Cink – menedžer notranje obrambe

2631
Foods High in Zinc as octopus, beef, buckwheat, yellow cheese, spinach, avokado,pea, mushrooms, bean, radishes, eggs. Top view

Kako preprečiti virusom, da prebijejo celične ovojnice in se naselijo v celicah? Zdaj, ko virusi grozijo s čedalje večjo nalezljivostjo, se edini odgovor skriva v postavljanju dodatnih »barikad«. Cink ima nadvse pomembno vlogo pri organizaciji naše notranje obrambe. Lahko bi rekli, da je nekakšen notranji organizator, ki sodeluje pri več kot stotih encimskih reakcijah v telesu. Cink krepi membrane celic, hkrati pa preprečuje širjenje virusnih okužb.

Kot ste se v koronskih časih verjetno že naučili, pozitiven izvid PCR-testa še ne pomeni, da se bo okužba razširila. Pomeni samo to, da so v telesu našli seme – ali bo iz nje zrasel »plevel bolezni«, pa je v veliki meri odvisno od tega, kako boste organizirali svojo obrambo (več o tem izveste v priročniku Naravne rešitve za težave z virusi).

Posebnost cinka je tudi v tem, da preprečuje panično in čezmerno odzivanje imunskega sistema. Prav to, da je imunski sistem sprva preveč zaspan, ko pa se zbudi in odkrije, kaj vse je zamudil, pa podivja in sproži citokinsko nevihto, nas pripelje v bolnišnico in na oddelek intenzivne nege. Cinku pravijo menedžer imunskega sistema prav zato, ker, tako kot dober dirigent, drži v ravnovesju naše bojevniške obrambne celice (prva skupina makrofagov) in celice, ki sanirajo poškodbe, do katerih je pripeljala dejavnost teh naših »bojevnikov« (makrofagi druge skupine).

Ali ste vedeli, da cink uravnava tudi naše zaznavanje vonja in okusa? Prav zato številni v pomanjkanju tega pomembnega elementa, ki ga v primeru okužbe hitro zmanjka, vidijo vzrok za izgubo vonja in okusa pri okužbi s katerim od novih koronavirusov.

Cink je ključen tudi za hitro celjenje ran, hitro obnovo DNK, pravilno celično delitev in normalno delovanje očesnega tkiva. Zato bomo z uživanjem zadostnih količin cinka preprečili, da bi prihajalo do poškodb, brazgotin in tkivnih sprememb. Da nam primanjkuje cinka, lahko opazimo po tem, da se praske in ranice dolgo celijo, lasje, koža in nohti pa so v slabšem stanju kot sicer. Seveda so to le zunanji znaki dogajanja, ki poteka tudi znotraj telesa.

Kot vidite, lahko številne neželene zaplete, prehitro staranje ter nepotrebne poškodbe celic in živčevja uredimo zelo preprosto: s tem, da telesu zagotovimo pravšnjo količino cinka.

Pomanjkanje cinka je bližnjica do zdravstvenih težav

Prehrana zahodnjakov je vse bolj revna z mikrohranili, zato ne preseneča, da s preveč predelano hrano uživamo tudi vse manj cinka. V ZDA je nacionalna raziskava NHANES III pripeljala do ugotovitve, da pri 35 do 45 odstotkih oseb, starejših od šestdeset let, pride do resnega primanjkljaja cinka. Zato ne preseneča, da je ta starostna skupina veliko dovzetnejša za okužbe in druge zdravstvene zaplete. V splošni odrasli populaciji cinka primanjkuje 20 do 25 odstotkom ljudi.

Koliko cinka potrebujemo

Da lahko cink deluje, mora biti prisoten na mestu dogajanja, zato ga je v času povečanega tveganja za nastanek okužb koristno uživati redno. Po novih ugotovitvah EFSE je priporočeni dnevni odmerek koristno povečati vsaj za tretjino, zato so ga s 7 do 10 miligramov povečali na 8 do 14 miligramov na dan.

 • Za dojenčke od sedmega do enajstega meseca starosti naprej EFSA po novem priporoča odmerek od 2,4 do 3 miligramov cinka na dan.
 • Od prvega do tretjega leta starosti naj bi otroci po novem uživali od 4,6 do 6,2 miligrama cinka na dan (prej 3 mg).
 • Od tretjega do desetega leta priporočljivi odmerek znaša od 6,8 do 14,5 miligrama (prej od 5 do 8 mg).
 • Dnevni odmerek za adolescente in odrasle znaša od 8 do 14 miligramov.
 • Med nosečnostjo naj bi dnevnem odmerku dodali še 1,6 miligrama na dan,
 • V času dojenja je priporočljivo, da mamice dnevnemu odmerku dodajo še 2,9 miligrama.

Ker je cink prisoten tudi v hrani (jajca, polnozrnati kruh, kakav, leča, črni fižol …), je dnevni vnos koristno prilagajati prehranjevanju. Pri tem je treba upoštevati, da vse, kar zaužijemo, ni takoj biorazpoložljivo, tako da nam je, odvisno od posameznikovih prebavnih moči, na voljo povprečno polovica zaužitega cinka.

Biorazpoložljivost lahko povečamo s krepitvijo mikrobioma na eni strani in s fermentiranjem ali kaljenjem dobrih virov cinka na drugi.

Koristno je vedeti, da porabo cinka poveča tudi uživanje alkohola, saj cink splakuje z uriniranjem. Posledično ima od 30 do 50 odstotkov oseb, ki čezmerno uživajo alkohol, kronično pomanjkanje cinka.

Prehranski viri cinka

Ostrige najverjetneje niso na vašem vsakdanjem jedilniku, zato vam podatek, da bi lahko dnevne potrebe po cinku hitro pokrili z rednim uživanjem svežih ostrig, ne pomaga. Ker so morski viri tudi vse bolj onesnaženi s težkimi kovinami, školjke pa nastopajo v vlogi filtrov, v katerih se kopičijo nečistoče, je to še en razlog več, da cink poiščemo na varnejših mestih.

 • 100 g konopljinih semen vsebuje 10 mg cinka
 • 100 g bučnih semen vsebuje 8 mg cinka
 • 100 g sezamovih semen vsebuje 8 mg cinka
 • 100 g indijskih oreščkov vsebuje 6 mg cinka
 • 200 ml jogurta vsebuje 1,7 mg cinka
 • 100 g sira vsebuje 4 do 5 mg cinka

Katero obliko cinka izbrati?

Cink je na voljo v številnih oblikah, ki se zelo razlikujejo po svoji biorazpoložljivosti. V zadnjem času je razvijalcem uspelo izdelati cink, ki je neposredno povezan z aminokislino metionin. V primerjavi z dosedanjimi prevladujočimi oblikami, kot sta cinkov sulfat in cinkov polisorbat, je to resorpcijo cinka izboljšalo za dodatnih 20 odstotkov. V primerjavi z drugimi oblikami cinka ta izkazuje tudi veliko večje antioksidativne moči, saj je kar desetkrat učinkovitejša od cinkovega oksida in cinkovega citrata. Po svojem antioksidativnem potencialu za tri- do štirikrat prekaša cinkov pikolinat in cinkov glukonat.

Pozor pri vegetarijanski prehrani

Zaradi prisotnosti fitinske ali oksalne kisline, ki zavirata resorpcijo, je cink v rastlinskih živilih slabše dostopen. Zato je nadvse pomembno, da stročnice in semena pravilno namakamo, kalimo in fermentiramo, saj le tako osvobodimo dragocena hranila. (Več o tem, kako kaliti številna semena in oreščke, preberite v knjigi Samooskrba v praksi.)

Vsekakor pa velja, da je treba v primeru rastlinskega prehranjevanja uživati več cinka, saj je treba računati na nekaj izgub.


Več o tem, kako do ustreznih količin cinka, izveste v spletni delavnici pod vodstvom Sanje Lončar Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekKmetijske prakse za obvarovanje zdravja narave in ljudi
Naslednji članekKako konec poletja ponovno zagnati možgane?
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj