Rastlinske beljakovine – bližnjica do zdravja ali težav?

570
Assortment of plant based meat on a table. Food to reduce carbon footprint, sustainable consumption. View from above, flat lay food.

V poplavi t. i. »novih« živil, ki pravzaprav niti niso nova, vendar se jim do sedaj ni namenjalo veliko pozornosti, so zagotovo tudi rastlinske beljakovine. Dejstvo je, da pretirana uporaba živalskih beljakovin zakisa telo in botruje številnim civilizacijskim boleznim, s katerimi se danes soočamo. Poleg tega, da uničuje naše zdravje, pa močno obremenjuje tudi planet.

Mnogi vegani, ko opustijo meso, mleko in jajca, nastalo praznino v prehrani zapolnijo s škrobi in sladicami. To pa na koncu pripelje do slabitve imunskega sistema, težav z mikrobiomom in upočasnjene obnove. Tudi v času nosečnosti, menopavze, okrevanja po poškodbah ali večjih naporov telo potrebuje večji delež beljakovin. Ljudje, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo, še posebej s treningom za povečanje mišične mase, intenzivno vadbo ali profesionalnimi športi, potrebujejo več beljakovin za obnovo in rast mišic.

Potreba po beljakovinah?

S staranjem se potreba po lahko prebavljivih beljakovinah dodatno poveča. Beljakovine pomagajo ohranjati mišično maso in hormonsko ravnovesje, po drugi strani pa so rastlinske beljakovine za večino ljudi v zrelih letih veliko lažje prebavljive, ker potrebujejo manj želodčne kisline in imajo krajši čas presnove.

Več beljakovin ter manj sladkorjev in ogljikovih hidratov je tudi odličen način, da se rešimo odvečnih kilogramov in hkrati zmanjšamo občutek lakote.

Pod črto, beljakovine imajo ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, kot so rast in obnova tkiv, encimski procesi, transport snovi skozi telo, hormonsko ravnovesje in še mnogo več.

Rastlinski viri beljakovin

Večina rastlinskih virov beljakovin ima nizko vsebnost nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z nekaterimi živalskimi viri. To je lahko koristno za srčno zdravje in zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni. Hkrati pa z naravnimi viri telo dobi tudi dragocene vlaknine, ki pospešujejo presnovo, v telesu delujejo kot prebiotiki (hrana za koristne mikroorganizme) ter vase vsrkajo presežne maščobe in toksine iz telesa.

Beljakovine DA, vendar kakšne?

Rastlinske beljakovine so beljakovine, pridobljene iz različnih rastlinskih virov, kot so fižol, grah, bob, soja, čičerka, mandlji, orehi, bučna semena, semena čija, lanena semena, sončnična semena, kvinoja, riž, konoplja, amarant …

Do te točke nam je vse jasno.

Kakšna bo kakovost beljakovinskih pripravkov, pa je odvisno od tega, katere sestavine so uporabljene in kako so obdelane.

Veliko rastlinskih proteinskih izdelkov temelji izključno na soji in različnih derivatih iz nje. Če niso certificirani kot ekološki, so lahko kontaminirani z gensko spremenjeno sojo. Če soja ni bila pravilno namakana in termično obdelana, potem so takšni izdelki za telo neuporabni in celo škodljivi.

Pravilna kombinacija za pravilno delovanje

Razlog, da so živalske beljakovine dobile takšen primat v prehrani, leži tudi v dejstvu, da vsebujejo vse esencialne aminokisline na enem mestu. Ko posežemo po rastlinskih beljakovinah, praviloma kakšna izmed esencialnih aminokislin manjka ali pa je je veliko manj kot kakšne druge, zato moramo za polnovreden obrok pravilno kombinirati več rastlinskih virov, da dobimo vse potrebne aminokisline.

S pravilnim kombiniranjem bomo v telo vnesli širok spekter aminokislin in hranil. V ta namen so zasnovani tudi proteinski praški, ki vsebujejo mešanico različnih virov beljakovin. Tako lahko v enem obroku oziroma z enim napitkom zaužijemo celoten aminokislinski profil in zadostimo dnevni potrebi po beljakovinah v zelo okusnih mešanicah.

Pravilna priprava za dobro biološko razpoložljivost

Rastlinskih beljakovin se drži še en mit, in sicer da jih telo veliko težje uporabi. Razlog, da so dragocene snovi, ki se skrivajo v rastlinah, za človeka pogosto nedosegljive, je predvsem v slabi pripravi. Res je, da rastline vsebujejo oksalne, fitinske in druge varovalne kisline, ki nam otežujejo prebavo. Res pa je tudi, da lahko vse te težave rešimo z namakanjem, kaljenjem in fermentiranjem. Tudi pri izbiri že pripravljenih beljakovinskih izdelkov ali prehranskih dopolnil je dobro biti pozoren na postopek predelave, ki ga uporablja ponudnik, saj lahko to na koncu tudi nekajkratno pomnoži koristi.


Preberite tudi:
Kako do potrebnih beljakovin?
Nas bo v prihodnosti poganjala veganska prehrana?
Dovolj beljakovin še ne pomeni dovolj aminokislin!

Prejšnji članekSpremenimo razpoloženje s pomočjo eteričnih olj
Naslednji članek18. november – Mednarodni dan solidarnosti z vsemi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj