Zakaj bi bili za čokolado pripravljeni »ubijati«?

739
Beautiful curly woman eating a chocolate bonbon

Kdor prisega na mlečne čokolade, naj krivca išče v sladkorju, kogar pa je v svojo past ujela temna čokolada, se lahko za divjo slo zahvali kakavu. Če o sladkorju zagotovo lahko rečemo, da škoduje zdravju, za – seveda kakovosten – kakav velja prav nasprotno.

ABC nakupa kakovostne čokolade

Poiščite čokolado, ki vsebuje ekološko pridelan kakav. Ne gre za kaprico. Kakav iz konvencionalne pridelave namreč pogosto vsebuje ostanke težkih kovin. Na intenzivnih plantažah kakavovca uporabljajo tudi zelo strupene pesticide, ki so v Evropi že dolgo prepovedani.

Ste vedeli, da kakav pridelujejo zelo revni kmetje – in da so med delovno silo zelo pogosto tudi otroci, ki čokolade še nikoli niso niti poskusili? Naj vam za kakovostno čokolado ne bo težko odšteti evra več, sploh če prihaja iz pravične trgovine.

Pomembne so seveda tudi druge sestavine. Če želimo zaužiti čim manj sladkorja, izbirajmo čokolade s čim višjim odstotkom kakava. Vsaj 70-odstotni delež kakava v čokoladi je meja, ki sladkarijo loči od priporočljivega živila. Seveda, če govorimo o rebru čokolade … Pazljivi bodite tudi pri sojinem lecitinu, ki utegne izvirati iz gensko spremenjene soje, in umetnih dodatkih, kot je vanilin (umetna različica vanilje).

Zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov

Pravi kakav (brez dodatka sladkorja) vsebuje obilje telesu koristnih snovi. Po vsebnosti železa prekaša rdeče meso. Kakavova zrna so tudi eden od najboljših virov magnezija. Če bi zaužili celo tablico temne čokolade, bi pokrili dnevne potrebe po tem pomembnem mineralu, ki med drugim poskrbi tudi za boljše razpoloženje. Toda magnezij zmore še veliko več, saj deluje protivnetno, krepi zdravje srca, aktivira več kot tristo encimov, sprošča mišičje, blaži glavobol … Poleg naštetega kakav vsebuje nekatere druge minerale, zlasti cink, kalij, mangan in fosfor.

Kakav je tudi eden od najmočnejših antioksidantov, kar jih obstaja. Ko ga združimo z začimbami, kot so cimet, ingver, vanilja in klinčki, ni več potrebe po dragih prehranskih dopolnilih. Da to dosežemo, bo treba zavihati rokave in se tega lotiti v domači kuhinji. Recept za domač čokoladni namaz z lešniki ali domačo čokolado (cel pekač) lahko poiščete v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.

Seveda pri tem izberemo le najboljše sestavine. Presni kakav je najmanj obdelan in s tem tudi najbogatejši z vsemi naštetimi snovmi.

Hormon sreče, molekula ljubezni, eliksir za možgane …

V čem je skrivnost čokolade, da po njej tako radi posegamo prav takrat, ko zanihajo čustva? Kakav vsebuje obilico nadvse koristnih snovi, poleg naštetih tudi feniletilamin, ki sproža izločanje endorfinov (podobno kot med zaljubljenostjo).

Vendar ne gre le za občutek sreče. Nedavno je izšla raziskava, ki je potrdila, da flavonoidi iz kakava izboljšujejo tudi kognitivne sposobnosti (Sci Rep 10, 19409 (2020)). Toda za možganski fitnes bo treba poseči po najboljšem kakavu. Že praženje kakavovih zrn pred nadaljnjo predelavo občutno zmanjša delež flavonoidov v izdelkih iz kakava. Zato poiščite presni kakav ali čokolado, pripravljeno iz presnega kakava. Koristi ne bodo deležni le možgani, temveč celotni krvožilni sistem, saj so flavonoidi koristni tudi za preprečevanje sodobnih civilizacijskih obolenj.

Kakav ljubi začimbe

Odkar obstaja kakav, ga spremljajo začimbe. Azteki so mu radi dodajali čili in vaniljo. Grenak, dobro ohlajen napitek brez mleka in sladkorja so uporabljali tudi v času vojn, kot krepčilen energijski napitek. Seveda so se še kako dobro zavedali tudi njegovih afrodizičnih moči, ki so jih začimbe, kot sta vanilja in čili, le pomnožile. Nas torej čudi, da ga je vladar Montezuna užival kar po petdesetkrat na dan?

Zakaj ne bi tega starodavnega znanja izkoriščali tudi dandanes? Začimbe niso le izreden dodaten vir antioksidantov, temveč zmorejo še veliko drugega. Klinčki, muškatni orešček in kardamom varujejo naše zobe, ko zagrizemo v čokolado. Cimet, piment in ingver uspešno nadzirajo raven sladkorja v krvi. Janež med grizljanjem čokolade pomaga izločati prebavne sokove. Meta poskrbi za boljši zadah, vanilja deluje protimikrobno, sivka in vrtnica umirita poživljajoči učinek kakava, če z njim pretiravamo … Seveda ima vsaka od naštetih začimb še kopico drugih varovalnih učinkov. Izberite si družbo treh ali štirih začimb za kakav, kak drugačen nabor za domačo čokolado in kaj tretjega za čokoladni obliv na pecivu …


Potrebujete idejo? Tukaj sta dve:
Protiprehladni čokoladno-pomarančni smuti
Afrodizični čokoladno-mandljev napitek z vaniljo in kardamomom

Prejšnji članekDiši po kuhanem vinu
Naslednji članekPrebijanje oklepa udobja za novo življenje
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj