Kaj sploh obljubljajo cepiva?

Vials of the vaccine and syringe

Ugledna revija Forbes je objavila poglobljeno analizo Williama A. Haseltinea o stanju razvoja cepiv za novi korona virus. Nekdanji profesor in vodja dveh raziskovalnih oddelkov na Harvard Medical School in Harvard School of Public Health, med ostalim tudi oddelka za humano retrovirologijo, se je poglobil v vsa cepiva za SARS-CoV-2 , ki so trenutno v zaključnih fazah testiranja.

Njegova analiza razkriva naslednje: protokoli testiranja so oblikovani tako, da je pogoj za uspeh cepiva le to, da zmanjšujejo blažje simptome (izcedek, vročina, počutje). Zmanjševanja umrljivosti ter preprečevanja okužbe ali manj težkih potekov bolezni sploh ni med kriteriji, ki jih testirajo.
Tudi obseg vzorca je po njegovem mnenju premajhen – pri vseh cepivih se giblje med 100 in 200 prostovoljcev, kar je premalo za statistično korektno oceno učinkovitosti in morebitnih stranskih učinkov.

Skratka, cepiva bodo sprejeta in odobrena (po skrajšani proceduri), že če dokažejo, da bomo z njimi manj smrkali? Za kaj takega res ne bi bilo treba največjih finančnih spodbud razvoju cepiv v človeški zgodovini.

O licitiranju cepiv, ki še niso niti narejena, je bil pred časom kritičen tudi naš najbolj znani imunolog prof. dr. Alojz Ihan. V Delu je opozarjal na nesmiselnost licitacij in vnaprejšnjih nakupov cepiv, za katera se sploh še ne ve, ali bodo učinkovita in varna. Kot je takrat zapisal, »želje so dobile v teh nenavadnih časih takšno moč, da nastajajo milijardne pogodbe in nakupi “obljub”, ki v normalnih časih ne bi bile vredne počenega groša«.
V svojem zadnjem obsežnem odgovoru na odprta pisma in druge spletne pobude, ki burijo duhove v zvezi s SARS-CoV-2, prof. dr. Ihan ponovno komentira tudi trenutni razvoj cepiv in zaskrbljenost javnosti, da bodo državljani množično cepljeni, še preden bodo ugotovljeni morebitni dolgoročni učinki cepiva na ljudi.
Kritizira naglico in pristajanje na izredne procedure, ki so jih sprejeli v Rusiji in na Kitajskem. Politični voditelji, kot pravi, kupujejo cepiva samo zato, da jih bodo imeli v rokah, in jih pri tem v resnici ne zanima njihovo delovanje, temveč zgolj moč, ki jo bo predstavljalo posedovanje cepiva.

Torej, grdi rdeči politiki so pripravljeni na vse. Evropa pa naj bi bila povsem drugačna zgodba? Naši so pošteni, potrpežljivi in predvsem jim je naše zdravje na prvem mestu. Upa kdo v to podvomiti?


Vabljeni k podpisu zakonodajnega predloga za izboljšanje varnosti cepiv, o katerem smo pisali v prispevku Za varnost cepiv.

Prejšnji članekKončno odgovori?
Naslednji članekKaj zmore umetna inteligenca? (What can AI do?)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj