Ali lahko zaradi vsadkov boli vse telo?

implant, teeth, artificial jaw, dental, dentist

Ko govorimo o nadomeščanju manjkajočih zob z zobnimi vsadki, odločitev vpliva na celotno telo. Kot integrativni zobozdravniki smo zavezani k zagotavljanju dobrega počutja naših pacientov, ki presega zgolj ugodje v ustih.  Zato skrbno izbiramo rešitve, ki so zdravju prijazne tudi dolgoročno.  Prispevek osvetljuje prednost uporabe keramičnih vsadkov za dolgoročno ustno in telesno zdravje.

Kako se v tkivu obnašajo titanovi vsadki?

Najprej si poglejmo, kako se v tkivu obnašajo titanovi vsadki. Četudi so ti širše sprejeti in zato pogosto v rabi, je potrebno vedeti, da lahko privedejo do stanja, ki ga  s tujko imenujemo »fatty degenerative osteonecrosis of jawbone«, s kratico FDOJ, ali slovensko:   maščobna degeneracija z osteonekrozo, s kratico MDO.

Pojav je pogosto posledica prisotnosti “raztopljenih” delcev titana v okoliškem mehkem tkivu in zobni kosti. FDOJ sproži “tiho” vnetje tkiv okoli implantata. Za bolj vedoželjne to pomeni, da se izloča vnetni mediator CCL5. Ta v telesu sproži  “tiha” vnetja, ki pogosto ostanejo neopažena več let, medtem pa se vaše telo nenehno bori s kroničnim imunskim odzivom.

Slednje pomeni, da je vaše telo v dolgotrajnem oksidativnem stresu, kar samo po sebi pomeni težave, hkrati pa ima CCL5 receptorje po celem telesu in t.i. os CCL5/CCR5 sodeluje v kar nekaj bolezenskih procesih. Med njimi so boleča nevralgija trigeminusa, fibromialgija, artritis in druga. Lokalno lahko ta pojav “maščobnega” tkiva vpliva tudi na stabilnost vsadka in neredko v ordinacijah vidimo nepojasnjeno izgubo kosti ob kovinskih vsadkih iz titana, aluminija in vanadija.  Proces običajno spremlja nelagoden občutek z ali brez bolečine. Morda niste vedeli, a titanova zlitina vsebuje tudi 4 do 6 odstotkov aluminija.

Pet glavnih točk, kjer biokeramični vsadki ponujajo jasno prednost

Biokompatibilnost

Biokeramični vsadki so bolj kompatibilni s telesnimi tkivi v primerjavi s titanom. Manj verjetno je, da sprožijo alergijske reakcije ali imunski odziv, zaradi česar so boljša izbira za posameznike, ki so občutljivi na kovino.

Kronično vnetje

Biokeramični vsadki dokazano manj prispevajo h kroničnemu vnetju okoliških tkiv (dlesni), kar zmanjšuje dolgoročno tveganje za kostno-imunski odziv in vnetna stanja, kot je npr. FDOJ (maščobna degeneracija z osteonekrozo).

Galvanska korozija

Biokeramični vsadki ne prevajajo elektrike, kar odpravlja tveganje galvanske korozije in s tem povezanega nelagodja, pekočih ust in/ali kovinskega okusa, ki se lahko pojavi, ko kovinski vsadki medsebojno delujejo z drugimi kovinskimi zobnimi nadomestki.

Peri-implantitis

Čeprav biokeramični vsadki niso odporni na okužbe dlesni, je tveganje za razvoj periimplantitisa v primerjavi s titanovimi vsadki manjše. Lastnosti biokeramičnih materialov lahko odvračajo rast bakterij na površini vsadka in privabljajo celice dlesni.

Raztopljeni delci:

Keramični vsadki ne sproščajo delcev v okoliško kostno tkivo, kar odpravlja pomisleke, povezane s potencialnim vplivom teh delcev na imunski odziv in vnetje.

V centru za integrativno medicino in zobozdravstvu MAHA je vaše zdravje naša glavna prioriteta in tukaj smo, da vas vodimo do najboljše izbire za vaš nasmeh. Če imate vprašanja ali pomisleke, se kadarkoli obrnite na nas. Vsekakor priporočamo odločitev za keramične vsadke, ki zagatavljajo bolj zdrav in stabilen nasmeh.


Preberite tudi:
Kaj je najboljše: mrtev zob, mostiček ali implantat?
Brez zdravih zob ni zdravega telesa
Zdravje, bolezen in smrt – kje je tu zobozdravstvo?

Prejšnji članekPoplave so odplavile tudi riž!
Naslednji članekBosta na svetu le dve vrsti kur?
Direktor in ustanovitelj Maha Integrativne Medicine in Zobozdravstva, strokovnjak na področju diagnostike in biološke oralne kirurgije. Zdravje in dobro počutje v lastnem telesu mu pomenita izredno veliko in s to vizijo že od leta 2013 sodeluje v razvoju pojma celovitega zobozdravstva v Sloveniji. Ker sledi danostim, ki jih je čutil že kot otrok, z veliko mero hvaležnosti v portfelj zdravniških zgodb z ekipo dodaja tudi Maha Integrativno Medicino in Zobozdravstvo. Pot ga je skozi uradno medicino peljala do tradicionalnih medicinskih sistemov, ki se odlično povezujejo z vsemi uradnimi dognanji. Svoje doktorsko delo je zaključil na Mednarodni podiplomski šoli Inštituta Jožefa Stefana, kar nekaj zadnjih let pa je preživel pod mentorstvom dr. Thomasa Raua, ki se ukvarja z biološko medicino že več kot 30 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj