Kalčki – polni vitaminov in mineralov

524
sprouts

Za kalčke pravijo, da so super hrana. Imajo prav, saj kalčki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki jih, sploh v zimskih dneh, zelo potrebujemo. Pri nas jih kalimo že veliko let in jih dodajamo v solate in smutije ali pa kar potresemo na vsakodnevne jedi in jih tako še dodatno obogatimo.

Saj vem, rekli boste, da je s tem veliko dela in čiščenja. Res je, ampak, jaz sem v trgovini 1001dar našla kalilnik za semena, ki se ga da lepo čistiti.

To je inovativni kalilnik Bivita, ki s sistemom prezračevanja v podnožju omogoča odlične pogoje za rast različnih vrst kalčkov, steklena kupola pa zagotavlja najboljše svetlobne pogoje za rast. Podnožje z odprtinami za prezračevanje je izdelano iz nerjavečega jekla in plastične mase. Kalilnik je dobil v letu 2016 priznanje Red Dot. Jaz ga res lahko samo toplo priporočam.

Zakaj sploh uživati kalčke?

Predvsem v hladnejših mesecih nam pogosto primanjkuje svežih vitaminov, zelenjava, ki jo lahko kupimo v trgovini, pa je draga in povrhu vsega še osiromašena koristnih snovi ter polna pesticidov. Zato si lahko doma, na okenski polici ali na kuhinjskem pultu, kar sami vzgojimo super nadomestila, ne glede na letni čas ali vreme. Kalčki so odlična popestritev našega jedilnika, poleg tega pa jih je zelo preprosto vzgajati. Tako bomo točno vedeli, kaj bomo pojedli.

Kalčki imajo visoko hranilno vrednost in so polni aminokislin, vitaminov, mineralov, rudninskih snovi, klorofila in maščobnih kislin omega-3 rastlinskega izvora. Ko semena vzkalijo, namreč potrebujejo ogromno energije, da zrastejo v rastlino. Vsebujejo torej vse, kar naše telo potrebuje, in to v zelo prebavljivi obliki.

Kaj točno vsebujejo kalčki

Vitamini – Kalčki vsebujejo veliko vitaminov C in A, ki sta antioksidanta, ter vitamine iz skupine B. Zanimivost: pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev limoninega soka. Kaleča zrna so pravcate tovarne vitaminov.

Beljakovine – V sojinih kalčkih je 28 % beljakovin, medtem ko jih je v mesu 13 %, v jajcih pa 11 %.

Minerali – Kalčki kapusnic imajo desetkrat več kalcija kot, na primer, krompir. Težko sprejemljive oblike mineralov med kaljenjem preidejo v lažje sprejemljive. Ko kalček požene prve korenine, začnejo te srkati rudninske snovi iz vode, zato je količina rudninskih snovi odvisna tudi od kakovosti vode, s katero jih spiramo.

Zdravilne snovi – Kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo glukozinolate in izotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo delovanje imunskega sistema organizma.

Katere kalčke izbrati

Zelo pomembno je, da za pripravo kalčkov izberemo netretirana, zdrava in nerazkužena semena. Najbolje je, da kupimo takšna, ki so namenjena nakaljevanju. Meni je pomembno, da so ekološka, zato izbiram med ekološkimi semeni Sonnentor iz Preme.

Kako kalimo

Po navadi velja, da večja semena kot imamo, dlje jih namakamo. Sicer pa, če semena za kalčke kupimo, običajno najdemo vsa navodila in napotke na embalaži.

Semena najprej namočimo, potem pa jih speremo.

V našem kalilniku je to zelo enostavno, saj ima mrežico že zraven in se kalilnik samo obrne in voda steče ven, semena pa ostanejo. Tako ne potrebujemo cedil in drugih posod, ker imamo vse v enem.

Spiramo vedno s čisto vodo, saj tako poskrbimo za zadostno vlago in zračenje ter preprečimo razvoj bolezni. Hitro se nam namreč lahko zgodi, da kalčki postanejo plesnivi, če nismo dovolj previdni, ali pa razvijejo neprijeten vonj in okus. Takšnih kalčkov potem seveda ne uživamo. Sama spiram kalčke trikrat dnevno, kar mi res ne vzame veliko časa.

Večini semen za kaljenje ustreza sobna temperatura. Nekateri prva dva dneva kalilnike pustijo v temi, dokler semena ne vzkalijo, in jih potem dajo na svetlo, spet drugi pa jih imajo kar ves čas na svetlem, saj so kalčki tako bolj hranljivi. Približno po dveh do petih dneh, odvisno od vrste semena, so kalčki pripravljeni za uživanje. Jaz jih imam od vsega začetka na kuhinjskem pultu, na svetlobi.

Nam gre lahko kaj narobe?

Kalčki najbolje uspevajo pri sobni temperaturi. Previsoka temperatura lahko povzroči pregrevanje in razvoj plesni, prenizka pa kaljenje upočasni.

Tudi zračenje je pomembno – če je nezadostno, se kalilnik rosi in imajo kalčki neprijeten vonj, kar je znak, da je zraka premalo. Če imajo kalčki zatohel vonj pomeni, da nekaj semen gnije, zato kalčki niso primerni za uporabo in vse zavržemo.

Skrb za čistočo posod, v katerih kalimo, se obrestuje, da se ne razvijejo plesni.

Kako kalčke shranjujemo

Kalčke lahko nekaj dni skladiščimo v dobro zaprti posodi v hladilniku do 5 dni. Jaz jih shranjujem v steklenih posodah.

Pred uporabo kalčke vedno dobro speremo. Lahko uživamo cele ali zmlete, zelene poganjke lahko celo sočimo. Lahko jih tudi sušimo, podobno kot zelišča. Suhe nato zmeljemo in dodajamo kruhom, pecivom, juham, omakam, namazom.

Kalčki so »pisani« tako po videzu kot tudi po okusu. Ker so prava vitaminska bomba v malem, jih je priporočljivo čim pogosteje uživati. Najbolje je, da jih nakaljujemo le toliko, kolikor jih potrebujemo za dvodnevno uporabo. V hladilniku bodo zdržali nekaj dni, a je vseeno bolje, da uživamo sveže.

Kalčki so vsestransko uporabni. Kot sem že omenila, jih pri nas dodajamo vsem solatam, juham, kot priloge različnim jedem, pa tudi smutijem dodam nekaj kalčkov.


Preberite tudi:
Kalčki v prehrani
Kalčki – rešitev na dlani!
Vrtnarimo v kuhinji – s kalčki!

Kalčkom in kaljenju je namenjeno tudi celotno prvo poglavje priročnika Samooskrba v praksi.
Če imate raje video prikaze, pa toplo vabljeni k ogledu spletne delavnice Kalčki in kaljenje – hitro in enostavno do svežih vitaminov.

Prejšnji članekJe kruh vreden vašega denarja?
Naslednji članekOskrbovalnica – neprofitni projekt za bolj samooskrbno in zdravo prihodnost
Nataša Bešter je televizijska voditeljica, ki s svojo družino pripravlja TV-oddaje že več kot 25 let. To so oddaje o živalih Štiri tačke, o naravi in zdravju. Nataša in Dino imata tudi velik vrt, na katerem pridelujeta ekološko zelenjavo in tudi sadje. Več o Nataši in zdravem prehranjevanju njene družine lahko preberete na: http://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zdrava-hrana-pri-druzini-bester/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj