S pravo podporo do izpolnjenih novoletnih zaobljub

Female hand writing and reading a letter to Santa on wooden background with Christmas gifts, Fir branches and candy. Xmas and Happy New Year composition. Flat lay, top view

Vsako leto se v decembrskem času sami pri sebi odločamo, da je čas za spremembe na boljše v naših življenjih. Marsikdo se v prednovoletnem času zaobljubi, da bo s 1. 1. začel s treningom za krepitev zdravega duha v zdravem telesu.

Velika večina si nas želi, da bi imeli zdravo telo z zadosti kondicije, ki bi nam omogočalo:
– vsakodnevno opravljanje lažjih ali težjih fizičnih del,
– uživanje v popoldanskih aktivnostih z otroki, ki za mnoge starše predstavljajo nepredstavljive vire energije,
– sproščanje v športnih aktivnostih v prostem času,
– dobro počutje v lastni koži.

To je le nekaj stvari, zaradi katerih se odločimo, da bomo po novem letu malo več razmišljali o telesni aktivnosti in zdravi prehrani. Kombinacija zdrave prehrane in zmerne telesne aktivnosti je najvarnejši in najbolj kontroliran način za izgubo odvečnih kilogramov in pridobivanje telesne kondicije. Seveda obstaja še mnogo različnih načinov hujšanja, toda le s spremembo v bolj aktiven in prehransko uravnotežen življenjski slog in njegovim ohranjanjem lahko v svojih željah vztrajate.

Najpogostejše napake, ki se dogajajo pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub

Največja napaka, ki jo lahko posameznik naredi, je pretiravanje in premalo potrpežljivosti.

Zavedati se je treba, da telo potrebuje postopno prilagajanje na spremembe, tudi če hočemo iz nezdravih navad preiti na zdrave. Najpomembnejše je delovati v smeri, da nam zdrave navade postanejo rutina in da na njih gledamo kot na nekaj samoumevnega. Toda do tja je dolga pot, ki vsakega posameznika postavi pred mnoge preizkušnje. Vztrajajte pri vaših odločitvah in z majhnimi koraki iz tedna v teden napredujte do vašega cilja.

Pri telesni aktivnosti moramo biti potrpežljivi in izvajati vaje, ki jih v danem trenutku zmoremo oz. smo jih sposobni pravilno izvajati. Vsako pretiravanje pri težavnosti vaj ali aerobne aktivnosti vam lahko povzroči poškodbe ali pa vam zaradi povečanega napora odvrne željo po telesni aktivnosti. Za nekatere bo velika sprememba že vsakodnevni polurni sprehod, drugi se boste včlanili v fitnese ali vključili v različne vodene vadbe, spet tretji boste izbrali kaj drugega – možnosti je zares neomejeno, skupna točka vseh dejavnosti pa je gibanje.

Pri prehrani je treba paziti na pravilna razmerja hranil in ne pretiravati pri izključevanju posameznih hranil, predvsem maščob in ogljikovih hidratov. Bistvo zdrave in uravnotežene prehrane je jedilnik z živili, ki so vir zdravih omega-3 maščobnih kislin, prehranskih vlaknin, naravno prisotnih sladkorjev, vitaminov in mineralov. Za čim boljši izkoristek hranil pa je potrebno poskrbeti tudi za črevesni mikrobiom, ki je ključ do dobrega počutja in zdrave presnove.

Kaj je tisto, kar vam bo pomagalo pri uresničevanju zaobljub?

Za odgovor na to vprašanje, se moramo poglobiti v celično delovanje, do celičnega organela, ki mu pravimo mitohondrij. V mitohondrijih potekajo procesi tvorjenja osnovne celične energije, ki jo najdemo v molekuli ATP (adenozin trifosfat). Ena od najpomembnejših molekul, ki omogočajo nastajanje celične energije ATP, je NADH (nikotinamid adenin dinukleotid hidrid) ali drugače Koencim1. NADH sodeluje v mnogih ključnih procesih presnove, ima pa tudi antioksidativne sposobnosti in sodeluje v procesih obnavljanja DNK molekul.

Najučinkovitejša oblika za uživanje je stabilizirana oblika NADH v lingvaletah, ki se stopijo pod jezikom in od tam neposredno absorbirajo v krvni obtok.

NADH je ena od ključnih molekul, ki bi vam lahko pomagala pri procesu postopnega privajanja na bolj aktiven življenjski slog. Dokazano je, da NADH pomaga pri utrujenosti, blaženju bolečin v mišicah zaradi laktata, omogoča daljše treninge in pripomore k hitrejši regeneraciji mišičnih celic. Vsi našteti učinki lahko pripomorejo k nekoliko večji pripravljenosti in volji za dosego zadanih ciljev.

Pustite si čas, da dosežete svoje cilje!

Vsaka sprememba potrebuje svoj čas, da lahko postane navada, in vsak trenutek vloženega truda se bo slej kot prej spremenil v viden rezultat. Naj bo to glavno vodilo vaše notranje motivacije, ki vas bo vodila na vaši poti do uspeha. S pravo mero uravnotežene prehrane in telesne aktivnosti lahko dosežete vse zadane cilje svojih zaobljub in jih kasneje tudi vzdržujete. Naj svoj prispevek zaključim z naslednjo mislijo: »Bolj pomembno je vedeti, kam greste, kot pa to, da hitro pridete tja.«


Preberite tudi:
Novoletne zaobljube
Probiotična terapija zahteva svoj čas

Vas zanima, kako si lahko sami pripravite “prehranska dopolnila” za več energije, bolj zdravo črevesje, večjo odpornost ipd.? Oglejte si spletne delavnice Naredi sam pod vodstvom Sanje Lončar.

Prejšnji članekNaravna pomoč pri kašlju
Naslednji članekZaščitimo otroke – podprimo sluznice dihal in imunski sistem

2 KOMENTARJI

    • Pozdravljeni! Od tistih NADH, ki jih poznamo, lahko priporočamo proizvajalca Eubioma. Gotovo pa ne poznamo vseh tovrstnih izdelkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj