Kalčki – najboljši zimski vitamini!

1448

Pozimi nam je na voljo zelenjava, ki je najdražja in obenem najbolj »prazna«. Skoraj vse, kar se na trgovskih policah zdi sveže, praviloma prihaja iz hidroponičnih obratov, v katerih zelenjavo pridelujejo brez prisotnosti sončne svetlobe in zemlje.

Čeprav je takšna zelenjava navidez mamljiva, žal »pogreša« številne vitamine in rudnine, ki jih ima zelenjava, gojena v naravnih razmerah. Pri tem ne govorimo o razliki le nekaj odstotkov. Pri posameznih elementih so lahko te razlike tudi stokratne!

Sadje in zelenjava prihajata iz oddaljenih držav. Da solata preživi dolge transportne poti, jo morajo zapakirati v varovalno atmosfero. V primerjavi z njo sta domača kislo zelje in kisla repa vrhunske kakovosti, domači sadni shranki pa kljub pasterizaciji vsebujejo več vitaminov in rudnin od tega, kar nam ponujajo kot sveže.

Kakšno moč imajo v sebi kalčki?

Obstaja pa še en čudovit vir vitaminov, rudnin in nujno potrebnih encimov. Znanstvene raziskave potrjujejo, da uživanje kalčkov alkalizira telo, zavira vnetne procese in pospešuje presnovo.

V samo petih dnevih lahko iz 10 gramov semena alfalfe pridelamo 100 gramov odličnih kalčkov. Za to potrebujemo le kozarec, košček gaze in nekaj vode. Če kupimo visokokakovostno ekološko seme, nas bo 100 gramov svežih kalčkov stalo samo 26 centov. Tako kakovostne in poceni zelenjave res ne dobimo nikjer, zato se nam kaljenje hitro obrestuje.

Močno odsvetujemo, da bi za kaljenje uporabljali seme, namenjeno kmetijstvu. Zahteve za pridelavo kalčkov, ki jih uživamo surove, so namreč precej višje, poleg tega morajo biti semena za kaljenje povsem brez mikroorganizmov, saj utegnejo ustvarjati nevarne toksine. Kalčke namreč gojimo v toplem in vlažnem okolju, to pa omogoča izredno hitro razmnoževanje tudi potencialnim mikroorganizmom.

Nimate izkušenj s tem kako se kalčki kaljijo?

Oglejte si delavnico Kalčki in kaljenje – hitro in enostavno do svežih vitaminov!

Izvedeli boste, kako kaliti žita, semena, jedrca in stročnice, pri tem pa boste dobili tudi kopico preverjenih receptov, kaj početi s pridelanimi kalčki. Mateja Reš vam bo razkrila vse kritične točke in vam tako na stežaj odprla pot v čarobni svet kalčkov. Ne čakajte – kalite!

Si želite delavnico ogledati brezplačno?

Izkoristite posebno priložnost, ki jo ponuja Prema. Ob nakupu nad 78,70 EUR v njihovi spletni trgovini boste prejeli brezplačen dostop do delavnice z vsemi potrebnimi materiali in recepti.


Preberite tudi:
Kalčki – polni vitaminov in mineralov
Kalčki v prehrani
Kalčki – rešitev na dlani!
Vrtnarimo v kuhinji – s kalčki!

Prejšnji članekOvsene čoko-pomarančne ploščice
Naslednji članekDrevesa so tesno povezana z našim zdravjem
Katja Podergajs se je projektu Skupaj za zdravje človeka in narave pridružila leta 2008 kot avtorica prispevkov, lektorica in izvajalka delavnic priprave zdrave hrane. V tem času je nekaj let raziskovala možnosti samooskrbnega načina življenja, od leta 2017 pa je urednica spletnih medijev informacijskega središča Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj