Kako prepoznati ekološka zdravila?

Scientist with natural drug research, Natural organic and scientific extraction in glassware, Alternative green herb medicine, Natural skin care beauty products, Laboratory and development concept.

Znano je, da imajo ekološke surovine bogatejšo sestavo in večjo moč delovanja, zato je vse več ljudi pozornih, kaj nalagajo v nakupovalne košarice, saj se zavedajo, da si tudi s tem krepijo ali ohranjajo vitalnost in zdravje.

Ekološka zdravila in označevanje

Potrošniki zlahka najdemo različna ekološka živila in kozmetične izdelke, saj so vidno označeni z znanima oznakama BIO in EKO. Ko pa takšne izdelke iščemo med naravnimi zdravili, se zatakne. Čeprav so izdelana iz ekoloških surovin, so žal brez teh oznak.

Zakaj je tako, preberite v prispevku Zakaj na naravnih zdravilih in pripravkih ni »eko« oznak? Med drugim boste izvedeli …

Ekološka zdravila Alfreda Vogla

Alfred Vogel je bil trdno prepričan, da je to, kar nam ponuja narava v kar se da čisti in celoviti obliki, vedno v pravšnjem razmerju vseh sestavin, učinkovin in drugega, kar potrebuje človeško telo za doseganje in ohranjanje zdravja. Prav zato je vselej namenjal prednost hrani ter rastlinskim in drugim naravnim pripravkom, ki so bili vzgojeni ali pridelani biološko.

To pomeni, da številne pripravke Alfreda Vogla, če je le mogoče, sestavljajo ekološke surovine, ker pa to ni jasno označeno, še vedno naletimo na vprašanja, kot je: »Pridelava ameriškega slamnika v podjetju Bioforce, ki izdeluje zdravilo Echinaforce Alfreda Vogla, naj bi bila ekološka. Zakaj torej na izdelku ni oznake o eko certifikatu? Mar to pomeni, da v resnici ni ekološki?«

Ekološka zdravila in zakonodaja

Regulativni organ (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) oznake, ki bi na zdravilih označevale ekološko poreklo, razume kot del trženja, zato jih ne dovoli. Torej velja: čeprav ima proizvajalec certificirano ekološko pridelavo rastlin (naj gre za ameriški slamnik za pridelavo zdravila Echinaforce, arniko za pridelavo zdravila Atrogel …), tega ne sme navesti na embalaži nobenega zdravila.

Zanimivo je, da zakonodaja na drugi strani dovoljuje, da imena zdravil vsebujejo besedico bio, četudi nimajo nič skupnega ne z naravo ne z biološko pridelavo in so v resnici sintezna zdravila.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Katera naravna zdravila so primerna za otroka?
Kakšna bo prihodnost zdravljenja?
Ibuprofen ali paracetamol?

Prejšnji članekKako usposobiti možgane, da bodo znali ohranjati zbranost?
Naslednji članekMiti o učinkovitosti
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj