Por – okusna sveža zimska zelenjava

por leak knife

V zimskem času ni prav veliko sveže sezonske zelenjave, zato je por odlična izbira.

Ob koncu zime in pred prihodom pomladi se pogosto počutimo utrujeni zaradi pomanjkanja hranil – predvsem vitamina C. In prav por je dober vir vitamina C! Največ ga je v listnatem zelenem steblu zato ne zavrzimo zelenega dela,  ampak ga skupaj s spodnjim belim delom uporabimo za pripravo različnih jedi, od juh in solat do prilog in namazov.

Poleg tega, da je zelo okusen in bogat z vitaminom C, vsebuje por še obilico drugih za zdravje koristnih snovi, kot so: vitamini A, B1, B2, B6, folna kislina in vitamin E, minerali kalij, kalcij, fosfor, magnezij in železo, vlaknine, žveplove spojine, flavonoidi …

Žveplove spojine v poru spodbujajo delovanje želodca in prebave, jeter in žolča. Preprečujejo procese škodljivega vretja in gnilobnih procesov v prebavilih, zato bo tudi naše počutje boljše. Lepši in bolj zdravi bodo tudi koža, lasje in nohti.

Por je varovalno živilo, saj varuje pred boleznimi srca in ožilja ter pred rakastimi tvorbami na prebavilih, znižuje raven krvnih maščob, spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje vode.

In ker je energetska vrednost pora majhna, se ga priporoča tudi pri dietah za čiščenje organizma in izgubo odvečnih kilogramov.

Zaradi blagodejnih učinkov na zdravje naj bo por večkrat na našem jedilniku, saj ni le zelenjava, temveč tudi zdravilna rastlina.

Surovi mladi por je okusen dodatek juham, solatam, kuhamo pa ga čim krajši čas, dovolj je nekaj minut.


Kot primer enostavne porove priloge si lahko ogledate recept za Dušen por z začimbami.

Prejšnji članekKokosova krema z ananasom in chia semeni
Naslednji članekDušen por z začimbami

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj