Por – okusna sveža zimska zelenjava

503
por leak knife

V zimskem času ni prav veliko sveže sezonske zelenjave, zato je por odlična izbira.

Ob koncu zime in pred prihodom pomladi se pogosto počutimo utrujeni zaradi pomanjkanja hranil – predvsem vitamina C. In prav por je dober vir vitamina C! Največ ga je v listnatem zelenem steblu zato ne zavrzimo zelenega dela,  ampak ga skupaj s spodnjim belim delom uporabimo za pripravo različnih jedi, od juh in solat do prilog in namazov.

Poleg tega, da je zelo okusen in bogat z vitaminom C, vsebuje por še obilico drugih za zdravje koristnih snovi, kot so: vitamini A, B1, B2, B6, folna kislina in vitamin E, minerali kalij, kalcij, fosfor, magnezij in železo, vlaknine, žveplove spojine, flavonoidi …

Žveplove spojine v poru spodbujajo delovanje želodca in prebave, jeter in žolča. Preprečujejo procese škodljivega vretja in gnilobnih procesov v prebavilih, zato bo tudi naše počutje boljše. Lepši in bolj zdravi bodo tudi koža, lasje in nohti.

Por je varovalno živilo, saj varuje pred boleznimi srca in ožilja ter pred rakastimi tvorbami na prebavilih, znižuje raven krvnih maščob, spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje vode.

In ker je energetska vrednost pora majhna, se ga priporoča tudi pri dietah za čiščenje organizma in izgubo odvečnih kilogramov.

Zaradi blagodejnih učinkov na zdravje naj bo por večkrat na našem jedilniku, saj ni le zelenjava, temveč tudi zdravilna rastlina.

Surovi mladi por je okusen dodatek juham, solatam, kuhamo pa ga čim krajši čas, dovolj je nekaj minut.


Kot primer enostavne porove priloge si lahko ogledate recept za Dušen por z začimbami.

Prejšnji članekKokosova krema z ananasom in chia semeni
Naslednji članekDušen por z začimbami
Anita Lopojda je od malih nog preživljala poletja na podeželju v kamniti Dalmaciji in po senu dišeči ravnini Slavonije. Povezanost z naravo in živalmi jo spremlja skozi vse življenje. Predvsem zanimanje za zdravilne rastline, kar pomeni stalno učenje in poglabljanje znanja o zdravilnih učinkovinah rastlin kot podpori k boljšemu zdravju. Raziskuje in proučuje tudi področje aromaterapije. Obdeluje svoj vrt, na katerem najdejo mesto tako zdravilne rastline kot zelenjava in seveda okrasne lepotice. Profesionalno Anita že več kot 20 let deluje kot producentka in režiserka na področju produkcije in postprodukcije video vsebin, oglasov za TV in splet, predstavitvenih filmov in produkcije radijskih oglasov. Tudi na tem področju sodeluje z Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj