Pomoč pred različnimi virusi

516
3d rendering viruses in infected organism, viral disease epidemic, virus abstract background.

Oktober 2021 – Respiratornih virusov je veliko več, kot jih lahko odženemo s cepivi. In dokler traja panični strah pred novimi koronavirusi, naše bolnišnice polnijo otroci, ki jih je doletel respiratorni virus RSV. Bomo tudi zaradi tega zaprli državo?

Dejstvo je, da se sezona virusov šele začenja. Govori se, da je tudi gripa, ki je lani izginila neznano kam, to leto ponovno v igri. Kdaj bomo dojeli, da ne gre za to, koliko je virusov, temveč za to, na kakšna tla bodo padli?

Kaj lahko storimo?

Da se zapremo v svoje domove do maja, je najslabše, kar lahko naredimo svojemu imunskemu sistemu. Namesto tega poskrbimo, da se naše telesne tekočine čim bolj pretakajo (čim več se gibljimo), in se nadihajmo čim več svežega zraka.

V notranje prostore postavimo čim več rastlin, ki dobro čistijo zrak, zagotovimo prezračevanje, ionizirajmo zrak, sanirajmo plesni, uporabimo moči eteričnih olj za odišavljenje zraka in poskrbimo, da z različnimi čistili in hišno kozmetiko ne bomo povečali obremenitve dihal.

Eden od zagotovo najbolj modrih ukrepov je oskrbeti svoje telo z zadostno količino vitamina D. Vitamin D v našem telesu opravi veliko dobrega, zagotovo pa je v tem trenutku najbolj dragocena njegova pomoč pri zaščiti naših dihal, razstrupljanju in hormonskem ravnovesju. Hkrati je vitamin D dokazano imunomodulator, kar pomeni, da (v sodelovanju s cinkom) optimizira angažiranost našega imunskega sistema in preprečuje, da bi se ta odzval na način, ki bi telesu prinesel več škode kot koristi.

Številne raziskave dokazujejo, da je nevarnost pojava t. i. citokinske nevihte toliko večja, kolikor večje je pomanjkanje vitamina D.

Da bo naš imunski sistem deloval uigrano, je zelo pomemben tudi vitamin C, ki skrbi za hitro regeneracijo poškodovanih celic, omogoča hitro tvorbo kolagena in naši obrambi omogoča potrebno trdnost. Mornarji, ki jih je ob pomanjkanju vitamina C doletel skorbut, so dejansko umirali od pljučnic, ki so se razvile, ko so se njihova pljuča dobesedno pretvorila v kašo.

Mogoče se vam zdijo vsi našteti ukrepi pretirani. Ni vam treba storiti vsega naštetega, le vedeti morate, da je tudi naš imunski sistem timski igralec in da bolj ko mu pomagate, lažje bo opravil svoje naloge in vam zagotovil mirno zimo brez zdravstvenih zapletov.


Z vitaminom D do 15-krat manjše tveganje za smrtni izhod okužbe s kovidom

O vitaminu D že eno leto pišemo kot o zelo pomembni preventivi pred respiratornimi virusi (vključno z novimi koronavirusi). Če ste mogoče kaj od tega zamudili, vas številni članki čakajo na tem portalu (v iskalni vpišite ‘vitamin D’ ali ‘imunski sistem’).

Dokazna gradiva, študije in celo nova priporočila slovenskih strokovnjakov za preprečevanje in zdravljenje kovidnih okužb smo objavili tudi v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi.

Če imate raje video napotke za izdelavo domačih protivirusnih pripravkov, pa priporočamo spletno delavnico Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekJagodni čaji: so res iz jagod?
Naslednji članekKako iz šipka izvabiti najboljše?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj