Hormonski motilci – 5, ki jih morate poznati

Young woman choosing skin care product in store, shopping

Ko se naslednjič odpravite po kozmetiko in higienske izdelke, vzemite s seboj očala za branje drobnega tiska.

Prav v kozmetičnih izdelkih je zelo veliko hormonskih motilcev, ki ustvarjajo zmedo v našem hormonskem sistemu. Nekateri delujejo tako, da zmanjšujejo nivo naših spolnih hormonov, drugi tako, da blokirajo aktivnost nekaterih hormonov. Na koncu pa se soočamo z izgubo spolnih funkcij, prezgodnjo menopavzo, motenimi menstrualnimi cikli in vročinskimi oblivi (tudi pri moških) in podobno.

Zato je dobro čiščenje hormonskih motenj začeti v kopalnici.

Najbolj uničevalnih 5

  1. FTALATI

Ftalate (na ovojnini je zapisano phthalates, di-n-butyl phthalate [DBP] and di[2-ehtylhexyl] phthalate [DEHP]) najdemo v večini umetno odišavljenih izdelkov na trgu. Z njimi stabilizirajo obstojnost dišav, zato se danes parfumi »ne pokvarijo«, obleke po pranju dišijo skoraj do naslednjega pranja, dišeče svečke se ne razdišijo …

Ker smo o njih že veliko napisali na prejšnjih straneh, lahko dodamo le to, da jih je nujno čim prej odpraviti iz telesa.

Ko vidite, kako razširjeni so, vas ne bo presenetilo, da so v raziskavi, ki jo je izvedel ameriški center za kontrolo bolezni (CDC), ftalate našli v urinu vseh 289 udeležencev raziskave!

Če je včasih veljalo, da dišave vplivajo na dvig libida, je v sodobnem času očitno ravno obratno. Bolj (umetno) dišimo, manj spolnih hormonov ustvarjamo.

  1. AMINI

Te kemikalije uporabljajo za emulgiranje in stabiliziranje številnih izdelkov. Ste opazili, da so se vam včasih tekoča mila, kreme za sončenje, šamponi in drugi izdelki po enem letu spremenili? Zdaj se to zaradi aminov ne dogaja. Amini omogočajo, da so izdelki dolga leta videti enaki, kar je odlično za dobičke trgovcev in proizvajalcev, za potrošnike pa to pomeni le še večjo obremenitev telesa s hormonskimi motilci. Za nameček pa amine povezujejo tudi s povečanim tveganjem za raka ledvic in jeter, povzročajo pa tudi poškodbe oči.

  1. PARABENI

Parabene uporabljajo kot konzervanse, zato jih boste našli na koncu seznama sestavin. Zapisani so praviloma s predpono »methyl«, »ethyl«, »propyl« and »butyl«.

To so hormonski motilci, katerih slab vpliv na delovanje našega hormonskega sistema je temeljito dokazan; poleg tega povečujejo nevarnost pojava tumorjev.

  1. NONILFENOLI

To so snovi, ki jih najdemo v večini barv za lase, detergentih in čistilih. V telesu se obnašajo kot estrogeni, zato lahko vržejo naše naravne hormone iz ravnovesja in ustvarijo težave tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Ko boste brali drobni tisk, bodite pozorni na različne oblike, pod katerimi so lahko zapisani (4-nonylphenol, nonylphenol ethoxylat, alkylphenol …).

  1. TRIKLOSAN

Velikokrat smo že pisali o tem nevarnem pesticidu, ki se je vtihotapil v našo kozmetiko zato, da »bomo bolj varni«.

Triklosan dodajajo v mila, zobne paste, razkužila in druge higienske izdelke zaradi njegovega močnega protimikrobnega delovanja.

Mogoče res uničuje mikrobe, vendar enako učinkovito škoduje tudi našemu hormonskemu sistemu. Številne raziskave kažejo tudi na njegovo povezavo z rakavimi obolenji.

Posebej v času, ko smo z vseh strani bombardirani z nujnostjo razkuževanja, pozorno berite ovojnino izdelkov in si zapomnite, da ni vse, kar je učinkovito, hkrati tudi varno.

In še?

Seveda seznama s tem ni konec. Hormonske motilce najdemo tudi v tekstilu, premazih za pohištvo ter na številnih drugih mestih. Vseeno začnimo veliko pospravljanje pri tistih najbolj prisotnih in najbolj tveganih, in telo nam bo že v nekaj mesecih pokazalo, da zna delovati povsem drugače.

Ste že zaužili svojo dozo glifosata?

V Sloveniji je bilo lani prodanih 91,5 tone glifosata, enega od najspornejših sredstev za uničevanje plevela. To pomeni 45 gramov na prebivalca.

V sosednji Avstriji pa so uporabo glifosata prepovedali že leta 2019, kljub temu da evropska zakonodaja dovoljuje njegovo rabo do konca leta 2022.

Glifosat je sporen zaradi svoje domnevne rakotvornosti. Evropska komisija je kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata decembra 2017 sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za ta herbicid, svoje odločitve pa ni spremenila niti po tistem, ko so ameriška sodišča ljudem, ki so domnevno zaradi glifosata zboleli za rakom, začela prisojati visoke odškodnine.

Slovenija je konec leta 2017 glasovala za podaljšanje dovoljenja za glifosat, pri čemer je zavzela stališče, da je treba glifosat prepovedati, vendar ob prehodnem obdobju od treh do petih let, da se kmetijstvo lahko prilagodi novim razmeram. Je pa vlada nato podprla zmanjšanje vseh fitofarmacevtskih sredstev v kmetijski proizvodnji in prepoved uporabe glifosata v nekmetijskih dejavnostih.


Preberite tudi:
Hormonski motilci običajni tudi v kozmetiki za otroke
Seznam nevarnih kemikalij v čistilih za dom

Prejšnji članekSladki pelin ni za sladkanje, je pa za zdravje!
Naslednji članekJagodni čaji: so res iz jagod?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj