Glutation – naš najboljši varnostnik

Paper people under hands in gesture of protection. Concept of insurance, social protection and support.

Koristi glutationa, enega od najmočnejših telesnih antioksidantov, so celostnim terapevtom dobro znane. Številni ljudje si s povečevanjem ravni glutationa ne mirijo le strahu pred resnimi kroničnimi težavami in obremenjenostjo telesa s težkimi kovinami, temveč tudi pred prehitrim staranjem.

Toda večna dilema je bila, kako telesu ob nezadostni lastni proizvodnji glutationa pomagati od zunaj, saj naj bi se v obliki prehranskih dopolnil prek prebavil težko vsrkaval v telo. Ali to še vedno drži?

Kaj je glutation?

Glutation sestavljajo tri aminokisline: cistein, glutamin in glicin. Telo ga optimalno proizvaja, dokler smo mladi in zdravi. Zaradi nezdravega življenjskega sloga (nekakovostna hrana s premalo gradnikov glutationa ter obilo umetnih aditivov, ostankov pesticidov in težkih kovin, življenje v onesnaženem okolju, nezadostna hidracija, kronični stres, anksioznost itn.) bolezni in staranja (po dvajsetem letu se proizvodnja glutationa manjša) utegne njegova raven tudi nevarno upasti.

Glutation vsebujejo vse telesne celice in tudi telesne tekočine. Najti ga je v štirih oblikah, med drugim v reducirani in oksidirani obliki. Prva je aktivna oblika in razlog, da je glutation zaslovel kot najmočnejši telesni antioksidant. V procesu nevtralizacije prostih radikalov (težke kovine …) se namreč iz reducirane oblike preoblikuje v oksidirano.

Glutation je trenutno ena od vročih tem raziskovalcev – zgolj na »brskalniku« Pubmed  je objavljenih več kot 170.000 medicinskih raziskav o njem. Te in druge raziskave razkrivajo, da glutation v telesu opravlja na stotine nalog in da je nenehna oskrbljenost z njim nujna za integriteto oziroma zdravje sleherne celice.

Čeprav je glutation znan predvsem kot pomemben telesni antioksidant in posledično protiutež oksidativnem stresu, pa to ni njegova edina naloga. Poleg tega krepi delovanje drugih antioksidantov, kot sta vitamina C in E. To pomeni: če je v telesu dovolj glutationa, je večja tudi učinkovitost vitaminov C in E, zaužitih s hrano ali prehranskimi dopolnili. Obenem je znan kot podpornik čiščenja jeter in telesa nasploh.

Ljudje, ki si povrnejo optimalno raven glutationa, to na zunaj opazijo kot izginjanje starostnih peg/lis oziroma rjave obarvanosti kože, ki je lahko znak slabega delovanja jeter in prežetosti telesa s toksini. Ob povečanju ravni glutationa koža postane svetlejša in mladostnejša, z manj gubic in čista. Raziskovalci s področja dolgoživosti celo menijo, da raven glutationa v celicah nakazuje, kako dolgo bomo živeli. Več o razlogih, zaradi katerih utegne proizvodnja glutationa v telesu pešati, pa tudi o dokazanih koristih večje ravni telesnega glutationa si preberite na www.zazdravje.net.

Da upad lastne proizvodnje glutationa utegne pripeljati ne le do prehitrega staranja kože oziroma telesa nasploh, temveč tudi do izgube zdravja, se zavedajo predvsem celostni terapevti. Prav zato je povečanje njegove ravni pogost sestavni del celostnih terapij proti najrazličnejšim težavam. Toda vedno je bil zraven tudi dvom o tem, ali z uživanjem prehranskih dopolnil sploh lahko učinkovito povečamo raven glutationa.

Strategija uživanja prekurzorjev in kofaktorjev glutationa

Dolgo je veljalo, da v nasprotju z intravenoznim dodajanjem glutationa in nekaterimi drugimi načini povečevanja ravni telesnega glutationa uživanje prehranskih dopolnil ne more sistemsko učinkovito pomagati. Bodisi zato, ker se glutation utegne slabo vsrkati iz prebavil (prevelika molekula), bodisi zato, ker se lahko njegova tripeptidna struktura v prebavilih prehitro razgradi (denimo v želodcu, kjer poteka prebavljanje beljakovin).

Posledično dosedanje raziskave večinoma niso bile usmerjene na povečevanje ravni glutationa z dopolnjevanjem prehrane, ampak so preiskovale predvsem prekurzorje in kofaktorje, potrebne za telesno proizvodnjo glutationa.

Mednje sodijo n-acetil cistein (NAC), mangan, magnezij, pegasti badelj, ekološke beljakovine iz sirotke, ekološko pridelana zelenjava, ki vsebuje žveplo (brokoli, zelje, ohrovt …), ekološka goveja jetra, alfa lipoična kislina, nutrienti metilacije (vitamini B6, B9, B12 in biotin), vitamina C in E, selen idr. Poleg optimalne preskrbe s prekurzorji in kofaktorji glutationa mora biti telesu na voljo tudi dovolj ATP-energije – torej dobro stanje celičnih elektrarn. To pa je v času bolezni problem, saj utegne pešati tudi delovanje celičnih elektrarn (mitohondriji).

Zato Sarah Cook, raziskovalka oralne biorazpoložljivosti glutationa in avtorica prispevka Natural Medicine Journal Research Guide on the topic of oral availability of glutathione, meni, da so terapevti doslej raziskovali številne metode, s katerimi bi obšli težavo s črevesnim vsrkavanjem glutationa, vendar so se ti pristopi izkazali kot zahtevni, nepraktični in za številne paciente nedosegljivi. Zato so razveseljivi izsledki novih raziskav oralnega jemanja posebne oblike glutationa, saj razkrivajo, da se lahko uspešno vsrka in poveča raven telesnega glutationa.

Dokazi o učinkovitem vsrkavanju posebne oblike oralnega glutationa

Novi dokazi razkrivajo, da je mogoče prehrano učinkovito dopolnjevati z reduciranim glutationom v tripeptidni obliki (najbolje v liposomskem »ovoju« ali v kapsuli, zaščiteni proti želodčni kislini). S tem se precej olajša povečevanje ravni telesnega glutationa, tako da se ne bo več treba zanašati samo na intravenozno injiciranje glutationa, inhaliranje, transdermalne obliže ter na zahteven protokol prekurzorjev in kofaktorjev.

Poglavitna raziskava s tega področja, (John P. Richie Jr. et al., »Randomized controlled trial of oral glutathione supplementation on body stores of glutathionel«), objavljena v Evropski reviji za nutricionizem, je preiskovala učinkovitost vsrkavanja oralnega reduciranega glutationa najvišje kakovosti (Setria®). Dolgoročna randomizirana, placebo nadzorovana raziskava, opravljena na 54 zdravih ljudeh, ki so v obdobju šestih mesecev vsak dan uživali po 250 oziroma 1000 mg glutationa, razkriva naslednje: meritve ravni glutationa v krvi, plazmi, eritrocitih, limfocitih in mukoznih celicah ust od začetka raziskave ter po enem, treh in šestih mesecih je pokazala, da se po treh in šestih mesecih značilno poveča raven glutationa v krvi in v eritrocitih, in to pri obeh odmerkih.

Odmerjanje 250 mg je po šestih mesecih povečalo raven glutationa v krvi za 17 odstotkov, v eritrocitih pa za 29 odstotkov. Odmerjanje 1000 mg je v enakem obdobju raven glutationa v krvi povečalo za 31 odstotkov, v eritrocitih za 35 odstotkov in v mukoznih celicah ust za celih 250 odstotkov. Obenem se je v skupini, ki je prejemala višji odmerek, v prvih treh mesecih jemanja za več kot dvakrat povečala dejavnost naravnih celic ubijalk. Strokovnjaki s področja preučevanja glutationa menijo, da zdaj ni več dvoma o tem, ali lahko z uživanjem glutationa povečamo raven telesnega glutationa, vsaj kar zadeva prehranska dopolnila, ki vsebujejo glutation Setria®. Gre za produkt fermentacije živih mikroorganizmov, ki je izjemno čist, brez sintetičnih kontaminantov in naraven. Poleg tega ima v nasprotju z vsemi drugimi oblikami glutationa tudi znanstveno dokazano visoko sposobnost vsrkavanja v prebavilih.

Če torej želite učinkovito podpreti telesno raven glutationa, zdaj lahko poiščete prehranska dopolnila, ki vsebujejo preizkušeno obliko reduciranega glutationa Setria. Poleg tega bodite pozorni, da je bodisi v kakovostni liposomski obliki (regulativa glede kakovosti liposomov še ni urejena, zato obstaja možnost zlorab) bodisi v obliki kapsule, odporne na želodčno kislino, in da je odmerek dovolj velik.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Dobra izkušnja je najboljša “reklama” za prehransko dopolnilo
Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

Prejšnji članekŠpinačna rulada z lososom
Naslednji članekMousse oz. namaz iz rdeče leče
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj