro obvladati otekline, bodo ingver, bosvelija in kurkuma hitro razredčili kri, proteolitični encimi, kot sta bromelain in papain, pa bodo hkrati razgradili oteklino.
 • Če želimo hiter zagon imunskega sistema, prav tako zmaga sinergija več snovi. Potrebujemo vitamin D, C in cink hkrati.
 • Če kombiniramo moči ameriškega slamnika, ingverja, bezga, smrekovih vršičkov ali trpotca, je to, kot da bi naredili ekipo iz najbolj kakovostnih specialcev za obrambo.

Sinergija snovi za boljši spanec

Tudi pri pripravkih za boljši spanec lahko najdemo vse več učinkovitih mešanic, ki kombinirajo različne mehanizme delovanj. Baldrijan nas hitro uspava, vendar ne more ohraniti spanca celo noč. Kombinirani pripravki, v katerih sta tudi hmelj in pasijonka, pa rešijo tudi to težavo.

Podobno velja tudi za pripravke, s katerimi blažimo nemir ali stres – skupaj so močnejši kot vsak zase. Poleg že omenjenih zelišč za boljši spanec imajo velike moči, da zajezijo stres, tudi sivka, žafran, brahmi, čaga, rožni koren …

Na prejšnjih straneh ste že lahko prebrali, da tudi za popravilo puščajočega črevesja potrebujemo poleg probiotikov še veliko antioksidantov in protivnetne maščobne kisline omega-3.

Kot vidite, na različnih področjih iz dneva v dan nastajajo vse boljše in vse bolj učinkovite mešanice. Te so tudi za porabnika bolj praktične, kot če bi vsak dan začeli z uživanjem petih in več prehranskih dopolnil.

Kako vemo, da so izdelki kakovostni?

Seveda pa ni vsaka mešanica vrhunska. Tako kot ima lahko jed z enakim imenom v različnih gostilnah povsem različen okus in kakovost, je podobno tudi s prehranskimi dopolnili. Na trgu je veliko »garažnih« podjetij – posnemovalcev, ki kakšen uveljavljeni izdelek preprosto razstavijo in nato sestavijo svojega iz široko dostopnih sestavin, ki jih kupijo in zapakirajo skupaj. Zato ni odveč prebrati tudi kaj o podjetju, ki izdelek ponuja. Ali res vedo, kaj počnejo? Prodajajo vitamine, avtomobile in pivo hkrati ali so posvečeni naravnemu zdravju in imajo pri tem dovolj kilometrine, svoje raziskovalne ekipe, dokaze kakovosti?

Pri izbiranju si je dobro najprej ogledati, kako je izdelek sestavljen. Pri podobnih izdelkih je dobro primerjati tudi količino vsake izmed naštetih snovi v izdelku. V navidezno enaki kapsuli je lahko tudi desetkrat več probiotičnih bakterij ali kakšnega vitamina kot v drugi. Pogosto kakšno dragoceno sestavino dodajo v tako majhni količini, da od nje ni pričakovati učinka in je v mešanici le zato, da vse skupaj deluje bolj kakovostno in je lažje promovirati.

Ključni dejavniki za izbiro kakovostnih prehranskih dopolnil

 • Pozorni bodite tudi na dodatke (polnila, veziva, arome …) – teh naj bi bilo čim manj.
 • Pri kakovostnih izdelkih opišejo tudi način pridelave in predelave ter zapišejo, če imajo njihove snovi še kakšno posebno lastnost. Npr. metilirani vitamini B imajo odličen izkoristek, ker jih telo lahko takoj uporabi, kar je zelo pomembno za vse, ki imajo že opešano presnovo in pomanjkanje želodčne kisline.
 • Vitamin C je lahko v oblikah, ki so zelo kisle, ali v oblikah, ki ne dražijo občutljivih sluznic.
 • Vitamini so lahko vezani v liposomske oblike, ki direktno prehajajo v kri.
 • Koristni mikroorganizmi so lahko v živih fermentih, liofilizirani ali tindalizirani. Za to zadnjo, zakomplicirano besedo se skriva obdelava, s katero okrepijo probiotične bakterije, da lažje prestanejo okolje kislega želodca in nadaljujejo svojo pot skozi črevesje s čim manjšimi izgubami.
 • Dodatna prednost sinergijskih pripravkov je tudi v tem, da je nakup praviloma veliko bolj ekonomičen, kot če bi enake sestavine kupovali v obliki različnih izdelkov.

Komplicirano?

Zagotovo ni preprosto. Posebej ko gre za prehranska dopolnila, ki niso registrirana in nimamo otipljivih dokazov o učinkih, stabilnosti in potencialnih tveganjih, je velik del naloge na nas. V poplavi izdelkov je vsaka naglica lahko stran vržen denar, zato si vzemite čas in dobro preučite ponudbo.

Na prejšnjih straneh ste že lahko izvedeli, da poleg probiotikov za popravilo puščajočega črevesja potrebujemo tudi obilo antioksidantov in protivnetnih maščobnih kislin omega-3. Enako načelo velja za magnezij, ki je ključen za vzdrževanje naše DNK. Tako kot vsak mojster potrebuje različna orodja, tudi telo za različne naloge potrebuje različne oblike magnezija. Uživanje samo ene oblike magnezija namreč ne doseže vseh tkiv in procesov v telesu. Vitamini skupine B so prav tako v veliko pomoč magneziju, saj prispevajo k njegovemu vzdrževanju.


Preberite tudi:
Kdaj in kako je najbolje uživati vitaminska prehranska dopolnila?
Dobro gorivo – slabo izgorevanje?
Prehranska dopolnila zastonj?
Ob čiščenju črevesja so pomembni tudi probiotiki

Prejšnji članekSlovenec kot »Nuba« – v svetovnem genocidu
Naslednji članekEterična olja v boju proti virusom
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj