Ste počistili “hišo”?

Cute adorable caucasian toddler boy playing holding broom at backyard in garden outdoors. Child little helper in t-short and shorts having fun sweeping and cleaning yard near house at countryside.

Če ste večtedensko karanteno dobro izkoristili, se zdaj sveti tako vaša hiša kot vaše telo. Verjetno je bilo oboje potrebno velikega spomladanskega čiščenja.

Včasih za zdravje ni treba storiti nič drugega, kot odplakniti smeti, ki mašijo notranje prometnice, zavirajo telesne procese in onemogočajo regeneracijo. Nekoč ni obstajalo prav veliko zdravil, zato pa je bilo zapovedanih več kot sto postnih dni na leto. Tudi dolgoživi stoletniki, ki so kljub travmatičnim vojnim izkušnjam in lakoti v dobri kondiciji, dokazujejo, da so presežki nevarnejši kot pomanjkanje.

Pomlad je odličen čas za post in očiščevalne procese. Še vedno lahko ujamete vlak in svojim razstrupljevalnim organom privoščite nekaj premora, da bodo lahko obdelali nakopičene zaostanke.

Čas regratove solate in čemaža se počasi izteka. Po cvetenju namreč regratovih listov ni več koristno nabirati, zato raje poiščite gozdni regrat (krompirjevka), ki se zbuja prav zdaj.

Koprive, regrat, rman in trpotec so bili prve izbire našega patra Ašiča. Kmalu bodo tudi navadni pelini dosegli pravo vegetacijsko fazo, v kateri jih lahko uporabite za hitro obnovo in povečanje energije. (Več o pravilni uporabi navadnega pelina si preberite v knjigi Kako ohraniti možgane.)

Če vas pestijo težave s sklepi ali pa se vaše telo rado odziva z vnetji, je nadvse koristno zmanjšati obremenjenost s kislimi presnovki. Pri tej nalogi je nepremagljiva breza, ki jo lahko uporabljate v obliki brezove vode, izvlečkov ali čaja z brezovimi listi. Njeno sposobnost, da kar za šestkrat poveča izločanje sečne kisline, s pridom uporabljajo tudi v številnih izdelkih za odpravljanje celulita. Toda pozor – učinki uživanja breze so v resnici zelo močni, vendar le, če pri tem ne pozabite uživati tudi veliko vode.

Majska pomoč za pospešeno čiščenje telesa so tudi šparglji. Naj vas ne moti značilen vonj urina vsakič, ko boste zaužili kako jed z njimi. Raje bodite veseli, da to zdravo živilo iz telesa pomete veliko umazanije.

Ne pozabite niti na koprive – uživajte jih v juhah, omakah, zavitkih … najbolje po malem, zato pa kar se da pogosto.

Ali koprive še niso redni sestavni del vašega jedilnika?

Škoda, kajti nič ne poživi telesa tako dobro kot prav koprive. Dario Cortese jih imenuje »žival med rastlinami«. Več o njih si preberite v prispevku »Divja samopostrežba«.


Breza in brezova voda

O koristnosti breze in brezove vode smo že veliko pisali:
Pametna blondinka
Čisto telo za jasen vid
Kako ostati zdrav v vse bolj onesnaženem okolju
Kako prefiltrirati telo

Prejšnji članekRazlog več za samooskrbo
Naslednji članekVsak grižljaj in vsak požirek šteje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj