Kako prepoznati ekološka zdravila?

Scientist with natural drug research, Natural organic and scientific extraction in glassware, Alternative green herb medicine, Natural skin care beauty products, Laboratory and development concept.

Znano je, da imajo ekološke surovine bogatejšo sestavo in večjo moč delovanja, zato je vse več ljudi pozornih, kaj nalagajo v nakupovalne košarice, saj se zavedajo, da si tudi s tem krepijo ali ohranjajo vitalnost in zdravje.

Ekološka zdravila in označevanje

Potrošniki zlahka najdemo različna ekološka živila in kozmetične izdelke, saj so vidno označeni z znanima oznakama BIO in EKO. Ko pa takšne izdelke iščemo med naravnimi zdravili, se zatakne. Čeprav so izdelana iz ekoloških surovin, so žal brez teh oznak.

Zakaj je tako, preberite v prispevku Zakaj na naravnih zdravilih in pripravkih ni »eko« oznak? Med drugim boste izvedeli …

Ekološka zdravila Alfreda Vogla

Alfred Vogel je bil trdno prepričan, da je to, kar nam ponuja narava v kar se da čisti in celoviti obliki, vedno v pravšnjem razmerju vseh sestavin, učinkovin in drugega, kar potrebuje človeško telo za doseganje in ohranjanje zdravja. Prav zato je vselej namenjal prednost hrani ter rastlinskim in drugim naravnim pripravkom, ki so bili vzgojeni ali pridelani biološko.

To pomeni, da številne pripravke Alfreda Vogla, če je le mogoče, sestavljajo ekološke surovine, ker pa to ni jasno označeno, še vedno naletimo na vprašanja, kot je: »Pridelava ameriškega slamnika v podjetju Bioforce, ki izdeluje zdravilo Echinaforce Alfreda Vogla, naj bi bila ekološka. Zakaj torej na izdelku ni oznake o eko certifikatu? Mar to pomeni, da v resnici ni ekološki?«

Ekološka zdravila in zakonodaja

Regulativni organ (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) oznake, ki bi na zdravilih označevale ekološko poreklo, razume kot del trženja, zato jih ne dovoli. Torej velja: čeprav ima proizvajalec certificirano ekološko pridelavo rastlin (naj gre za ameriški slamnik za pridelavo zdravila Echinaforce, arniko za pridelavo zdravila Atrogel …), tega ne sme navesti na embalaži nobenega zdravila.

Zanimivo je, da zakonodaja na drugi strani dovoljuje, da imena zdravil vsebujejo besedico bio, četudi nimajo nič skupnega ne z naravo ne z biološko pridelavo in so v resnici sintezna zdravila.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Katera naravna zdravila so primerna za otroka?
Kakšna bo prihodnost zdravljenja?
Ibuprofen ali paracetamol?

Prejšnji članekKako usposobiti možgane, da bodo znali ohranjati zbranost?
Naslednji članekMiti o učinkovitosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj