»Ded’c ne more?« Moška spolnost je na udaru kot še nikoli

Sad man sits on bed, wife sleeping, lack of sexual desire, dissatisfied partner

Upad moških zmogljivosti je zagotovo povezan s sodobnim, »pomehkuženim« življenjskim slogom, pri katerem večini moških ni treba dvigniti več kot miške na tipkovnici, razdalje premagujejo le še z upravljanjem volana, tovore pa dvigajo z upravljanjem na daljavo.

Proti moškosti se je zarotilo tudi sodobno prehranjevanje. To, kar dajemo prašiču, da se dvakrat hitreje zredi, to, kar dajemo kokoši, da znese dvakrat več jajc … na koncu pojemo tudi mi. In ker gre za snovi z močnim estrogenskim delovanjem, ni nenavadno, da moška telesa dobivajo vse več značilnosti žensk: rastejo prsi in trebuščki, njihove moške značilnosti pa izginjajo.

Dišave, ki povzročajo moške težave

Tudi kemikalije v kozmetičnih sredstvih in čistilih pogosto delujejo kot hormonski motilci, ki udarjajo predvsem po moških reproduktivnih organih. Ženske smo pri izbiri kozmetike že kar natančne; število tistih, ki iščejo naravne izdelke, se namreč iz leta v leto povečuje. Pri moških pa so še vedno učinkoviti oglasi za najbolj problematične izdelke, ki razen obljub, da bodo prebudili »alfa samca« v vsakomer, ki jih bo uporabljal, ne ponujajo ničesar koristnega.

Prav moški dezodoranti, izdelki za britje, kreme in druga kozmetična sredstva so praviloma najbolj obremenjeni s hormonskimi motilci. Želja po močnem in dolgotrajnem vonju, ki bo prikril vonj moškega znoja, pa zahteva uporabo več ftalatov, ti pa imajo uničujoč učinek na moška jetra in spolne organe.

Za moškega je torej izbira naravne kozmetike celo pomembnejša kot za žensko, zato izbirajte preudarno. Izogibajte se umetnim dišavam in izdelkom, ki vsebujejo parfume, saj se nevarne snovi praviloma skrivajo prav v tej sestavini večine kozmetičnih izdelkov. Raje naj bodo odišavljeni z naravnimi eteričnimi olji. Sivka je večkratno koristna – pomirja, zavira delovanje stresnih hormonov, odlično neguje manjše poškodbe kože ter ščiti pred vnetji in srbečico.

Moški zelo radi močno odišavljajo svoje jeklene konjičke, ne vedo pa, da se prav v teh dišavah skriva največ kemikalij, ki so pogubne za njihovo moško moč. Tudi v avtu je vse mogoče urediti z nekaj kapljicami eteričnega olja. Kanemo jih na košček lesa, bombaža ali volne, ki bo še dolgo oddajal blagodejen vonj.

Zdravila, ki ustvarjajo nove moške težave?

Za težave z ožiljem, ki so pri moških pogostejše, so na voljo statini, njihovo delovanje pa se kaže tudi v obliki upada spolnih zmogljivosti. Enako je s številnimi zdravili za prostato, ki žal vplivajo tudi na moško potenco. (Izjema so naravni izvlečki žagastolistne palme).

Modrost ali modra tabletka?

Če vemo, kaj povzroča težavo, vemo tudi to, kako jo odpraviti. Razstrupljanje, več kakovostnih hranil in obnova prizadetih tkiv, to so najvarnejši načini, kako izboljšati stanje. Žal se takšna pot mnogim zdi preveč zapletena, zato raje posegajo po tabletkah, ki obljubljajo hitre učinke, četudi za ceno srčno-žilnih težav.

Tehnologija, ki sabotira moškost?

Moške drago stane tudi njihova tehnološka naprednost. Ker neradi nosijo torbice, telefon praviloma prenašajo v žepu. Stalnica je tudi notesnik v naročju. Mikrovalovno sevanje v bližini reproduktivnih organov dokazano vpliva na število in gibljivost semenčic, zato ne preseneča, da je normalna zanositev dandanes vse bolj redka.

Več o tem si preberite na naši spletni strani, in sicer v članku Devet šokantnih dejstev o nevarnostih brezžičnega interneta (Wi-Fi).


Samostanske skrivnosti

V našem spletnem arhivu si lahko preberete članek o samostanskih skrivnostih, v katerem smo natančno opisali delovanje začimbnic na spolno moč.

Prejšnji članekPreveč, premalo? Ne kupujte! Posodite, delite, podarite, zamenjajte
Naslednji članekPrehrana v času virusov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj