Shake it, baby! Vitkost iz kozarca?

1138
hujšanje, smuti, meter

Pred poletjem se marsikdo loti zbijanja odvečnih kilogramov. Oglasi tipa »prej in potem« obljubljajo domala čudeže. Pod številne izdelke za hujšanje se neredko podpišejo estradniki, športniki in druge znane osebnosti. Toda ali se rešitev v resnici skriva v dietnem napitku? Oglejmo si, kaj vse vsebujejo »čudežne« formule in kako bi morda lahko ustvarili povsem svojo!

Do vitkosti ob gledanju televizije?

Kako preprosto. Vzameš svoj najljubši kozarec, v njem zamešaš dietni šejk, prižgeš televizor, kalorije pa kar puhtijo! Vajo ponavljaš, dokler ni telo kot izklesano!

Hm. Čeprav nekateri ponudniki poleg uživanja napitka priporočajo telesno dejavnost in siceršnje zdravo prehranjevanje, se v praksi očitno zalomi. Vse več dietnih napitkov, vse več debelih ljudi. Popolnoma vseeno je, ali do tega prihaja kljub ali zaradi tovrstnih napitkov. Vseeno je, ali gre za jojo učinek ali zgolj lenobo. Dejstvo je, da noben napitek ne more biti bližnjica do lepega in zdravega (!) telesa. Tudi tisti ne, ki vam obljublja lepo postavo, uravnotežen obrok, vse mogoče vitamine in minerale … To je preprosto nemogoče. Resda boste do poletja morda izgubili nekaj kilogramov, še verjetneje pa je, da si boste pozimi znova nadeli mehki maščobni plašč, ki vas bo ščitil pred mrazom.

Ker ljubimo pravljice?

Zakaj otrokom pripovedujemo pravljice, sebi pa dopovedujemo, da vanje ne verjamemo več? To preprosto ne drži! Predstavljajte si, da imate deset do dvajset kilogramov preveč. Lahko tudi več, če želite. Zamislite si, da želite shujšati, vendar vam kljub več poskusom to ne uspeva najbolje. Kako se vaše telo odziva na naslednje izjave?

Varna, odgovorna in učinkovita metoda hujšanja … Korak bližje do bolj zdrave prihodnosti … Za bolj zdrav življenjski slog … Začni danes in bodi fit do poletja … Poslovna priložnost … Priročna izbira za vsakodnevno uravnoteženo prehrano … Vaše telo bo prejelo vse, kar potrebuje …

Ali se ob tem res niste vsaj za hip videli v svoji dve številki pretesni obleki?

Ne žalimo! Razumimo!

Brez skrbi, ta prispevek ni namenjen žuganju s prstom. Drži, da ob sodobnem življenjskem ritmu ni vselej preprosto desetletja ohranjati vitko telo. Poleg tega si predstavljamo, da zgornji slogani niso vselej privlečeni za lase. Zagotovo so dietni napitki nekaterim ljudem, še posebno resnično čezmerno debelim, sprva lahko v pomoč. Vsekakor pa bi bilo zelo dobrodošlo, če bi v paketu z njim k isti osebi prišli še zdravnik, trener, nutricionist, laborant, motivator in morda še kdo. Teh pa navadno ni. Zato so lahko tovrstni slogani past. Saj vemo, kako težko je opustiti nezdrave navade. Marsikatera znanka je ob pomoči dietnih izdelkov hitro izgubila kilograme, svojo podobo veselo razkazovala po družbenih omrežjih, zatem pa z njih nenadoma izginila. Le kdo bi hotel javno priznati svoj »poraz«?

Sestava čudodelnih napitkov

Vsi proizvajalci obljubljajo, da je v tovrstnih napitkih prav vse, kar telo potrebuje. Tehnično gledano to pogosto celo drži. In če bi bil človek stroj, bi delovalo. Morda pa s čedalje bolj »robotizirano« prehrano postajamo natanko to?

Podroben pogled v sestavo dietnih napitkov hitro razkrije, da povprečen uporabnik po imenu prepozna največ desetino naštetih sestavin. Vse skupaj namreč zveni zelo drugače kot imena živil, ki jih uživa sicer. Med bolj znane izraze spadajo sojine beljakovine, sojino olje, sojin lecitin, aroma, barvila, sladila. In že na tem mestu bi se morale prižgati vse alarmne luči! Ste prepričani, da ne gre za gensko modificirano sojo? Ste prepričani, da vas sladila ne bodo še hitreje pahnila nazaj v debelost (da, to zdaj priznava tudi uradna znanost, ki jih je še nedavno slavila). In kako je mogoče, da je pri nekaterih zelo opevanih in priljubljenih napitkih fruktoza kar na drugem mestu med sestavinami? Naj spomnimo, višje ko je sestavina na seznamu, večji je njen delež v izdelku.

Do vitkosti s pomočjo izdelkov?

Še precej bolj sporno pa je tisto, kar na embalaži zagotovo ni napisano. Ostanke mineralnih olj (po domače: nafta), ki se lahko nalagajo v maščobnem tkivu, jetrih, vranici in limfnih vozličih, je februarsko testiranje, ki ga izvaja nemška potrošniška revija Ökotest (2/2024), zasledilo v 11 od 17 testiranih napitkov! Tudi v izdelku, na katerega prisegajo številni Slovenci (Herbalife Nutrition Formula 1, Vanilla Creme). V drugem izdelku (Milivolis, okus vanilje, ponudnik DM) so našli tudi perklorat, ki pa je v izdelek najverjetneje zašel zaradi uporabe razkužil.

Morda pa ne poznamo dodatkov, kot je natrijeva karboksimetil celuloza (E466), ki je v rabi kot gostilo, raziskave, opravljene na živalih, pa kažejo, da lahko povzroči črevesna vnetja. Enako velja za sladila, ki jih vsebuje kar 14 od 17 testiranih izdelkov. Sukralozo in saharin raziskovalci povezujejo s povišanim tveganjem za nastanek srčno-žilnih obolenj. Celo Svetovna zdravstvena organizacija v svojih najnovejših smernicah iz leta 2023 svari pred uporabo sladil v izdelkih za hujšanje. Zdaj namreč končno priznava, da na dolgi rok ne pripomorejo k izgubi teže, pri redni uporabi pa celo povečajo smrtnost!

Skratka, od 17 testiranih dietnih napitkov niti eden ni prejel ocene zelo dobro! Drugo najvišjo oceno (dobro) sta prejela samo dva, najslabšo (nezadostno) pa kar devet napitkov, kar je več kot polovica testiranih izdelkov. Med njimi sta tudi oba že omenjena izdelka.

Domača formula za vitkejše telo in boljše počutje

Kdor torej želi varno do vitke postave, ki jo bo lahko tudi ohranjal, bo moral svoj maščobni ovoj luščiti plast za plastjo. Postopoma, torej. S tem pa je neizogibno povezana sprememba življenjskega sloga, ki obsega številne dejavnike, kot so zdravo, uravnoteženo prehranjevanje, dovolj gibanja, sonca, spanja in hidracije, lepe odnose, ljubeče misli … Ob vsem tem pa si lahko kar sami zamešate dietni napitek, ki bo brez slehernega spornega dodatka, vendar prav nič manj učinkovit!

Začimbe – nepremagljive tudi v boju proti kilogramom!

Visoko na lestvici rastlin so vsekakor začimbe, ki se kilogramov »lotevajo« z višjo inteligenco! Med omembe vredne mehanizme njihovega delovanja spadajo pospeševanje presnove, preprečevanje nastajanja telesnih vnetij, ustvarjanje toplote v telesu, uravnavanje ravni sladkorja v krvi, zaviranje apetita, izboljševanje razpoloženja in razstrupljanje telesa. Še seznam začimb? Ne spreglejte zlasti cimeta, ingverja, kurkume, čilija, gorčičnega semena, popra, kumina, vanilje, koriandra, mete, rožmarina in peteršilja.

Iz sveta adaptogenih rastlin, ki smo jih podrobno preučili v naši zadnji knjigi Zbogom, utrujenost, velja omeniti zelišče nesmrtnosti (ginostema, jiaogulan). Na območju, na katerem so ga nedavno odkrili, živi precej stoletnikov! Dobra novica je, da uspeva tudi pri nas. Odkar raziskave kažejo na njegovo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže, je čedalje bolj priljubljeno. Če ga boste povabili na svoj vrt, bodo njegovi posušeni listi postali nepogrešljiva sestavina domačih »shujševalnih« napitkov. Brez težav jih boste lahko ponudili vsakomur, saj kilograme topi le v primeru njihovega presežka.

Recept za domači »shujševalni« napitek

2 dcl navadnega jogurta
1 dcl vode
1 žlica posušenih listov zelišča nesmrtnosti
1 žlička cimeta
1 žlička svežega ingverjevega soka
noževa konica čiste vanilje
2 žlici sveže zmletega lanenega semena
pest poljubnega jagodičevja
1 žlica surovega, nepasteriziranega medu

Sestavine zmešajte (za penasto strukturo uporabite mešalnik) in uživajte v vsakem požirku.

Dragocena pomoč encimov

Proteolitini encimi, kot so natokinaza, bromelin in serapeptaza, imajo velike potenciale pri urejanju presnove. Natokinaza sodeluje tudi pri ohranjanju ravnovesja bakterij v črevesju. Kadar je to porušeno, sta na udaru tudi zdravje črevesne sluznice in celotni imunski sistem, kar odpira vrata številnim težavam, dolgoročno pa prispeva tudi k debelosti.

Pri izbiri natokinaze za tovrstno podporo je pomembno, da je dopolnilo resnično kakovostno, natokinaza pa pridobljena iz gensko nemodificirane soje.


Preberite tudi:
Začimbe, ki nam pomagajo shujšati
Kaj se dogaja z zdravjem otrok?
Niste debeli, le zastrupljeni!

Prejšnji članekKaj bomo jedli jutri?
Naslednji članekVrtnariti pomeni zaupati v prihodnost
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj