Bolje je preprečiti kot zdraviti

1899
Cooking green food. Healthy, dieting, vegetarian pesto with green nettle and fresh stinging nettles, leaves fried with garlic and spices on frying pan.

Tako kot kriminal zacveti v obdobjih, v katerih družba izgubi stabilnost, velja tudi za naše telo. Patogeni imajo zelo radi zakisana, utrujena in s stresnimi hormoni obremenjena telesa.

Kako zmanjšati zakisanost?

Če boste ukrenili kar koli, s čimer boste zmanjšali zakisanost, bo vaše telo patogenom znatno manj prijazno. Pri tem so najbolj naravna in preverjeno učinkovita pomoč zelena živila, zeleni smutiji, sokovi in liofilizirano zelenje. Zelene rastline so namreč odlično založene z alkalnimi rudninami, hkrati pa klorofili delujejo protivnetno in tudi antioksidativno. Poleg tega po bližnjici izboljšajo krvno sliko. Seveda se med dobrimi izbirami najdejo še posebno odlične – listi kopriv, kreše, konoplje in čemaža denimo sodijo v kategorijo superživil, ki sočasno pomagajo na številnih frontah.

Kopriva kot superživilo

Zanimivo je, da koprivo kot adaptogen in superživilo priznava tudi tradicionalna kitajska medicina. Kot lahko preberete v knjigi Zbogom, utrujenost, kopriva deluje na marsikaj: z njo boste krepili vranico (ta je nadvse pomembna za delovanje imunskega sistema), ledvice, reproduktivni sistem, pljuča, jetra in kri. Telo harmonizira tudi konoplja. Z urejanjem kanabinoidnega sistema je v resnici mogoče »naravnati« telesne regulatorne mehanizme, ki se posledično učinkoviteje spoprijemajo z izzivi.

Superživila v vsakdan

Najpomembneje pa je, da te rastline postanejo del vašega vsakdana. Namesto velikega krožnika koprivinega pireja enkrat na teden je torej veliko učinkoviteje uživati po ščepec kopriv trikrat na dan. Enako velja za številne druge rastline, zelišča in začimbe. Tudi ko gre za kurkumo, baziliko, ginseng, tulsi in zelišče nesmrtnosti, so številne raziskave pokazale, da sta veliko pomembnejši pogostnost in kontinuiteta njihovega uživanja kot pa količina.

Krepitev mikrobioma

Drugi pomemben steber naše obrambe je nenehna krepitev mikrobioma. Čim bolj širok nabor fermentirane hrane, občasno dodajanja probiotikov in dobra oskrba teh koristnih pomočnikov (najraje imajo vlaknine) bodo vašo imunsko obrambo naredila neprebojno za številne patogene.

V primeru že prizadetega mikrobioma je potrebno precej več napora in vztrajnosti. Klinična praksa je pokazala, da je mogoče najboljše rezultate doseči s kombinacijo večkratno fermentiranih probiotičnih pripravkov (npr. Multi EM ferment), visoko biorazpoložljivih antioksidantov in omega 3 maščob, ki pa seveda ne smejo biti oksidirane in obremenjene s težkimi kovinami.

Naravne rešitve

Recimo, da se boste srečali s patogenom ali toksini, ki sprožijo drisko, bruhanje in povišano telesno temperaturo. Tudi v takih primerih so vam na voljo številne učinkovite  naravne rešitve. Če gre za toksine, jih boste najhitreje »popivnali« s snovmi, ki hitro vežejo strupe in jih izločijo iz telesa. Prav zato je vedno koristno imeti pri roki kakovosten zeolit, aktivno ognje, silicij v gelu ali glino. Ker številne patogene ustavi že želodčna kislina, je pomembno da je ne zavirate, dokler ne opravi svoje naloge. Kadar pa je želodčne kisline premalo, boste k hitrejši in učinkovitejši prebavi pripomogli tudi z uživanjem pripravka Betain HCL.

Zelo pomembno je poznati in tudi pravilno pripravljati vodni izvleček koromača, kumine, koprca in koriandra. Kot lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve, so učinki vodnega izvlečka semen koromača in kumine primerljivi ali celo boljši od klasičnih antibiotičnih zdravil proti prebavnim motnjam in driski, ki jih povzročajo stafilokoki, enterokoki, pnevmokoki, salmonela in bakterija E. coli. Pripravek bo premogel največjo moč, če boste vse te rastline uporabili skupaj in s tem izkoristili še njihovo sinergijsko delovanje.

Ne pozabite, da lahko (pre)hitro poseganje po antibiotikih za nekaj mesecev (ali celo več let) resno prizadene mikrobiom in tako poruši vašo najpomembnejšo obrambno črto. Za vsako muho vam ni treba poseči po vseh topovih, zato je poznavanje nabora naravnih sredstev, s katerimi si lahko pomagate, še toliko pomembnejše.

Težave lahko tudi odplaknete

Nemalokrat je v ozadju številnih težav voda. Ne glede na to, kaj uživate – če telo ne bo dovolj hidrirano, bodo vsa dobra hranila ostala na suhem. Gosta kri vselej vodi v zakisanost telesa, gosta limfa ne zmore odplavljati toksinov, posledična nezadostna količina urina pa omogoči, da se patogeni množijo tudi v mehurju. Čista in s kemijo in anorganskimi rudninami neobremenjena voda je zato eden od pomembnih stebrov obrambe ljudi, ki se jih virusi in bakterije izogibajo.


Preberite tudi:
Čemažev pesto
Koliko je antioksidantov v živilih?
Prevetrite možgane!

Prejšnji članekAli je pred vrati pandemija X?
Naslednji članekEncim natokinaza – naravna podpora za srce in ožilje
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj