Davek na pomlad

874
woman with freckles blows his nose into a handkerchief on sunshine day --ar 16:9 --style raw --v 6 Job ID: 0675cd3b-af02-43dd-89be-6a11a1289a0b

Sodobni človek ne prenaša več dobro pomladi, čeravno to zveni protislovno. Vsi tako zelo koprnimo po svetlih, toplih mesecih, ko pa naposled nastopijo, se upre vse telo. Kaj utegne biti krivo?

Zelo pogosta nadloga je alergija na cvetni prah. Marsikdo si v tem času ne upa zapustiti doma ali odpreti oken. Droben cvetni prah različnih dreves in rastlin, nekaj, kar je v svojem bistvu tako čisto, nedolžno in povsem naravno, se nenadoma spremeni v sovražnika številka ena!

Zakaj je vse več alergikov?

Težko je podati enoznačen odgovor ali reči, da so krivi zgolj geni. Okolje, v katerem živimo, je tako prežeto s škodljivimi vplivi, da je težko s prstom pokazati na enega samega krivca. S tem nimamo v mislih samo onesnaženega zraka. Če imate v družini alergika, je najbolje s seznama možnih povzročiteljev črtati ali vsaj zelo omejiti vsaj večino tistega, kar bi utegnilo povzročati tako buren telesni odziv.

Dejstvo je, da smo sprejeli vse udobje, ki nam ga na velikem pladnju ponuja razkošje sodobnega življenja. Zato ne preseneča, da je vsak četrti otrok alergik – in da ni zagotovila, da katere od alergij ne bo dobil kadar koli pozneje v življenju. To seveda velja tudi za odrasle. Kriva ni samo hrana, ki jo uživamo, ampak še tisoč drugih dejavnikov: čistila, pralni praški, razkužila, pretirana čistoča, kozmetika, oblačila, pohištvo, talne obloge, vzmetnice, dišave za prostore, parfumi, laki za lase … Seznamu kar ni videti konca. Vse, kar odstopa od narave, lahko sproži alergijo. In kaj hitro se zgodi, da kaj spregledamo.

Predstavljajte si drobno bitje, ki iz varnega območja maternice vstopi v svet, v katerem ni več ničesar »pravega«. Svojo prvo noč preživi v na novo opremljeni sobici, ki jo starši opremijo s toliko ljubezni, le da je v njej tudi na kupe kemikalij. Celo prirojene alergije so lahko posledica vsega, s čimer mama pride v stik med nosečnostjo: od zdravil, barv za lase in nohte ter prehranskih aditivov do strupov, ki se v njeno telo nalagajo iz oblačil, sodobno opremljenih domov in pisarn. S tako visoko pojavnostjo alergij pri otrocih so lahko povezana tudi cepiva, ki za otrokov nedozoreli imunski sistem utegnejo pomeniti veliko breme, zlasti če ob prejemu cepiva ni povsem zdrav. Seveda pa necepljenost nikakor ni zagotovilo, da otrok pozneje ne bo razvil alergije. To se dogaja tudi v družinah, ki se v navalu »navdušenja« izognejo obveznemu cepljenju, na kako drugo – enako pomembno – raven ohranjanja zdravja pa pozabijo.

Ne pozabimo tudi na to, da je za nami dolga zima, med katero marsikdo dobesedno »hibernira«. Pomanjkanje gibanja, svežega zraka in vitaminov v kombinaciji s premalo spanca, alkoholom in drugimi poživili svoj davek izstavijo natanko takrat, ko se želimo podati čez drn in strn.

Kako zdravi uradna medicina?

Zdravniki pri alergijah pogosto predpišejo antihistaminike, ki pa niso vselej brez neželenih učinkov. Nekateri lahko sežejo onkraj krvno-možganske pregrade in tako vplivajo na živčne celice v možganih. To opazimo v obliki zaspanosti, utrujenosti in/ali razdražljivosti. Neredko pa njihovo protialergijsko delovanje sploh ni zadostno, zaradi česar zdravniki predpišejo kortizon. Pri tem so neželeni učinki še resnejši: izguba kostne mase, povišan krvni tlak, povišane vrednosti sladkorja v krvi – to so le nekatere od možnih posledic tovrstnega zdravljenja alergij.

Pa bi šlo tudi zgolj z naravnimi pristopi?

Čez noč je nemogoče odpraviti vzrok za težavo, ki je nastajala več let. Ni čudežnih tabletk in tudi čudežne rožice v resnici ni. Toda če sprejmemo svoj del odgovornosti in smo obenem pripravljeni odpravljati tako vzrok kot posledico, lahko pomoč še kako poiščemo tudi med rastlinami.

Ko so razdraženi nos in oči, je dobro vedeti, da so nam na voljo tudi nekatera naravna pomagala, ki ublažijo tovrstne težave, čeravno ne odpravijo njihovega vzroka. Z motnimi, srbečimi, razdraženimi očmi se bomo težko lotili odpravljanja vzrokov!

Pri očesnih alergijah, ki jih sproža cvetni prah, si lahko pomagamo tudi s povsem naravnimi sredstvi, kot so denimo nove Voglove kapljice za oči, ki so nam zdaj na voljo tudi v slovenskih lekarnah. Kapljice, ki vsebujejo kamilico in hialuronsko kislino, pomirjajo oči, obenem pa na površju očesa zadržujejo vlago. To je zelo pomembno, saj ima marsikdo hude težave s suhostjo oči, ki jo povzročajo dolgotrajno zrenje v zaslon, zadrževanje v ogrevanih in/ali klimatiziranih prostorih, onesnažen zrak v mestih in še številni drugi dejavniki.

Alergijsko vnetje očesne veznice je ob sočasno suhih očeh še izrazitejše, zato bodo nove Voglove kapljice marsikomu prinesle občutno olajšanje. Obenem boste ob njihovi pomoči tudi lažje pospravljali s polic, iz hladilnika, spalnice … vse, kar je morda povzročilo alergijo. Kapljice ne vsebujejo konzervansov, so filtrirane in ne dražijo oči, zato jih boste lahko brez težav nanašali tudi, če uporabljate leče. Tudi sprehod po naravi bo tako precej lažje izvedljiv, saj boste razpiranje cvetlic končno lahko opazovali z bistrimi očmi.

Če vas pesti kihanje ali vam spomladi nenehno curlja iz nosa, ga lahko pred spomladanskimi alergeni učinkovito zaščitite s fiziološko raztopino v obliki mazila Nisita. Tako boste v nosu vzpostavili mehansko prepreko, po sprehodu pa vse alergene ujeli v robček.

So lahko začimbe in živila pomoč pri alergijah?

Ko se spopadamo z alergijami, nam je lahko v pomoč tudi marsikatero živilo in začimba. Brokoli in križnice nasploh (vsebujejo antoksidativne glikozide gorčičnih olj) blažijo vnetja dihal, pozimi, ko ni na voljo svežih, pa so celo blagodejnejši kalčki, še posebno brokolijevi. Če ne veste, kako se lotiti kaljenja, vam toplo priporočamo delavnico kaljenja Mateje Reš, ki jo najdete na povezavi delavnice.zazdravje.net. Priporočljivo je uživati kar se da veliko naravnega vitamina C (citrusi, številne sveže domače začimbnice) in temno zelene zelenjave, bogate s karotenoidi in antioksidanti (ohrovt, špinača, blitva). Spomladi si lahko pomagate tudi s koprivo. Pomembni so še čebula, česen in jabolka, ki vsebujejo kvercetin, iz sveta začimb pa sta nepogrešljivi kurkuma in črna kumina.

Znanstvene raziskave kažejo, da je razvoj alergij tesno povezan z oslabljeno črevesno mikrobioto, zato so kakovostni probiotiki dobri podporniki pri vseh vrstah alergij. Vsekakor pa je zlasti spomladi za zdrave odrasle priporočljiva temeljita prečiščevalna kura, s katero se bodo znebili vsaj dela nakopičenih toksinov, ki so neredko v ozadju alergij.

Želimo vam, da svoje življenje oblikujete kar najbolj po meri narave. Tako vas bo vselej, tudi spomladi, hvaležno sprejemala v svoje naročje.


Preberite tudi:
Alergije – kdo tu ni normalen?
A. Vogel o alergijah
Proti sezonskim alergijam z biološko medicino

Prejšnji članekKaj vse vam pripravljamo na sejmu Altermed/Flora 2024
Naslednji članekPriljubljena turška lečina juha – Mercimek Çorbasi
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj