Premalo energije, premalo železa?

2352
Young tired businessman sleeping in front of his laptop on office desk.

Eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju, je železo. Vsi ga poznamo, veliko manj znani pa so nam simptomi njegovega pomanjkanja, čeprav utegne biti prav pomanjkanje železa razlog za naše slabo počutje in predvsem utrujenost.

Pomanjkanje železa je eden od najpogostejših prehranskih primanjkljajev, ki večinoma prizadene ženske. Železo je ključno pri proizvodnji hemoglobina, ki domuje v rdečih krvničkah in skrbi za prenašanje kisika po telesu. Brez njega trpi celotno telo, mi pa smo utrujeni in izčrpani. Pomanjkanje železa lahko pripelje do najpogostejše anemije – anemije, ki je posledice njegovega pomanjkanja.

V nadaljevanju bom predstavila nekaj najpogostejših simptomov pomanjkanja železa. Če pestijo tudi vas, izbranega zdravnika prosite za testiranje, ki naj obsega tudi kontrolo feritina.

Utrujenost

Najpogostejši in največkrat spregledani simptom pomanjkanja železa je utrujenost, saj jo običajno povezujemo s prehitrim življenjskim ritmom. Pomanjkanje železa povzroči, da v tkiva pride manj kisika, zato nimamo energije in smo utrujeni. Če vašo »normalno« utrujenost kljub zadostni količini spanja spremljajo še občutek šibkosti, izčrpanosti, razdražljivost ali motnja pozornosti, utegne biti vzrok zanjo prav pomanjkanje železa.

Močne menstrualne krvavitve

Pri ženskah so najpogostejši vzrok prenizkih ravni železa (pre)močne menstrualne krvavitve. Zanimivo je, da ima tudi veliko žensk s pomanjkanjem železa močne menstruacije. Ko se uravna raven železa, se normalizira tudi krvavenje.

Bledica

Za to, da bledico navadno povezujemo z boleznijo, obstaja razlog. Hemoglobin daje krvi rdečo barvo, in če ga je dovolj, je naša polt rožnata. Nizke ravni tega proteina povzročijo bledico – blede so tudi dlesni in notranja stran spodnjih očesnih vek.

Kratka sapa

Ne glede na to, kako globoko dihamo, če so naše ravni kisika nizke, se bomo počutili, kot da nam nenehno primanjkuje zraka. Če imamo premalo železa in prenizke ravni hemoglobina, se bomo nemudoma zadihali tudi pri dejavnostih, ki smo jih predtem opravljali brez težav, denimo pri vzpenjanju po stopnicah.

Sindrom nemirnih nog

Približno 15 odstotkom ljudem s sindromom nemirnih nog primanjkuje železa. Nižja ko je raven železa v krvi, izrazitejše so težave. Pri sindromu nemirnih nog vam bo poleg železa odlično pomagal tudi magnezij.

Glavobol

Telo kisik prednostno dovaja v možgane, šele nato ga dostavlja v druga tkiva. Možgani se na pomanjkanje železa in posledično kisika odzovejo z otekanjem možganskih arterij, kar povzroči glavobol.

Tesnobnost (brez razloga)

Pomanjkanje železa lahko povzroči tudi tesnobnost. Pomanjkanje kisika namreč vzdraži simpatični živčni sistem, obenem pa lahko povzroči razbijanje srca. Gre torej za odziv »beg ali boj« – tudi v trenutkih, ko za to ni nobenega razloga in bi morali biti povsem sproščeni in umirjeni. Težave z anksioznostjo kažejo tudi na pomanjkanje magnezija.

Izpadanje las

Pomanjkanje železa, zlasti če se je že razvila anemija, lahko povzroči izpadanje las. Dr. Moritz razlaga, da telo, ki mu primanjkuje železa, vključi sistem za preživetje in usmerja kisik po telesu tako, da podpira predvsem vitalne funkcije. Nič hudega ni, če vam v rokah ostane nekaj las, če pa opazite večje in dolgotrajnejše izpadanje, vsekakor preverite raven železa.

Hipoaktivna ščitnica

Železo sodeluje pri pretvorbi hormona T4 v T3, zato pomanjkanje železa upočasnjuje delovanje ščitnice. Če opažate večje pomanjkanje energije, pridobivanje na teži (kljub zmerni in količinsko nespremenjeni prehrani) in nizko telesno temperaturo, se pogovorite z zdravnikom, ki bo preveril raven ščitničnih hormonov, železa in feritina.

Spremembe na jeziku

Poleg izgube barve lahko nizke ravni železa povzročijo tudi znižanje ravni mioglobina, proteina v rdečih krvničkah, ki skrbi za zdravje mišic – tudi tistih, ki sestavljajo jezik. Veliko ljudi s pomanjkanjem železa se zato pritožuje nad težavami, kot so vnet, občutljiv, boleč in nenavadno gladek jezik. Ob teh simptomih vedno preverite tudi vrednosti vitamina B12.

Imate celiakijo ali vnetno črevesno bolezen?

Četudi je v vaši prehrani dovolj železa, lahko celiakija in vnetne črevesne bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, pripeljejo do težav pri vsrkavanju hranil, tudi železa.

Kako si učinkovito pomagati?

Najprej je treba telesu zagotoviti železo s prehrano. Med živila, bogata z železom, spadajo predvsem temno zelena listnata zelenjava (špinača, blitva), ohrovt, regrat, beluši, buče, rdeča pesa, fižol in druge stročnice, melasa, rozine, suho sadje (datlji, slive, marelice), borovnice, brusnice, aronija … Vitamin C zelo izboljša vsrkavanje železa, zato po obroku hrane, bogate z železom, spijte kozarec limonade.

Če imate izrazite simptome pomanjkanja železa ali potrjeno anemijo, težave z vsrkavanjem železa ali obilne menstrualne krvavitve in si s prehrano niste uspešno pomagali, je smiselno uživati katerega od kakovostnih prehranskih dodatkov. Tako boste hitreje izboljšali vrednosti železa in s tem počutje, zatem pa boste lahko to stanje vzdrževali s primerno prehrano.

Prehranska dopolnila so navadno na voljo v tekoči obliki (organski vir železa, pridobljen iz rastlin) ali v kapsulah (anorganski, mineralni vir železa). Pri drugem bodite pozorni na to, da je železo v bisglicinatni obliki, ki je prijazna do želodca in prebavil, ne povzroča zaprtja in se izredno dobro vsrkava, zato raven železa dvigne hitro in učinkovito. Kofaktorja, ki izboljšata vsrkavanje železa, sta vitamin C in vitamin B12 (v primeru anemije vam ga utegne primanjkovati), zato je smiselno, da prehranski dodatek vsebuje tudi vitamin C in vitamine skupine B oziroma vitamin B12.

Bodite pozorni tudi na živila, ki zavirajo vsrkavanje železa. To so kava, pravi čaji, mleko in mlečni izdelki. Hrano, bogato z železom, in prehranske dodatke, ki vsebujejo železo, zato zaužijte najmanj dve uri pred ali po uživanju kave ali mlečnih izdelkov.


Preberite tudi:
Potrebujete več železa?
Od kod pride spomladanska utrujenost?

Če imate raj video napotke, pa vabljeni k ogledu spletne delavnice Naravne rešitve za močno srce, ožilje in kri.

Prejšnji članekKdo nadzira vaš krožnik?
Naslednji članekJesti zdravo – toda kaj?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj