Klor – uničevalec naše črevesne flore

587
Closeup portrait of dissatisfied young beautiful woman looking into glass of water and sitting at table in kitchen. Bad quality drinking water concept. Front view.

Vsakodnevno odpiranje pipe in uživanje vodovodne vode pogosto jemljemo kot nekaj povsem samoumevnega. Toda v tem se skrivajo tudi pasti, ki jih še posebno občuti naš notranji mikrosvet. Ko na njegov oder stopi klor, se namreč začne drama, ki vpliva na ravnovesje našega celotnega notranjega ekosistema.

Klor kot rešitelj in grožnja hkrati

Klor je močno dezinfekcijsko sredstvo, ki je v rabi za odstranjevanje mikrobov iz vode, še preden ta doseže naše pipe. Toda klor je kot meč z dvojnim rezilom – rešitelj in grožnja hkrati. Na eni strani zagotavlja varnost pred boleznimi, na drugi pa lahko povzroči neravnovesje v črevesnem mikrobiomu, telesu onemogoča resorpcijo nekaterih pomembnih elementov, denimo kroma, v kombinaciji s pesticidi pa ustvarja še nevarnejše kemične koktajle.

Znanstveniki opozarjajo, da klor v vodi ne uničuje samo patogenih bakterij, temveč tudi koristne bakterije v našem prebavnem sistemu. Disbioza, neravnovesje med dobrimi in slabimi mikroorganizmi, je potemtakem lahko tudi posledica rednega uživanja klorirane vode. In ker vemo, da stanje našega mikrobioma pomembno vpliva na številne druge procese v telesu, se utegne prevelika količina zaužitega klora posredno izraziti tudi v obliki prebavnih težav (napihnjenost, driska, zaprtje in splošen občutek nelagodja), alergij in slabšega delovanja imunskega sistema.

Dr. Rau, strokovni vodja švicarske klinike Paracelsus, je s svojimi laboratorijskimi preiskavami ugotovil, da je klor povezan tudi s porastom diabetesa. Pri pacientih z diabetesom je namreč ugotovil precejšnje pomanjkanje kroma, nadaljnje poizvedovanje pa je potrdilo, da so vsi pili klorirano vodo.

Kako odstaniti klor iz vode

Da bi omilili vpliv klora na notranji ekosistem, je vredno razmisliti o vodnih filtrih. Ti navadno delujejo tako, da klor odstranijo ali pa njegovo količino zmanjšajo do mere, ki ni škodljiva za črevesne mikroorganizme. Tovrstni filtri so zato učinkovit način za zaščito črevesne flore.

Poleg filtracije lahko klor iz vode odstranimo tudi tako, da jo nekaj ur pustimo stati na zraku, saj klor postopno izhlapi. Seveda se lahko odločimo tudi za uporabo neklorirane izvirske vode – v Sloveniji imamo namreč (še vedno) to srečo, da je dežela polna ne le čistih, temveč tudi zdravilnih vodnih izvirov. Njihov seznam smo objavili v prispevku Zdrave in zdravilne vode Slovenije.

Za tiste, ki želite ohraniti zdravje svoje črevesne flore, obstaja še ena rešitev: dodajanje limoninega soka. Limonin sok vsebuje snovi, kot je askorbinska kislina, ki zmore nevtralizirati klor. Ko vodi dodate nekaj kapljic limoninega soka, se ti naravni antioksidanti združijo s klorom, tvorijo nove spojine in zmanjšajo njegovo škodljivost.

Čeprav je klor nepogrešljiv v boju proti mikrobnim nevarnostim vodovodne vode, je pomembno, da razumemo tudi njegove morebitne negativne vplive na naše črevesje. Voda, ki jo zaužijemo, naj ne bo zgolj osvežilna tekočina, temveč tudi prijazna kapljica za naše notranje prebivalce.


Preberite tudi:
Čista voda postaja luksus
Izvirska voda
Ni vsaka voda enaka

Prejšnji članek11. štafeta semen
Naslednji članekAminokislina za spanje in sproščanje?
Katja Podergajs se je projektu Skupaj za zdravje človeka in narave pridružila leta 2008 kot avtorica prispevkov, lektorica in izvajalka delavnic priprave zdrave hrane. V tem času je nekaj let raziskovala možnosti samooskrbnega načina življenja, od leta 2017 pa je urednica spletnih medijev informacijskega središča Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj