Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

1916
Woman taking nutritional supplements in the form of pills while sitting with smart phone at home. Concept of individual online selection of food supplements. Preventive medicine

S police vas vabi na desetine oblik kalcija, magnezija, takšnih in drugačnih multivitaminov … Vsak od njih naj bi bil najboljši, vi pa se morate odločiti, kaj od ponujenega bo res poskrbelo za vaše pomanjkanje. Boste izbrali prehransko dopolnilo, ki bo v resnici podprlo vaše telo – ali pa ga bo le še dodatno obremenilo? Kako se lotiti izbire?

Pomožne snovi so balast za telo

Čeprav so na embalaži prehranskih dopolnil predstavljene aktivne sestavine, to še ne pomeni, da ne vsebujejo pomožnih snovi, ki jim jih dodajajo za potrebe udobne uporabe, nižjih stroškov in večje obstojnosti. Telo ne potrebuje sladil, aditivov, polnil, barvil, umetnih arom, veziv … Teh kemičnih snovi ni v naravi, zato jih telo ne prenaša dobro. Izberite raje izdelke, ki vsebujejo zgolj čiste (aktivne) sestavine, brez primesi. Izbiranje torej začnite z branjem deklaracije, zlasti tistega dela seznama, v katerem so naštete pomožne snovi.

Ni vseeno, od kod prihajajo sestavine

Na kakovost prehranskih dodatkov pomembno vpliva tudi poreklo sestavin. Sestavine, ki izvirajo iz Evrope, so v primerjavi z drugimi deli sveta podvržene strožjim standardom kakovosti in regulativam. To velja tako za izvor hranil (vitamini, minerali …) kot za izvor rastlin, iz katerih pridobivajo koncentrirane izvlečke.

Kakovostni rastlinski izvlečki prihajajo iz ekološke pridelave, rastline so vzgojene brez uporabe pesticidov, onesnaževal in spornih gnojil, poleg tega ne gre za genetsko spremenjene organizme. Posebno pozornost je treba nameniti tudi sestavinam živalskega izvora. Na primer: ribje olje utegne vsebovati težke kovine. Obstajajo tudi alternative, kot je omega 3 iz mikroalg. Nasploh velja, da so sestavine iz rastlin varnejše za uživanje kot sestavine živalskega izvora. Če pa uživamo omega 3 iz živalskih virov, je pomembno, da olje ne vsebuje težke kovine, da je v naravni obliki in da ni oksidirano. O tem se prepričamo na osnovi totox števila, ki pove stopnjo oksidacije. (Na primer: pri najboljših oljih je ta številka nižja od 10, pri večini olj, ki so v prodaji, pa presega 30.)

Redna testiranja povečujejo varnost

K varnosti in neoporečnosti prehranskih dodatkov pomembno prispevata redno testiranje sestavin v vseh procesih proizvodnje in laboratorijsko testiranje končnih izdelkov. Proizvajalci se ne morejo zanašati zgolj na rezultate testov, ki so jih opravili dobavitelji sestavin, ampak morajo tudi sami preverjati kakovost. Na osnovi teh protokolov lahko pridobijo certifikate, ki pričajo o doseženih standardih kakovosti.

Zato preverite proizvajalce: kaj hitro boste ugotovili, da se delijo na takšne, ki skrbno bdijo nad razvojem in kakovostjo, in takšne ki zgolj prepakirajo in zmešajo sestavine, kupljene na svetovnem trgu. Trditve ne zadoščajo več. Preverite, kakšne dokaze ponujajo ponudniki.

Preizkušene in premišljene formulacije sestavin

Formulacije v prehranskih dopolnilih morajo biti zasnovane tako, da dosežejo določeno delovanje na človeško telo, na drugi strani pa morajo biti varne za splošno populacijo. Zato je pomembno, da se kombinacije različnih sestavin v kompleksih dopolnjujejo, da delujejo sinergično in da so na voljo v optimalnih odmerkih.

Nekatere sestavine tudi povečajo biološko uporabnost druge sestavine: vitamin D potrebuje maščobe, da se lahko absorbira. Železo potrebuje vitamin C, cink se odlično ujema z vitamini skupine B, nekatere snovi pa najbolje delujejo v okolju, bogatem z desnosučnimi mlečnimi kislinami. Tudi izbira probiotikov v izdelku mora biti zelo natančna, saj imajo različni sevi različne funkcije, nekateri med njimi pa se celo izpodrivajo.

Dobra formulacija zahteva poglobljeno poznavanje razpoložljivih tehnologij na eni strani ter odlično poznavanje naše zapletene presnove na drugi. Zato kakovostne prehranske dodatke snujejo ekipe, sestavljene iz nutricionistov, zdravnikov in zelo pogosto tudi tradicionalnih ali holističnih zdravilcev.

Različne ravni absorpcije in biološke uporabnosti

Vsak vitamin ali rudnina gre v telesu skozi dodatne procese »dodelave«, da ga telo sploh lahko uporabi. Ravni absorpcije in biološke uporabnosti sestavin se lahko zelo razlikujejo. Smisel dodatkov je v tem, da z njimi dosežemo določen vpliv na zdravje in dobro počutje. Če se sestavine slabše vsrkavajo ali pa jih telo ne more dobro uporabiti, vseh prednosti prehranskega dopolnila ne moremo izkoristiti v polni meri. Višjo stopnjo absorpcije zagotavljajo vitamini v aktivnih oblikah, saj se te v telesu takoj absorbirajo. Zato lahko telo uporabi metilirane vitamine skupine B, četudi imamo težave s pomanjkanjem želodčne kisline.

Podobno velja za številne vitamine, ki utegnejo biti bodisi zelo težko prebavljivi bodisi skoraj v celoti uporabljeni. Zlasti pri koristnih antioksidantih se pogosto dogaja, da jih telo ne zmore absorbirati, zato je dobro, da so v pripravku aktivirani ali vezani v prebavljive oblike. Količina torej ne pove vsega – pozorni bodite tudi na uporabnost. Ista količina zeolita je lahko tudi do stokrat učinkovitejša, kar je odvisno od njegove granulacije in načina aktivacije.

Pomembno je tudi, iz katerega dela rastline je izdelan izvleček. Nekateri deli rastline so lahko zelo koristni, drugi pa le malo – ali pa so celo škodljivi.

Kot vidite, lahko za enak znesek dobite zelo malo ali zelo veliko. Da je stvar še bolj zapletena, večina izdelkov, ki nas vabijo s polic, sodi v prvo skupino. Zato se je vredno poglobiti, od blizu spoznati ponudnike in pretehtati, komu bomo zaupali svoj denar in svoje zdravje.


Preberite tudi:
Kako čista so prehranska dopolnila?
Plan B – za več energije!
Zdrav mikrobiom = naravno razstrupljanje

Prejšnji članekBezgove jagode – protivirusna moč narave
Naslednji članekKako usposobiti možgane, da bodo znali ohranjati zbranost?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj