Kaj je narobe z mojim zdravjem?

844
Female patient with abdominal pain undergoing medical examination by doctor for indigestion. Young woman is talking to doctor and holding her stomach while sitting on medical couch in doctor's office.

To vprašanje si zastavlja vse več pacientov, ki jih pestijo težave, za katere alopatska medicina ne najde pravega odgovora.

Medicina je že pred desetletji ubrala pot, kjer vsakemu simptomu nadene ime bolezni. Na začetku je to še nekako šlo, v zadnjem času pa se je količina diagnoz, simptomov in sindromov povečala do te mere, da postaja že absurdna in tudi za najbolj šolane strokovnjake neobvladljiva.

Pacienti hodijo od enega do drugega specialista, opravljajo preglede in na koncu testirajo na sebi, če bo katero od predpisanih zdravil zaleglo. Ko si kot pacienti drznemo vprašati, zakaj se je določena težava sploh pojavila, pa v odgovor pogosto dobimo EMŠO, gene ali le skomiganje z rameni.

Prav neučinkovitost takšnih pristopov, ki se nenehno ukvarjajo le z gašenjem simptomov, pospešuje razvoj drugih pristopov, ki poskušajo pogledati globlje in odkriti vzroke za različne težave sodobnega človeka.

Do zdravja z iskanjem vzroka težav

V svetu poznamo zelo dobro razvite sisteme biološke medicine, antropozofske medicine, funkcionalne medicine … Vsem je značilno, da se z njimi ukvarjajo tudi visoko izobraženi zdravniki, vendar z drugačnim, širšim pogledom na človeka in njegove težave. Kot odgovor na potrebo po razumevanju, kaj se zares dogaja v telesu, se spreminja tudi diagnostika, ki jo celostno naravnana medicina uporablja.

Da lahko uspešno odpravimo težave, moramo razumeti, kaj se v telesu dogaja – in to še preden izbruhnejo na plano zelo težke posledice! Zato celostno medicino zelo zanima, koliko je naše telo obremenjeno s težkimi kovinami, kakšno je stanje mikrobioma, kakšen je nivo stresnih hormonov in podobno.

Ker zelo veliko težav izhaja iz porušenega mikrobioma, ki ga uničujemo s sladkarijami, številnimi kemikalijami v hrani, agresivnimi zdravili in drugimi škodljivimi pridobitvami, je pozornost znanstvenikov že dlje časa usmerjena v razumevanje dogajanja v našem črevesju in preverjanje stanja prepustnosti črevesja.

Prepustnost črevesja je lahko vzrok marsikateri težavi

Kot pravi Oksana Klymenko, zdravnica, znanstvenica in raziskovalka, strokovna direktorica Inštituta za biološko medicino in naravne koncepte (iBMNC) s sedežem v Londonu:

»Sindrom prepustnega črevesja sicer ni medicinsko priznana diagnoza, a je pomemben pokazatelj za ocenjevanje zdravstvenega stanja ter verjetnosti razvoja kroničnih in avtoimunskih bolezni. Prav zvišana prepustnost črevesne stene je največkrat vzrok tihih vnetij, iz katerih se razvijajo kronične bolezni. Ko normaliziramo prepustnost črevesne stene in naslovimo vnetja, se običajno tudi simptomi kroničnih bolezni zelo ublažijo.

Neverjetno veliko število bolezni je povezanih s poškodbo črevesne sluznice in vnetji, ki se razvijejo od tod naprej. Od nevroloških bolezni, presnovnih bolezni, do srčno-žilnih bolezni, ženskih obolenj in avtoimunskih bolezni …

Klinike biološke medicine, s katerimi sodelujemo, pri svojih pacientih že več let spremljajo tudi zvišanje prepustnosti črevesja. V času po pandemiji ugotavljajo, da se je težava izjemno razširila, kar je izredno zaskrbljujoče za razvoj zdravstvenih težav v naslednjih nekaj letih.«

Končno test prepustnosti črevesja tudi v Sloveniji

Test Prepustnost črevesja je bil razvit in znanstveno opredeljen na Univerzi v Jeni v Nemčiji in ugotavlja stopnjo prehoda endotoksinov preko poškodovane črevesne sluznice v krvni obtok. V Sloveniji je na voljo v sodelovanju z Inštitutom za biološko medicino in naravne koncepte iBMNC, dostopen pa je preko spleta na Eubioma.si. Test Prepustnost črevesja je samoplačniška preiskava.

Ob nakupu prejmeta navodila za krvne preiskave, ki se opravijo v laboratoriju Synlab (prej Adria Lab) v Ljubljani in v roku 3 delovnih dni prejmete poročilo preko spleta.

Kot dodaja dr. Oksana Klymenko: »Marsikdo ugiba o zvišani prepustnosti črevesja na podlagi simptomov, kot so prebavne težave, alergije, intolerance na živila, oslabel imunski sistem, mentalna megla, nepojasnjeni glavoboli in utrujenost, a v resnici se ti simptomi zlahka pripišejo tudi nekaterimi drugim stanjem.

Zato so testiranja zvišane prepustnosti, ki so se pričela širše uvajati v zadnjem desetletju, zelo dragoceno orodje pri obravnavanju celostnega zdravja pacienta v biološki medicini. S testom Prepustnost črevesja, lahko hitro in enostavno na podlagi krvnih preiskav potrdimo zvišano prepustnost črevesne stene, obenem pa lahko iz samega rezultata sklepamo tudi o prisotnosti tihih vnetij v telesu.«

Kako sanirati puščajoče črevo

Vzroki za nastanek prepustnosti črevesja so lahko različni (npr. delovanje glivic in parazitov, pomanjkanje želodčne kisline, kronični stres, številna zdravila in kemikalije), zato se tudi strategija odprave vzrokov od človeka do človeka razlikuje.

Kot pravi dr. Oksana Klymenko: »Ljudje prepogosto verjamejo, da bodo zvišano prepustnost črevesne stene popravili samo z (občasnim) uživanjem probiotikov. Probiotiki so zelo pomembni za vzdrževanje normalne prepustnosti črevesne stene in so pomembni za samo preventivo, ob zdravljenju in tudi po zdravljenju, saj prav črevesni mikrobiom skrbi za zaščito črevesne stene. Vendar pa sami probiotiki ne zakrpajo črevesne stene, niti ne pogasijo vnetij na črevesni steni. Za to so potrebna drugačna hranila.

Zdravljenje črevesne sluznice je dolgotrajen proces, še posebej, če se ga lotevamo samo s spremembo prehrane. Na srečo je tu kar nekaj učinkovitih dopolnil, ki lahko proces regeneracije sluznice pospešijo. V biološki medicini beležimo velike uspehe s širokospektralnim probiotičnim napitkom Multi EM ferment, ki poskrbi za harmoničen črevesni mikrobiom, Neotosilom, ki vsebuje 14 ključnih biodostopnih polifenolov in bioaktivnih vitaminov za regeneracijo sluznice in zniževanje vnetij, ter visoko koncentriranimi maščobnimi kislinami omega-3. Ko s to kombinacijo podpremo spremembe v prehrani in življenjskem slogu, se zvišana prepustnost v večini primerov normalizira že v kratkem roku 3-6 mesecev.«


Preberite tudi:
Dobro gorivo – slabo izgorevanje?
Ob čiščenju črevesja so pomembni tudi probiotiki
Resnica o prehranskih trendih in dejanske koristi za zdravje našega črevesja

Prejšnji članekNočni obisk: O prehranski varnosti z Marjanom Kogelnikom
Naslednji članekRastlinska prehrana za življenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj