Rak prostate in rak dojke zrasteta na krožniku!

3963
cancer rak avareness
cancer rak avareness

Nenehno povečevanje števila obolelih za rakom dojke in rakom prostate priča, da je z našimi hormoni nekaj zelo narobe.

Kljub pandemiji pa, o čemer v našem projektu veliko govorimo, o raku ne razmišljamo kot o bolezni, temveč kot o stanju, v kakršnega smo telo pripeljali z napačnimi vzorci obnašanja in reagiranja na tisto, kar se nam dogaja, oziroma z dolgoletnimi ponavljajočimi se vzorci napačnega prehranjevanja, življenjskega sloga in dojemanja sveta.

Naturopati in zdravilci so v to prepričani že dolgo, vendar jih uradna medicina do pred kratkim ni jemala resno. V zadnjem času pa je vse več zdravnikov, ki ugotavljajo, da način življenja in prehranjevanja nista le »začimba«, temveč »glavna jed«, ko gre za preprečevanje ali za premagovanje resnih bolezni.

Kako sta povezana rak dojke in rak prostate s hrano?

Založba Orbis je izdala dve zanimivi knjigi, ki ju je napisal dr. Bob Arnot: S prehrano proti raku na prsih ter Prostata in zdravilna moč prehrane. Dr. Arnot, eden najbolj znanih ameriških zdravstvenih svetovalcev, je prišel do spoznanj, da sta si rak prostate in rak dojke v marsičem podobna in da hrana odločilno vpliva na oba.

Še več, hrana, ki vam pomaga preprečevati oziroma premagovati ti dve obliki raka, je enako koristna na primer v zvezi s sladkorno boleznijo, srčnožilnimi boleznimi in z debelostjo.

Vse te bolezni so posledica popolnoma zgrešenega zahodnega načina prehranjevanja. Ljudje z drugačno kulturo prehranjevanja, imajo veliko manj tovrstnih oblik raka. Da ne gre za genski zapis, temveč za navade, priča tudi podatek, da imajo Japonci in Kitajci 90 % manj obolelih kot prebivalci ZDA. To pa ne velja za Japonce in Kitajce, ki so emigrirali v ZDA, in prevzeli zahodne navade življenja in prehranjevanja. Med njimi je precej več obolelih.

Kolikšna je povezanost raka dojk in raka prostate z geni

Še ena zanimivost potrjuje, da navade in ne geni določajo našo usodo. Rak prostate in rak dojke se pogosto pojavita pod isto streho. Študija, ki jo navaja dr. Arnot, pravi, da so raka pri obeh partnerjih našli pri 18 % poročenih parov in le pri 5,4 % pripadnikov ostale populacije. Najbolj logična razlaga tega je, da si poročena moški in ženska delita enako okolje in enako hrano.

Vaš pogled na svet in vaša hrana sta gorivo za vaše bolezni. Čim prej to dojamete, več zdravja boste ohranili.

Katera hrana preprečuje raka prostate in raka dojke?

SOJA

Raziskovalci zelo visoko uvrščajo sojo zaradi estrogena genisteina, ki dokazano upočasnjuje rast in razpredenost tumorjev in jim onemogoča ustvarjanje novih krvnih žil. Genistein pri moških tudi zvišuje prisotnost snovi P 27, ki nadzira celični ciklus in zavira razvoj raka prostate. Ob tem je še močen antioksidant, znižuje holesterol, varuje kosti in vzdržuje pravilno stopnjo sladkorja v krvi.

Seveda pa vse našteto velja le za gensko nespremenjeno sojo in za uživanje polnovredne hrane, ne pa za izvlečke v obliki kapsul.

Izognite se arakidonski kislini

V omenjenih knjigah so natančno razloženi poskusi, na osnovi katerih so znanstveniki prišli do skupnega sklepa, da je za preprečevanje ali premagovanje raka nujno zmanjšati stopnjo arakidonske kisline v krvi. Arakidonska kislina dobesedno hrani rakave celice. Nahaja se v vseh vrstah mesa (predvsem v rdečem mesu), precej je je tudi v jajcih in maslu. V precej manjših količinah jo najdemo tudi v oreščkih.

Dobra novica je, da se s prehodom na brezmesno prehrano stopnja arakidonske kisline v krvi zniža za 80 do 90 % v približno treh mesecih.

Zaužijte naravne antioksidante

Pri raku prostate so najpomembnejši vitamin E, selen, antioksidanti v zelenem čaju ter nabor antioksidantov, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in soji.

Najbolj čislana zelenjava pri vseh avtorjih, ki zagovarjajo zdravljenje s prehrano, je brokoli v spremstvu svoje družine (cvetača, ohrovt, zelje). Vsa omenjena zelenjava vsebuje sulforfan – sestavino, za katero je dokazano, da deluje proti tumorjem.

Verjetno to za mnoge ni nič novega. Večina že namreč ve, kako zdrav je brokoli. Podatek, ki ga redko slišimo, je, koliko ga moramo zaužiti in v kakšni obliki, če želimo doseči zdravilni učinek.

S poskusi so ugotovili, da je v kalčkih in mladih poganjkih 20- do 50-krat več aktivnih zdravilnih učinkovin, kot v brokoliju, ki ga prodajajo v trgovinah in na tržnicah.
Meritve so pokazale tudi, da zamrznjen brokoli ohrani le šestino zdravilnih snovi, ki jih najdemo pri svežih rastlinah.

Aktivne zdravilne učinkovine, kot je glukorafanin, so občutljive na toploto, zato je brokoli treba zaužiti surov. To pa je za mnoge težko. Poskusite z njegovimi kalčki, ki so po našem mnenju, najboljša in najokusnejša oblika brokolija. Kupite jih lahko v trgovinah z zdravo prehrano in hipermarketih. 20 gramov kalčkov (polovica škatlice) ustreza 400 gramom svežega brokolija.

Če vam bo te dni brokoli na vrtu odgnal v cvet, ga nikar ne pulite. Seme shranite in ga v kalilnikih kalite ter uporabite kot svežo zelenjavo.

Vitamin E

Za zdravljenje ali preventivo priporočajo odmerke 200 do 800 enot vitamina E.
Najboljši naravni vir je olje pšeničnih kalčkov. Veliko vitamina E najdemo tudi v arganovem olju.

Likopen

O načinu delovanja in opravljenih preizkusih preberite v knjigah dr. Arnota. Če pa ste se takoj odpravili v kuhinjo, vam povemo še to: likopen telo lažje vsrka iz paradižnikove omake kot iz svežih paradižnikov. Zdravilne učinkovine, kot je likopen, so topne v maščobah, kar pomeni, da je najboljša oblika priprave kratko dušenje z nekaj kakovostnega olja. V omakah je likopena 4-krat več kot v svežem paradižniku. (Kečapu pa se raje izognite, ker vsebuje tudi veliko sladkorja.)

Vitamin D

O tem, kako pomemben je za preprečevanje raka prostate, pričajo tudi demografski podatki. Čim manj sonca in sončenja, tem več raka prostate. Seveda s tem ne mislimo na cvrtje na plaži! 15 minut večkrat na teden zadostuje za vsaj 75 % potrebnega vitamina D.

O tem, kako omenjene sestavine zaužiti v obliki okusnih in zdravih jedi, pa si lahko preberete v omenjenih knjigah.


Preberite tudi:
Izvlečki gob in rak dojke
Katera si želi velikih prsi? Diagnostika raka dojke pod drobnogledom

Prejšnji članek6 pogostih napak pri razstrupljanju
Naslednji članekA. Vogel: Ljudje smo kot rože iz rastlinjaka, zato nam sonce lahko škoduje
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj