Energijska podpora modernemu moškemu

healthy man sun

Moškost je psihološki pojem, ki označuje določene vzorce obnašanja, izražanja in dejanj, ki jih moški počnejo zaradi statusa v družbi in splošnega sprejetega vzorca moškega lika v kulturnem okolju, kjer vsak posameznik živi. Moški si med seboj niso vsi enaki in pojem moškosti dojemajo na različne načine, vsi pa hrepenijo po svojem idealu moškosti in energiji, ki bi jim pomagala to doseči.

Vzorci obnašanja, kot so športno treniranje, težke fizične obremenitve, želja po kognitivnem razvoju, preizkušanje lastnih meja in zmožnosti, želja po spolnosti ipd. od moškega zahtevajo kar nekaj energije in zdravih vzorcev oblik vedenja. Uresničevanje ali nezmožnost doseganja zadanih ciljev pri vseh teh zahtevah lahko pri moških sproži močne stresne odzive ali različne negativne vzorce vedenja.

Pri tem lahko pride do fizične in čustvene izgorelosti, socialnih stisk, poseganja po telesu škodljivih substancah in še bi lahko naštevali. Ključnega pomena pri soočanju z dnevnimi izzivi za modernega moškega je zato, da s pravimi viri energije poskrbi za svoje dobro počutje, svoje vitalno telo ter bistroumno razmišljanje pri soočanju z izzivi.

Pomen prehrane

Osnovni vir energije in hranil za človeško telo predstavlja zdrava, raznolika in uravnotežena prehrana. To je vsekakor najbolj pogost in hkrati tudi najboljši možen odgovor. Hranilno bogata in energijsko zadostna prehrana daje telesu možnost razvoja, regeneracije in izvajanja raznih aktivnosti, ki jih ljudje opravljamo redno vsak dan.

Zdrava in uravnotežena prehrana zagotavlja moškemu telesu vsa potrebna hranila, da poskrbi za svoje telo in delovanje notranjih hormonskih, encimskih in presnovnih procesov, ki skrbijo za dobro počutje.

Energijski »pospešek« NADH

V življenju vsakega moškega pridejo trenutki, ko poleg zdravih navad potrebujejo za doseganje svojih ciljev še nek dodaten vir energije oz. možnost, da telesu omogočijo nekoliko boljšo telesno zmogljivost.

Molekula NADH (nikotinamid adenin dinukleotid hidrid) oz. koencim 1 je dokazano ena od najpomembnejših telesnih molekul, ki poskrbi za učinkovitejšo izrabo in presnovo hranil v človeškem telesu. Osnovna naloga molekule NADH (in tudi ena njenih najpomembnejših nalog) je sodelovanje v procesu celičnega dihanja, kjer nastaja najpomembnejša energija za telo – ATP. ATP je molekula, ki predstavlja vir energije za vse celice človeškega telesa in je ključnega pomena za delovanje notranjih organov in mišično aktivnost hitrih mišičnih vlaken v primerih hitrih anaerobnih aktivnosti.

Kje vse še pomaga NADH?

NADH ima v telesu še mnogo funkcij, saj deluje kot kofaktor v mnogih encimskih, hormonskih in presnovnih reakcijah. Prof. dr. George D. Birkmayer je razvil, patentiral in raziskoval učinke molekule NADH na človeško telo in vse izsledke in ugotovitve zapisal v svoji knjigi NADH: The biological Hydrogen – The secret of our life energy. Ugotovljeno je bilo kar nekaj pozitivnih in moškemu zdravju koristnih učinkov delovanja NADH, kot so:

  1. Sinteza NO (dušikovega oksida): NADH ima funkcijo koencima pri sintezi encima, ki nato iz kisika in aminokisline L-arginin tvori NO, ta pa ima v telesu živčnega prenašalca, ki sprosti in razširi krvne žile. To pripomore k boljši preskrbljenosti tkiv s krvjo, večji zmogljivosti človeškega telesa, pospeševanju celičnega dihanja in večji sintezi energije ATP. Vsi omenjeni učinki NO pripomorejo tudi k večjemu spolnemu nagonu.
  2. Sinteza hormonov – adrenalina in dopamina: NADH je glavni koencim v procesu sinteze hormona dopamina in posledično tudi adrenalina. Dopamin in adrenalin sta oba ključnega pomena za izražanje moške energije. Pomembna sta za občutek nagrajevanja, motivacije, gibanja, razvoj dobrega spomina in ohranjanja pozornosti.
  3. Antioksidativni učinek: NADH ima med vsemi biološkimi molekulami največji antioksidativni potencial. Antioksidanti so ključnega pomena pri zaščiti vseh telesnih celic, NADH pa ima pomembno funkcijo tudi pri zaščiti in obnovi molekul DNK.
  4. Zaščita pred encimom kreatin kinazo: Kreatin kinaza je encim, ki se sprošča iz poškodovanih mišičnih celic po končani telesni aktivnosti ali zaradi različnih bolezenskih stanj mišic. NADH dokazano uspešno zavira aktivnost encima kreatin kinaze in preprečuje nadaljnje poškodbe mišičnih vlaken.

Celostna skrb moškega zase

Za moško zdravje je ključnega pomena, da se vsak posameznik čim bolj približa zdravemu načinu življenja, ki vključuje hranilno bogato in raznoliko prehrano, dnevno telesno aktivnost, izogibanje stresnim situacijam oz. iskanje načinov za čim bolj efektivno reševanje problemov.

Da so moški trenutno še nekoliko oddaljeni od optimalne skrbi za svoje zdravje, je odkrila analiza evropskega oddelka Svetovne zdravstvene organizacije, kjer je zapisano, da kar 86 % moške populacije umira zaradi nenalezljivih kroničnih bolezni, ki so posledica nezdravih življenjskih navad. Veliko večino napredovalih bolezni iz te skupine je možno preprečiti oz. jih pravočasno odkriti z različnimi preventivnimi pregledi, ki se jih, žal, večina moških izogiba.

Skrb za vitalno telo je ključ do zadostne življenjske energije, ki vsakemu moškemu odpira vrata do izražanja svoje lastne definicije moškosti, po kateri vsak hrepeni in si je želi.


Preberite tudi:
Ftalati in moške težave
Ključna hranila za izboljšanje plodnosti pri moških
Črna lepotica za moške težave

Če si raje v video obliki ogledate, kako na naraven način do zdravja, pa vabljeni na izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net.

Prejšnji članekZačinjeni smutiji so bolj zdravi!
Naslednji članekKraški šetraj pomaga pri številnih tegobah in v spalnico prinaša veselje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj