Mali kuharji navdušili z zdravimi jedmi!

172
Altermed 2024, natečaj za šole, koprivne palačinke

Poznate tisto staro dilemo – ali naj bo kosilo okusno ali zdravo? In vse tisto zmrdovanje, ko domačim poskušate razložiti, da ste pripravili nekaj resnično zdravega in brez tega ali onega? Kaj pa, če bi bilo kosilo okusno in zdravo, povrhu pa še hitro pripravljeno in poceni?

Prav s tem izzivom se letos ukvarjamo v okviru projekta Zazdravje.net, zato smo kot krovni dokaz, da je to res možno, k sodelovanju povabili tudi najmlajše. Predstavitev kulinaričnih spretnosti otrok, ki v šolah skupaj s svojimi mentorji ustvarjajo v kuharskih krožkih, so na sejmu Altermed že tradicija. Tokrat pa je bil izziv za sodelujoče še večji, saj je recepte prvič ocenjevala žirija, ki se je držala strogih meril: trajnostno, okusno, cenovno dostopno in hitro pripravljeno.

Za to, da so nastali dobri recepti in nato tudi prišli do ust ljudi, smo združili moči s člani redakcije revija Jana, s Celjskim sejmom, podjetjem Prema in s člani žirije, ki zelo dobro vedo, kaj je dobro in zdravo.

V soboto, 14. marca, je na sejmu Altermed v Celju potekala predstavitev priprave desetih finalnih receptov, ki jih je občinstvo lahko tudi preizkusilo. Še dragocenejše od okusnih grižljajev pa je bilo opazovanje vneme in spretnosti otrok (med njimi so bili celo sedemletniki), ki so se v kuhinji znašli bolje kot marsikatera sodobna gospodinja.

Po izboru žirije je prvo mesto zasedla OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu z receptoma za koprivne palačinke in koprivne polpete. Otroci so dokazali, da znajo uporabljati lokalne sestavine in iz njih pripraviti zdrave hitre jedi. Navdušili so nas tudi s preprosto in nadvse okusno solato z ajdovo kašo, ki to dragoceno žito postreže na način, nad katerim se ne bi nihče zmrdoval. Ajdo so uporabili tudi v odličnih mini palačinkah, ki so še posebno vabljive za najmlajše, ne bi pa se jih sramovali niti na kakem VIP-dogodku.

Posebno nagrado za izvirnost in ustvarjalnost je prejela OŠ Brinje iz Grosupljega, in sicer z receptom, ki je vseboval kar pet skrivnih zelenjavnih sestavin, poimenovali pa so ga »barvito prikrito«. Osnovnošolci so se predstavili kot zadnji, vendar so najbolj razigrali publiko, saj je morala ugibati, katera zelenjava se skriva v receptu. V jed so prav pretkano skrili vse tisto, kar otroci praviloma nočejo jesti – in tako je nastala odlična sladica, ki je očarala brbončice občinstva. Na koncu nam vsem skupaj ni uspelo odkriti zadnje skrivne sestavine, zato so nam jo moral razkriti kar sami.

Vsi finalisti so poleg plaket, ki jih je podelil Celjski sejem, domov odnesli še polne vrečke ekoloških živil blagovne znamke Biotop, kakovostne ponve za palačinke znamke Rosmarino in ekološke konopljine testenine, ki jih je podarila zadruga Konopko. Informacijsko središče Zazdravje.net pa je najboljšim podarilo še knjigo Zdravilne moči začimb za otroke in plakate, ki jim bodo v pomoč pri pravilni uporabi in kombiniranju začimb. Ob dogodku je ekipa revije Jana poskrbela za fotografiranje receptov, da jih bomo lahko predstavili tudi vam.

Fotografije: Andrej Križ


Oglejte si in preizkusite zmagovalna recepta:

Koprivni polpeti

Koprivne palačinke

Prejšnji članekKoprive kot rešiteljice?
Naslednji članekKonzerviranje medenih sirupov
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj