Medicina prihodnosti ne zdravi bolezni, temveč človeka

Medical staff welcoming a patient at the clinic: the doctor is giving an handshake and smiling, medical service and healthcare professionals concept, hands close up

Kot je izjavil sloviti Ibn Sina: »Poslanstvo zdravnika je zdraviti ljudi, poslanstvo znanosti je dokazati, zakaj terapija deluje.«

Kaj je medicina prihodnosti

Kot doktor dentalne medicine z doktoratom nanoznanosti in nanotehnologij ter dodatnim izobraževanjem na področju biološke medicine po dr. Rauu težko z besedami izrazim navdušenje nad medicino prihodnosti, ki jo ustvarjamo v centru Maha in jo imenujemo kar Maha Integrativna Medicina. Pogosto me vprašajo, kaj točno to pomeni, in vedno se znajdem v zagati, kako sploh razložiti tako kompleksna znanja.

Pri delu uporabljamo preko 200 principov ali smernic, tehnologij, ročnih tehnik, vadb, da ne omenjam prehrane, receptov ipd. Čez nekaj let mogoče vse strnemo v knjigi o medicini prihodnosti, kar pa lahko danes povemo v tem kratkem prispevku, je, da ustvarjamo povsem posamezniku prilagojen načrt terapij.

Pravzaprav je ravno ta potreba posameznika v taki množici medicinskega znanja tista, ki pri terapijah prehiteva znanost. Vsak terapevt vam bo to potrdil. Vseh spremenljivk v anamnezi in diagnostiki znanost ne more obdelati in se pogosto zanaša zgolj na statistiko, ki pa ne upošteva individualnega anatomskega in biokemijskega ustroja telesa. In ravno slednje je vedno ključ do ozdravitve ali pa vsaj do bistvenega izboljšanja stanja.

Terapevti prihodnosti

V besednjaku centra Maha je terapevt vsakdo, ki z etiko in moralo zdravi ljudi, ne glede na definicije, ki so nam včasih vsiljene. Alternativa, farmacija, integrativa, komplementarna medicina, energijska medicina … Nekoliko smo se »medicinci« izgubili, ali pa zelo. Iz izkušenj, ki jih imam, lahko samo potrdim besede Ibn Sine: interakcija med terapevtom in pacientom je zares poseben odnos, ki ga znanost še dolgo ne bo znala opisati ali dokazati in znanost vedno le dohaja klinično prakso drznih terapevtov.

Povezovanje različnih medicinskih pristopov je ključ

Z vidika medicine lahko človekovo življenje poimenujemo tudi življenjska doba, ki jo sestavljata doba zdravja in doba bolezni. Razvoj medicine je bil vedno ključen za podaljševanje življenjske dobe in nekako smo obtičali v razmerju med dobo zdravja in dobo bolezni. Čas je za korak naprej. Je medicina resnično samo to, kar poznamo danes na Zahodu, ali je svet, v katerem živimo, pripravljen na odprtost in povezovanje?

Prihajamo v obdobje, v katerem zanimanje za dobo zdravja skokovito narašča. Število znanstvenih publikacij na to temo že od leta 2010 eksponentno narašča. Ravno te dni mi je prišel v roke članek, ki anatomsko pokaže, da so na mestih akupunkturnih točk vozliči, sestavljeni iz žil in živcev – in vemo, da je protibolečinska akupunktura del farmacevtske medicine. Torej, če sledimo razvoju medicine, je s širokim pogledom možno obravnavati vzroke in z integracijo znanja zdraviti vse možne bolezni, še posebej pa te, ki smo jim priča v današnjem svetu in zaradi katerih trpi in umira preveč ljudi.

Če bi človekovo življenje opisali z daljico rojstvo – bolezen – smrt, na kateri se nahaja vsak sleherni posameznik, ugotovimo, da se sklop terapij za posameznika razlikuje tudi glede na položaj na daljici, v katerem se je odločil ukrepati. Za lažje določanje položaja smo določili, da se doba zdravja konča, ko dobite predpisano prvo tableto, ki jo morate jemati dlje časa vsak dan, čeprav se je bolezen razvijala bistveno prej.

Težko bi ločevali med to in ono medicino, sami ste zagotovo že izkusili razne zvrsti medicine in mogoče ste dosegli le delni uspeh ali pa na dolgi rok nič ni bistveno delovalo, vsaj ne v tolikšni meri, kot ste pričakovali. To nam pove prav vsak človek, ki nas obišče. Mogoče jemljete veliko prehranskih dopolnil ali pa želite urediti vašo bolezen le s pravilno prehrano. Nekateri prisegajo na zelišča, drugi na homeopatijo, spet tretji le na energijsko medicino.

Ko poznamo vzrok, je lažje izbrati način zdravljenja

V centru Maha se ukvarjamo s sodobno verzijo integrativne medicine in razvijamo kombinacijo biološke medicine po prof. Rauu (ta je izredno široka in vključuje tudi tradicionalno kitajsko medicino, homeopatijo, nevralno terapijo, ajurvedsko medicino itd.). Temu dodajamo posamezniku prilagojen načrt prehrane, ki je izvedljiv v sodobnem tempu, in temu ujemajoče medikamente, prehranska dopolnila, zelišča itd. Vsemu temu sledita tudi popolnoma biološko zobozdravstvo ter integrativni laboratorij v Nemčiji, kjer testiramo preko 100 integrativnih parametrov v krvi ter 50 v blatu in urinu.

Ključni del diagnostike je odkriti vzrok za vašo težavo oz. bolezen in ga tudi nasloviti s prej omenjenim za vas načrtovanim sklopom terapij. Integrativna medicina, kot jo izvajamo v centru Maha, se še posebej dobro obnese pri srčno-žilnih boleznih, artritisih, fibromialgijah, sladkorni bolezni (predvsem tipa 2, pa tudi pri tipu ena se zmanjša poraba inzulina). V sodelovanju z Biomedicine International pa pomagamo tudi pri onkoloških obolenjih, avtizmu in ostalih hujših nevroloških stanjih ter nepojasnjenih boleznih brez prave diagnoze.

Upam, da sem dovolj jasno predstavil, v katero smer gre medicina. Za več informacij sem vam dosegljiv na dr.perko@maha.si (če bo sporočil preveč, vas bo kontaktiral moj najbližji sodelavec). Spletišče www.maha.si je v prenovi, je pa tudi tam nekaj koristnih informacij.


Preberite tudi:
Kako k zdravljenju pristopa integrativna medicina
Zdravje, bolezen in smrt – kje je tu zobozdravstvo?
Dilema sodobne medicine: Služiti zdravju ali služiti z boleznijo?

Prejšnji članekZdravilni pripravki iz lapuha
Naslednji članekNavadna zvezdica ni navaden plevel
Direktor in ustanovitelj Maha Integrativne Medicine in Zobozdravstva, strokovnjak na področju diagnostike in biološke oralne kirurgije. Zdravje in dobro počutje v lastnem telesu mu pomenita izredno veliko in s to vizijo že od leta 2013 sodeluje v razvoju pojma celovitega zobozdravstva v Sloveniji. Ker sledi danostim, ki jih je čutil že kot otrok, z veliko mero hvaležnosti v portfelj zdravniških zgodb z ekipo dodaja tudi Maha Integrativno Medicino in Zobozdravstvo. Pot ga je skozi uradno medicino peljala do tradicionalnih medicinskih sistemov, ki se odlično povezujejo z vsemi uradnimi dognanji. Svoje doktorsko delo je zaključil na Mednarodni podiplomski šoli Inštituta Jožefa Stefana, kar nekaj zadnjih let pa je preživel pod mentorstvom dr. Thomasa Raua, ki se ukvarja z biološko medicino že več kot 30 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj