Naravno pogasimo vnetja

The photo of large intestine is on the man's body against gray background, People With Stomach ache problem concept, Male anatomy

Obstaja kar nekaj znakov, ki nakazujejo na vnetja in jih kot take hitro prepoznamo. To so bolečina, vročina, oteklina in pordelost. V takem primeru gre za akutno vnetje, ki nas s svojo prisotnostjo opozori na težavo in je pravzaprav dobrodošlo. Težava pa se pojavi pri tako imenovanih »tihih vnetjih«, ki lahko v našem telesu trajajo leta in leta, vendar jih nikakor ne zaznamo. Gre torej za kronično vnetje, ki nam na dolgi rok lahko povzroči velike zdravstvene težave po telesu kot celoti.

Pri odraslih je določen obseg vnetij zmeraj prisoten, vendar takšna vnetja ne povzročajo večjih težav v vsakodnevnem življenju. Kadar pa so stopnje tihih vnetij dlje časa povišane, se poveča tudi tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so na primer diabetes, rak, srčno-žilna obolenja, presnovni sindrom, revmatoidni artritis, želodčno-črevesna obolenja in nevrološke bolezni.

Poznate dejavnike tveganja za razvoj tihih vnetij?

Glavni vzroki tihih vnetij se ponavadi skrivajo v našem življenjskem slogu. Zdrav način življenja tako bistveno pripomore k vzdrževanju vitalnosti in zdravja, saj razvoj tihih vnetij pospešijo stres, uporaba nekaterih zdravil, dlje trajajoči intenzivni fizični napori, kajenje, sevanje, onesnaženo okolje in nezdrava prehrana. K nezdravi prehrani štejemo tudi procesirana živila, gensko spremenjeno hrano, konzervanse in ostanke pesticidov v živilih.

Zakaj sploh pride do tihih vnetij?

Znanost je v zadnjih letih na tem področju odkrila že zelo veliko. Sedaj vemo, da se tiha vnetja večinoma pojavijo zaradi porušene črevesne mikrobiote, ki vodi v poškodovano črevesno sluznico. Vneta in poškodovana sluznica ne nudi več učinkovite pregrade med notranjostjo črevesja in ostalimi tkivi. Tako omogoča, da toksini in druge odpadne snovi preidejo v našo kri in limfo.

Ta pojav imenujemo »prepustno črevo« ali strokovno »intestinalna permeabilnost«. Kot posledica se sprožajo razni imunski odzivi, ki se pokažejo kot alergije, intolerance in avtoimune bolezni. Seznam težav, ki jih povzročajo tiha vnetja preko prepustnega črevesa, obsega preko 100 diagnoz. Nenazadnje pa nezdravljena tiha vnetja lahko predstavljajo tudi tveganje za slabši potek koronavirusne bolezni ali zaplete ob cepljenju.

Katera živila pomagajo gasiti vnetja in katera ogenj le še razplamtijo?

Pri gašenju tihih vnetij si lahko pomagamo s pravilno izbiro živil. Najbolj preprosto pravilo, kako prepoznati živila, ki pospešujejo vnetja: to so tista, ki vsebujejo sladkor in/ali belo pšenično moko ter procesirana živila. Na vnetja negativno vplivajo tudi svinjsko meso, paštete, margarina in rafinirana olja, razni koncentrati, sladke gazirane pijače, nektarji, ribe z vrha prehranjevalne verige (tuna, losos), umetna sladila in podobno.

Navedenim živilom se je potrebno izogibati, uživati pa čimveč živil s protivnetnim delovanjem. To so ekološko sadje in zelenjava, ekološko meso in nekatere ribe (skuša, slanik, sardele), ekološka jajca ter ekološka olja, kot so laneno, orehovo, ekstra deviško oljčno olje in kokosovo ter konopljino olje. Pomembno je, da meso uživamo maksimalno 2-krat tedensko in da je res ekološkega izvora ali vsaj iz pašne reje. Pretirano uživanje mesa ne bo pripomoglo k izboljšanju vnetnega stanja.

V prehrano je torej zelo priporočljivo vključiti čim več ekološke sezonske zelenjave in izbranega sadja, predvsem tistih skupin, ki so bogate z vitamini in raznovrstnimi polifenoli. Tako priporočamo predvsem ekološke jagode, borovnice, maline, brusnice, robidnice, črni ribez, jabolka, hruške in granatna jabolka, od zelenjave pa česen, brokoli, čebulo, korenje, špinačo, ohrovt, zeleno, cvetačo, blitvo, zelje, repo, kumare, bučke, olive, solato in por.

Naravna rešitev za tiha vnetja v eni žlički

Biodostopne polifenole in biorazpoložljive vitamine, ki pomagajo tako k hitrejšemu zdravljenju prepustnega črevesja kot tudi k hitremu znižanju tihih vnetij v telesu, najdemo združene v zelo posebnem izdelku Neotosil.

Posebna proizvodna tehnologija Emulext, ki je bila zasnovana samo za proizvodnjo tega izdelka, omogoča maksimalno esktrakcijo zdravilnih snovi iz rastlin. Na drugi strani pa uporablja posebno emulzijsko tehnologijo, ki omogoča maksimalno absorpcijo polifenolov, kot sta npr. kurkumin in kvercetin, za katera je v splošnem značilna slaba absorpcija. Klinične raziskave so pokazale, da se označevalci tihih vnetij ob rednem uživanju Neotosila normalizirajo povprečno v roku 3 mesecev.

Dodatno lahko veliko dobrega naredimo z uživanjem fermentiranih živil in napitkov, da podpremo črevesno mikrobioto, ki je pravzaprav tista, ki je najprej nastradala. Za zadostno hidracijo priporočamo filtrirano vodo in nesladkane ekološke zeliščne čaje.

Vse bolezni se pričnejo v črevesju in prav tako se zdravje prične v črevesju. To je bilo v preteklih letih neštetokrat dokazano v številnih znanstvenih publikacijah, ki sledijo vzrokom za razvoj kroničnih bolezni nazaj v črevesje, poškodovano črevesno sluznico in porušeno ravnotežje v črevesni mikrobioti. S tem zavedanjem je skrb za naše zdravje položena v naše roke. Preventivna skrb za optimalno stanje v črevesju ima vsekakor velik potencial, da ohrani naše zdravje trdno še pozno v starost.

Prejšnji članekOglaševanje živil otrokom: čas je za strožje omejitve!
Naslednji članekAmeriški slamnik – v korenini je ključ!
Mjuša Krevs je magistrica inženirka prehrane in avtorica mnogih strokovnih člankov s področja zdrave prehrane. Ker verjame, da je zdrava prehrana temelj dobrega splošnega počutja in zdravja, si prizadeva stalno nadgrajevati svoje znanje, spremljati nova dognanja in jih deliti z bralci. Ker se prehranske navade najbolj oblikujejo že v času otroštva in mladostništva, se je Mjuša Krevs področje prehrane potrudila čimbolj približati tudi srednješolcem, ki jih je predmet »Prehrana« poučevala na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj