Celosten pristop k rakavim obolenjem

Herbal medicine in capsules with kaffir lime leaf and stethoscope on white background

Ob diagnozi rak se bržkone vsakomur zatresejo tla pod nogami in večina ob tem pomisli na težavna zdravljenja, bolečine in prezgodnjo smrt. A ni nujno tako. Tudi v klasično zahodno medicino vse bolj prodirajo modrosti drugih oblik zdravljenja in tako se je v zadnjem času izoblikovala t. i. integrativna onkologija.

Kaj je integrativna onkologija

Izraz integrativna onkologija se šele začenja postopoma uveljavljati. Pred tem so se pogosto uporabljali izrazi ‘alternativna’ ali ‘komplementarna’ metoda. Ta dva izraza zajemata številne možnosti, ki so na voljo ljudem, ki si želijo izboljšati svoje zdravje, zmanjšati težave in poskrbeti za višjo kakovost življenja.

Če pogledamo bližje, izraz komplementaren v našem okolju pomeni dodatne metode OB klasičnem zdravljenju, ki ga predvidi uradna medicina. Izraz alternativen pa se uporablja v primerih, ko se ena ali več spodaj naštetih metod uporabi NAMESTO zdravljenja, predlaganega s strani klasične medicine.

Večina bolnikov, ki sem jih srečala, si ne želi zavrniti zdravljenja, ki ga predlaga onkolog. Želijo pa si biti aktivno udeleženi v zdravljenju in tudi sami poskrbeti za lastno boljše počutje oz. doprinesti k temu na tak ali drugačen način, zmanjšati stranske učinke zdravljenja, povečati možnosti preživetja in pomagati pri uspešnosti zdravljenja.

Kaj spada v integrativno onkologijo

Sem prištevamo metode, za katere je dokazano, da so ob klasičnem zdravljenju varne in učinkovite. Pomembno je povezovanje različnih strok (onkologije, biologije, farmakologije, zeliščarstva, naturopatije in drugih komplementarnih praks), pretok znanja in informacij ter sodelovanje pri izvajanju raziskav. Ključen element je razumevanje kompleksnih interakcij  med različnimi vrstami terapij in razvoj celovitih protokolov zdravljenja.

Pri integrativni onkologiji gre za razumevanje/zdravljenje celega telesa in ne le bolezni. Pri tem se uporabljajo telesno-duhovne tehnike, naravni preparati in prilagoditve življenjskega sloga, ki jih priporočajo različne tradicionalne veščine. Čudovita prispodoba za integrativno medicino je, da je ta kot vrt, kjer je bolezen plevel, ki ga na različne načine odstranimo, hkrati pa skrbimo tudi za preostali vrt, da uspeva, rodi in nas razveseljuje.

Metode integrativne onkologije:

  • Svetovanje glede prehranskih dopolnil: na trgu je morje ‘čudežnih’ prehranskih dodatkov. Le s prehransko/presnovno analizo posameznika lahko ugotovimo, kaj ga bo najbolje podprlo pri zdravljenju. Obstajajo dokazi, da nekatere snovi, npr. kurkumin, ob svojih protivnetnih in protitumorskih lastnostih lahko tudi ojačajo učinek kemoterapije in igrajo vlogo pri zaviranju rasti tumorjev.
  • Prehrambno svetovanje: kakovostna in uravnotežena prehrana je zelo pomemben člen dobrega zdravja in dobra podpora v času povečanih zahtev ob bolezni ali zdravljenju.
  • Gibalna terapija: gibanje je izjemno pomembno tako v času zdravljenja kot po njem. Gibi, ki so prilagojeni posamezniku glede na simptome in fizično konstitucijo, so lahko zelo blagodejni, saj zmanjšujejo številne druge simptome bolezni, kot so slabost in bolečine, pomagajo pri zmanjševanju nespečnosti, anksioznosti itd.
  • Masaža: obstajajo številni dokazi, da masaža zmanjšuje napetost, utrujenost, bolečino in stres. V kombinaciji z eteričnimi olji pa se ta učinek še poveča.
  • Akupunktura/akupresura: na tej metodi sloni celotna tradicionalna kitajska medicina in uspešno pomaga pri lajšanju številnih težav ob rakavi bolezni ali zdravljenju. Dokazano je, da je ob akupunkturi možna sprememba nevroendokrinih poti.
  • Aromaterapija: številne vonjave lahko izboljšajo počutje, zmanjšajo stres, kadar se bodisi nanesejo na kožo ob masaži bodisi uporabijo kot dodatek v kopeli ali kot inhalacija.
  • Duhovne tehnike: meditacija, čuječnost, dihalne tehnike, vizualizacija – vse to pripomore k osrediščenju posameznika, da najde svojo notranjo moč in se opre nanjo. Tudi v znanstvenem svetu se omenjene prakse proučujejo kot možne poti odzivov na stres, ki vplivajo na znižanje vnetnih metabolitov ter pomenijo določeno spremembo psiho-nevro-imuno-endokrinih poti.
  • Medicinska hipnoza: s pomočjo zmanjšane zavesti in odprte podzavesti se s pomočjo terapevta lahko nagovori strahove, spremeni vzorce obnašanja, sprosti travme, gradi samozavest in samozavedanje. Zelo uspešna je tudi pri zmanjševanju slabosti, inapetence, utrujenosti in bolečin ob zdravljenju.

S pomočjo ene ali s kombinacijo več naštetih metod se lahko bistveno izboljša kakovost življenja z boleznijo ali pa pripomore k lažjemu premagovanju težav v času zdravljenja.


Preberite tudi:
Medicina prihodnosti ne zdravi bolezni, temveč človeka
Izvlečki gob in rak dojke
Kako k zdravljenju pristopa integrativna medicina

Prejšnji članekJe neravnovesje v črevesju vzrok za ženske bolezni? 
Naslednji članekProsena tržnica
Dr. Pahole je bila kot specialistka internistične onkologije dve desetletji zaposlena na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Sprva je delovala na Oddelku za akutno paliativno oskrbo, kasneje kot dolgoletna zdravnica na Oddelku za limfome, od januarja 2023 pa se Jana Pahole v zasebni zdravniški praksi Svetlika posveča integrativni onkologiji. Prav tako deluje znotraj Maha centra za integrativno medicino in zobozdravstvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj