Lahko strupom sploh še pobegnemo?

118
Genetic modification of fruit with a syringe full of chemicals

Da toksične kemikalije in hormonski motilci slabijo plodnost, je znano že dolgo. Med bolj znane spadajo DDT, PCP-ji, bisfenol A in dioksini. V zadnjem času beremo tudi poročila o zelo povečani uporabi kemikalij PFAS, ki niso prisotne le v pesticidih, temveč tudi širše.

Bioakumulacija kemikalij

Gre za več kot 4700 kemikalij, ki prehajajo skozi zemljo in pronicajo  v podtalnico ali pa se prenašajo po zraku in potujejo daleč od mesta, na katerem so bili izpuščeni v okolje. Poleg tega so nadvse obstojni in se bioakumulirajo v človeku. Kemikalije PFAS je zaslediti tudi v embalaži, posodju, izdelkih za osebno nego, čistilih, pohištvu in onesnaženi pitni vodi. Poleg tega, da škodljivo vplivajo na razmnoževanje in plodnost, so imunotoksične ter povzročajo bolezni ščitnice, povišane vrednosti holesterola v krvi, poškodbe jeter, rak ledvic in testisov, povrhu pa je zanje značilna razvojna toksičnost (vir: NIJZ).

V najnovejšem poročilu nevladne orgaizacije PAN  Europe lahko preberemo, da se je količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, med letoma 2011 in 2021 potrojila. Pri sadju je bilo to povečanje 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno.

Razstrupljanje telesa

Vse to nas dobesedno sili, da na eni strani pohitimo z razstrupljanjem, na drugi pa povečamo delež neoporečne hrane, ki si jo priskrbimo s samooskrbo ali s skrbno premišljeno oskrbo pri ekoloških kmetih.

Razstrupljanje je čedalje bolj uporabljana marketinška beseda, žal pa proces ni tako preprost, kot obljubljajo oglasi za najrazličnejše izdelke. Razstrupljanje je dolgotrajen proces, ki ne dovoljuje bližnjic. Če strupe iz celic prehitro spravimo v obtok, jih utegnemo zgolj premestiti z enega mesta na drugo, vsega tega pa razstrupljevalni organi preprosto ne zmorejo sproti predelati. Zato dobri pripravki delujejo tako, da strupe sproščajo počasi in obenem aktivirajo vse kanale izločanja, da ne bi pretirano obremenili samo jetra in ledvice.

Krepitev jeter z razstrupljanjem

Pri krepitvi zmogljivosti jeter se zelo dobro obnesejo pripravki, ki vsebujejo kombinacijo L-glutationa in magnezijevega klorofilina, pri lovu na težke kovine pa so zelo dragoceni izvlečki koriandra. Aluminij vežemo z organskim silicijem. V veliko pomoč procesu je tudi bor (ki vpliva na presnovo številnih mineralov in hormonov in je nepogrešljiv za hormone, saj vpliva na presnovo estrogena in ravni testosterona).

Bistvo dobrih pripravkov za razstrupljanje je to, da ne sprožijo očiščevalnih kriz, ko telo doživi še večji šok in včasih celo toksikacijo. Poznate občutek, ko vam med postom začneta smrdeti znoj in urin – ali pa v ustih in na koži dobite izpuščaje? To so klasični znaki prehitrega razstrupljanja, ki mu vaša jetra in ledvica ne morejo slediti, zato strupi poskušajo najti pot skozi kožo in sluznice.


Preberite tudi:
Kam so zbežali spermiji?
Nevidni vsiljivci, ki nagajajo črevesju: pomembnost čiščenja in razstrupljanja črevesja
Razstrupljanje – ključ do boljšega počutja

Prejšnji članekKam so zbežali spermiji?
Naslednji članekRazstrupljanje – voda ne spere vsega!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj