Ravnovesje je edino zagotovilo varnosti

Cute little children playing with rope outdoors on sunny day

Kjer se kregata dva, tretji dobiček ima.
Kjer skupaj držita dva, premagati se ju ne da.

To ne velja le za politiko, družino, podjetja, družbo. Velja tudi za človeški imunski sistem, še posebno za njegov nosilni steber – mikrobiom. Kadar na tej fronti ves čas poteka državljanska vojna s kandido, klostridiji in zajedavci, je ranljivo vse telo. Na drugi strani je sodelovanje in uglašenost mikrobioma temelj varnosti in ohranjanja naše nedotakljivosti.

Koga moramo uglasiti?

Počasi se oddaljujemo od obdobja, v katerem so nam znanstveniki vsako leto poročali o tem, da so odkrili najboljše, najmočnejše in najpomembnejše seve v naši mikrobioti.

Nobenega dvoma ni, da so laktobacili, Acidophilus DDS1, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium bifidum ter številni drugi dobro raziskani sevi pomembni, učinkoviti in nenadomestljivi, toda za resnično dobro delovanje potrebujejo številne pomočnike.

V filmih občudujemo zvezdnike, ne vidimo pa stočlanske ekipe, ki je zaslužna za to, da so videti tako izstopajoči. Podobno je v našem črevesju. Za vsakim zvezdniškim sevom stoji cela armada pomočnikov, ki mu ščitijo hrbet, odpirajo vrata, pripravljajo teren in pospravljajo za njim.

Bolj ko spoznavamo dogajanje v mikrobiomu, bolje razumemo, da tam spodaj ne poteka individualni, ampak kolektivni šport. Opraviti imamo z dvema velikima ekipama, ki se imenujeta Bacteroidetes in Firmicutes. Znanstveno gledano gre za dve debli bakterij, enemu ali drugemu pa pripada kar devet desetin vsega prebivalstva našega črevesja. Velik del dogajanja v našem telesu ni odvisen od tega, ali je v nas ta ali oni »supersev«, marveč od tega, kakšno je razmerje moči med tema velikima skupinama.

Bakteroidi so mikroorganizmi, ki hrano pretvarjajo v energijo oziroma omogočijo, da se ta hitro izkoristi za proizvodnjo energije. Če prevladujejo, imamo hitro presnovo z manj zastoji, več celične energije in »poskočnejši« imunski sistem.

Firmikuti so prabakterije, ki pomagajo skladiščiti hrano in ustvarjati maščobne zaloge. Koristno je, da jih imamo, vendar pa ni dobro, če jih je preveč. Dokler prevladujejo v naših prebavilih, je zelo težko odpraviti odvečne kilograme in poživiti imunski sistem.

Kako povečati število bakteroidov?

Čeprav znanstveniki že zelo dobro vedo, kdo vse sodi v to skupino, spreminjanje razmerja med bakteroidi in firmikuti ni prav preprosta naloga. Večina mikroorganizmov iz te skupine sodi med zelo labilne, zato niso dobri kandidati za pretvarjanje v praške in pakiranje v kapsule. Nekateri (ne vsi) sicer lahko preživijo v tekočih pripravkih, vendar le, če jih varujejo desnosučne mlečne kisline. Njihov razvoj lahko spodbudite z uživanjem več naravno fermentiranih živil in s povečanim vnosom omega-3 maščobnih kislin. K oblikovanju optimalnega razmerja med firmikuti in bakteroidi pomagata tudi gibanje in redna zmerna aerobna vadba.

Pestrost je najboljše zagotovilo varnosti, zato tudi pri izbiri kupljenih pripravkov posegajte po takih, ki bodo povečali biotsko pestrost v vašem mikrobiomu.

Multi EM Ferment je najbrž rekorder po številu živih sevov, ki jih lahko zaužijete v standardizirani obliki, saj vsebuje kar 31 efektivnih mikroorganizmov. To sicer ni vse, kar potrebuje črevesje, je pa dobra podlaga, na katero lahko naselite še številne doma pridelane mikro prijatelje.

Kako ustvariti čim več različnih sevov?

Uporabljajte čim več domačih fermentov. Zavedajte se, da že s tem, ko spremenite temperaturo, spremenite tudi vrsto sevov, ki bodo imeli najboljše razmere za rast. Tako bo kisanje navadnega mleka pri različnih temperaturah dalo vsakič drugačen rezultat.

Ko spremenite podlago, se spremenijo tudi sevi. Zato fermentirajte različna živila (žita, kruh, mleko, sadje, zelenjava …), da bo vaša zbirka dragocenih sevov v telesu iz dneva v dan večja.

Čeprav ne morete vedeti, kaj natanko ste vnesli s posameznim fermentiranim živilom, bo telo znalo izbrati prave, saj ve, kaj potrebuje za uglaševanje funkcij, ki so bile doslej »kadrovsko podhranjene«.


Stara mamka ob oknu

Onkološkim bolnikom zelo primanjkuje bakteroidov. Čeprav bakteroidi niso »ubijalske bakterije«, ki pobijajo in preganjajo nevarne patogene, imajo pomembno vlogo v imunskem sistemu, saj našo notranjo policijo obveščajo o vsakem sumljivem dogajanju. Podobni so tistim starim mamkam, ki po ves dan sedijo ob oknu in jim nič ne uide. Brez njih je delovanje notranje obrambe oteženo, prav to pa je značilno za številne rakave procese. Imunski sistem ni pravočasno dojel, kaj se dogaja, zato tudi ni ukrepal. Manjkala je stara mamka ob oknu.

Prejšnji članekSkupnosti kažejo, kako se odzivati na covid-19, skrbeti za trajnost in podnebje
Naslednji članekUpočasnimo ritem življenja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj