Kako shraniti in ohraniti!

438
kisle vložene kumarice pickled cucumbers

Avgust 2023 – Kot vidite, se svet okrog nas hitro spreminja in prav nič ni več samoumevno. Prehranska varnost postaja ključni steber varnosti vsakega posameznika, zato bo treba dodatno zavihati rokave in ustrezno shraniti vse, kar je ponudila narava – in česar niso uničile ujme.

Če je pridelka manj, nam je še vedno na voljo veliko rezerve s tem, da shranjujemo ob pomoči metod, s katerimi bomo ohranili več vitaminov, rudnin in antioksidantov. Prav zato se je treba izmojstriti v vseh oblikah fermentacije, izdelavi presnih shrankov in hitri pasterizaciji. Dragocena hranila, ki nas lahko hranijo tudi po nekaj let, bi bilo škoda uničiti z nespametno pretirano toplotno obdelavo ali jih obremeniti z nepotrebnimi konzervansi.

Splet je žal prepoln nepreverjenih receptov in anekdotskih primerov tipa »meni je uspelo«, ki prinašajo veliko tveganje, da bosta vse delo in pridelek končala na kompostu ali v smeteh. Če ste že vložili delo, da ste nekaj pridelali, nabrali ali kupili, se tudi shranjevanja lotite temeljitejše. V zameno boste bogato nagrajeni s kakovostjo, ki bo presegala vse, kar je mogoče najti na trgovskih policah.

Bolj zdrave shranke ko želite imeti, zahtevnejši so postopki, saj jih boste pripravljali pri nižjih temperaturah ter uporabljali manj kislin, soli, sladkorja … Prav zato je toliko pomembnejše, da se vsega lotite pravilno.

Vsako leto prinese dobre razmere za nekatere rastline in obenem slabše za druge. Tudi zato je obvladovanje shranjevanja dragoceno ‒ z dobrimi shranki boste namreč odlično premostili sezono ali dve, v katerih kakega sadja ali zelenjave ni dovolj.

Če vas zanima, kako iz kozarca shranka dobiti več, kot ste vložili vanj, kaj je mogoče shraniti v presni obliki, kaj je primerno za fermentiranje in kaj lahko le na kratko pasterizirate ter v čem je skrivnost obstojnosti trajnega pesta, vam bo priročnik Samooskrbna shramba neprecenljiv vir preverjenih in zelo natančnih nasvetov. V njem boste izvedeli tudi vse o zdravih in nezdravih gostilih, dodatkih in sladkorjih. Posebnost, ki je ne boste našli nikjer drugje, je tudi konzerviranje z začimbami in eteričnimi olji. V priročniku smo se poglobili v podrobnosti, od katerih je odvisen uspeh, ter za vsako sadje in zelenjavo poiskali metode, s katerimi boste shranke ohranili najbolje in za najdaljši čas.

Ker nam je zaradi te samohvale kar malce nerodno, si preberite komentarje bralcev. Ocena, ki jo je dalo že skoraj 200 bralcev, kolikor jih je do sedaj komentiralo knjigo, je: pet zvezdic! Njihova mnenja nam res pogrejejo dušo in dajejo nov zagon za nadaljnje raziskovanje.

Nekaj komentarjev bralcev knjige Samooskrbna shramba:

Nevenka Z.
Samooskrbna shramba je precizno in bogato napisan priročnik za preživetje v »naslednjih vojnah«. Toda od Sanje Lončar drugačne knjige niti ne pričakujemo, saj za vsako vemo, da bo prava poslastica, oplemenitena s starodavnimi znanji in z novimi spoznanji.

Majda
Za tistega, ki res hoče, zdaj ni več izgovora, da ne zna. Po navodilih iz te knjige lahko vsakdo postane mojster.

Darja R.
V knjigi so nadrobno predstavljene malenkosti, ki pogosto pomenijo razliko med uspehom in ponesrečenim poskusom. Zelo mi je všeč, da je v njej tudi misel o pomembnosti pristopa in energije, ki jo pri delu shranimo v svojih kozarcih – kar je verjetno še najpomembnejša podrobnost od vseh.

Koliko časa bodo shranki zdržali?

Drugo pomembno področje, ki bo zahtevalo več pozornosti, je skrb za že shranjena živila.

Odvisno od tega, kako jih hranimo, lahko shranki izgubijo od 5 do 20 odstotkov svoje vrednosti na leto. V odvisnosti od tega, kako ste vlagali in kje shranjevali, imate lahko po dveh letih od kozarca 40 odstotkov manj koristi kot na začetku ‒ ali pa samo 10 odstotkov manj. Priznali boste, da je tolikšna razlika še kako občutna tudi pod jezikom in v trebuhu.

Pet nasvetov za dolgožive shranke

1. Shranke hranite v temnem prostoru. Svetloba namreč hitro razkraja antioksidante, zato shranki izgubljajo barvo in dragocene učinkovine. Če je vaša klet svetla, jih pospravite v kartonske škatle ali pa jih prekrijte s tkanino, ki ne prepušča svetlobe.

2. Temperatura v prostoru naj bo čim nižja in kar se da stabilna. Da boste to dosegli, vam bodo znova najbolj v pomoč kartonske škatle. Če boste dali dve škatli eno v drugo in v manjšo zložili shranke, boste učinkovito preprečili dnevno nihanje temperature, ki zmanjšuje njihovo obstojnost.

3. Kislih, sladkih in fermentiranih shrankov ne hranite tesno skupaj. Idealno bi bilo, če bi fermentirano zelenjavo hranili v drugem prostoru.

4. Kozarcev s shranki pred uporabo ne obračajte in ne stresajte. Če želite preveriti dogajanje v kozarcu, to storite nežno in brez premikanja vsebine.

5. Kozarcev ne nalagajte enega na drugega, saj utegnete nehote poškodovati pokrovčke ali pa se bodo zaradi tresljajev zrušili in razbili. Če na polici primanjkuje prostora in jih boste vseeno morali postaviti v večnadstropne vrste, med »nadstropja« položite karton. Za ta namen je še najbolje uporabiti kartonske škatle ali gajbice, da bodo kozarci stali na ravni podlagi.


Preberite tudi:
Brez začimb ne bo šlo!
Začimbe pri kisanju zelenjave
Marmelade in kompoti z manj sladkorja

Prejšnji članekNočni obisk: Sanja Lončar o povezovanju, izmenjevanju, sooskrbi
Naslednji članekŠkodljivi miti o (pre)hrani

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj