Sem noseč?

Caucasian fat man hold his belly with hands - diet and healthy lifestyle concept - junk food results - home in background and quarantine coronavirus result

So pekoča zgaga, spahovanje, zaprtje, jutranja utrujenost, težave z zbranostjo, slab spanec, mišična oslabelost, nihanje razpoloženja, bolečine v sklepih, tanjšanje in izpadanje las znaki, ki govorijo, da smo v »zrelih letih« – ali nam samo nagaja prebava?

Ni za vse kriv EMŠO!

Ko se prebava poslabša, telo ne more uporabiti živil, ki smo jih zaužili – celice stradajo, organi se izčrpavajo, neprebavljene snovi pa v telesu gnijejo in še bolj obremenjujejo prebavila.

Kaj torej storiti, če je s hrano, ki jo uživamo, vse v redu, telo pa se odziva, kot da bi prebavljalo škodljiva živila? Treba mu bo pomagati, da jih bo bolje izkoristilo, zato se utegnejo pri tovrstnih težavah kot preverjena rešitev izkazati encimi.

Prebavni encimi preprečujejo pomanjkanje hranil in krepijo zdravje črevesja. Še nedavno smo o njih vedeli zelo malo, zdaj pa veliko več. Čedalje večjemu številu raziskav namreč botruje vse večja pogostnost bolezni, o katerih se zdi, da so povezane z malabsorpcijo, tj. z nezmožnostjo vsrkavanja ene ali več hranilnih snovi skozi črevesno sluznico.

Prebavni encimi delujejo v prebavnem sistemu. Pomagajo oslabeli prebavi, njihova primarna naloga pa je spreminjanje molekul iz ene oblike v drugo. Z njihovo pomočjo neprebavljivo postane prebavljivo, kompleksne molekule postanejo lažje obvladljive za telo, zato jih tudi lažje prebavimo, da lahko vstopijo v celice.

Kako delujejo naravni encimi?

Odvisno od tega, kje v prebavi nastajajo težave, potrebujemo različne encime. Da lažje prebavimo beljakovine, pomagajo proteolitični encimi: proteaze in lipaze pomagajo razgraditi maščobe, amilaze pa obdelajo ter razgradijo ogljikove hidrate, škrob in sladkorje.

Encimi delajo na različnih delih »tekočega traku« naše več kot deset metrov dolge prebavne poti. Že v ustih so na delu amilaze, ki se izločajo s slino, njihova naloga pa je pomoč pri razgrajevanju kruha, peciv in drugih škrobnih živil. Če jih prehitro pogoltnemo, bodo nezadostno predelana samo povzročala zgago (dobesedno).

Največ encimov je na delu v tankem črevesu, trebušni slinavki in žolčniku.

Kam so šli encimi?

Vsebnost encimov v krvi starejših je do stokrat manjša kot pri mladih, zato so posledice pomanjkanja encimov v starosti izrazitejše; posledično je treba dodatne količine encimov zagotoviti z živili ali s prehranskimi dopolnili.

Količine encimov ne moremo meriti, lahko pa zaznamo posledice njihovega pomanjkanja. Signalna lučka so lahko upočasnjena prebava, napihnjenost, vetrovi, krči in druge težave s prebavo po večjem obroku.

Prebavni encimi so v pomoč tudi pri vnetju trebušne slinavke, raku trebušne slinavke in cistični fibrozi, zato zdravniki bolnikom s temi boleznimi predpisujejo encime. Njihovo uživanje je primerno tudi pri blažjih težavah, saj tako preprečujemo stres prebavnih organov, predvsem želodca, trebušne slinavke, jeter, žolčnika in tankega črevesa, in jim olajšamo delo.

Po nekaterih poročilih utegnejo prebavni encimi igrati pozitivno vlogo tudi pri refluksu, prepustnem črevesju, sindromu razdražljivega črevesja, Crohnovi bolezni in ulceroznem kolitisu.

Uživajmo več hrane, bogate z encimi

Če nas pestijo prebavne težave, povezane s presnavljanjem hrane, lahko veliko storimo že sami. Omejimo uživanje sladkorjev, mleka in mlečnih izdelkov ter industrijsko predelanih olj, pa tudi živil, ki smo jih prepoznali kot kritična. V pomoč bo uživanje surovega sadja (jabolka, ananas), zelenjave in kaljenih semen, ki vsebujejo koristne encime.

Prednosti encimov rastlinskega izvora

V velikem porastu je uporaba prebavnih encimov, pridobljenih iz rastlin, in sicer ob pomoči fermentacije kvasovk in gliv. Prednost naravno pridobljenih encimov je visoka odpornost na želodčno kislino in temperature, poleg tega ne potrebujejo dodatnih zaščitnih sestavin, ki so pri encimih živalskega izvora neizbežne.

Bromelain je encim, ki ga vsebuje ananas. Razgrajuje širok spekter beljakovin, ima protivnetne lastnosti in prenese širok razpon pH-območja (kisli/alkalni). Papain je encim, ki ga vsebuje surova papaja, zanj pa je značilno, da podpira razgradnjo majhnih in tudi velikih beljakovinskih molekul.

Kdaj poseči po prehranskem dopolnilu?

Encimi omogočajo oddih obremenjenim prebavilom, pospešujejo presnovo in zagotavljajo večjo dostopnost hranil. Zato so tudi v veliko pomoč pri prebavljanju (pre)pozne večerje, (pre)obilne pojedine ali živil, ki jim prebavila niso kos, še posebno, če je seznam teh, o katerih smo ugotovili, da jih težko prebavljamo, predolg.

Znaki, ki pravijo, da bi veljalo razmisliti o dodajanju encimov, so pekoča zgaga, spahovanje, prebavne težave (zaprtje, driska), počasen prehod blata skozi črevesje, jutranja utrujenost, težave s koncentracijo, slab spanec, mišična oslabelost, nihanje razpoloženja, bolečine v sklepih, težave s ščitnico, glavoboli, pa tudi tanjšanje in izpadanje las ter suha koža.

Prejšnji članekKako pripraviti 3 zdrava kosila in 3 sladice v 30 minutah?
Naslednji članekSamooskrbni nasveti: Semena

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj