Hrana kot programska oprema?

1182
Young beautiful hispanic woman scientist writing on document at laboratory

Povzeto po članku dr. BRENDE Baletti

Voditelji v Davosu hvalijo gensko spremenjene mikrobe v tleh, kritiki pa opozarjajo na »nepopravljive posledice«. Panelisti na Svetovnem gospodarskem forumu so pozdravili gensko spremenjene mikrobe kot prihodnost trajnostnega in podnebju prijaznega kmetijstva. Toda nadzorne skupine so opozorile, da utegnejo genske spremembe mikrobov prestopiti meje vrst in geografske meje, kar bi lahko prineslo nepredvidene in potencialno nepopravljive posledice.

Sintetična biologija

Januarja so na več srečanjih Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum – WEF) v švicarskem Davosu obravnavali sintetično biologijo. To je znanost o preoblikovanju živih organizmov, ob pomoči katere dobijo nove »sposobnosti«, namenjene reševanju težav na različnih področjih – od medicine in proizvodnje do kmetijstva.

Sintetična biologija je osnova tako imenovanega »biogospodarstva«, katerega vrednost na območju ZDA ocenjujejo na milijardo ameriških dolarjev, v naslednjih dveh desetletjih pa naj bi se po podatkih Forbesa po vsem svetu povečala na več kot 30 milijard ameriških dolarjev. Pobude, kot je izvršni ukaz Bidnove administracije iz leta 2022, ki določa obvezne zvezne naložbe v biotehnologijo, bodo po pričakovanjih to rast še dodatno spodbudile.

Bioizdelki obsegajo vse od cepiv mRNA in laboratorijsko vzgojenega mesa do bioelektronskih medicinskih pripomočkov.  Panela WEF o sintetični biologiji v hrani in kmetijstvu sta potekala pod naslovoma »Biologija kot potrošniška tehnologija« in »Biološka pot do čiste ničelne vrednosti«. Pod besedo  »biološki«, so mišljeni gensko spremenjeni (GS) mikroorganizmi, ki vežejo dušik v tleh.

Biološka sredstva, ustvarjena s sintezno biologijo, niso le živi organizmi – to so gensko spremenjeni živi organizmi, izdelani za potrebe uničevanja škodljivcev ali ustvarjanja hranil, namenjenih za gnojenje rastlin.

»Preoblikovanje« potrošnikov, da bodo sprejeli predelano hrano

Chris Abbot, izvršni direktor podjetja Pivot Bio Inc., ki proizvaja Proven, prvi gensko spremenjen mikrob na trgu, je govoril o tem, da gensko spremenjene mikrobe njegovega podjetja usposabljajo za učinkovitejšo in okolju manj škodljivo vezavo dušika. Napovedal je, da bodo gensko spremenjeni mikrobi na neki še neznani točki v prihodnosti cenejši in učinkovitejši od zdajšnjih sintetičnih gnojil. Ključno pri bioizdelkih njihove blagovne znamke je to, da so gensko spremenjeni mikrobi bolj »trajnostni«.

Na panelu »Biologija kot potrošniška tehnologija« je Dror Bin, izvršni direktor izraelskega organa za inovacije, napovedal prihodnost »biokonvergence«, pri kateri se bo biologija združila z vsemi znanstvenimi področji. Biokonvergenca ni »namišljena«, je dejal Bin. Izrael je prejšnji teden postal prva država, ki je odobrila prodajo govedine iz gojenih rastlin – proizvaja jo podjetje Aleph Farms.

Udeleženci razprav so se strinjali, da se pri razvoju biogospodarstva vsi srečujejo z enako oviro: potrošniki imajo težave s sprejemanjem tovrstnih novosti. Ljudje se po nepotrebnem bojijo gensko spremenjenih organizmov (GSO), meni Abbot iz podjetja Pivot. »Niso tako slabi. Lahko jih uporabite napačno, vendar v podjetju Pivot zaradi uporabe GSO uporabljamo veliko manj kemičnih snovi.« Skupina se je strinjala, da je treba potrošnike »prevzgojiti«, da bodo sprejeli predelano hrano.

Abbot je priznal, da so biološka gnojila nekoliko bolj »zapletena« kot sintetična, »saj imate opraviti z biološkim organizmom, ki je variabilen in tudi na splošno precej nestanoviten. Nato ga postavite v biološko okolje, v zemljo, tu pa je še noro vreme, ki je leto v leto bolj noro. Zatem poskusite predvideti, kako bodo vse to delovalo. Toda to je vznemirljivo delo,« je dejal.

Eksperiment na prostem brez primere

Toda zunaj WEF je precej manj navdušenja nad gensko spremenjenimi mikrobi in drugimi tehnologijami sintezne biologije oziroma nad »hrano kot programsko opremo«, kot sta natančna fermentacija ali laboratorijsko pridelano meso.

Poročilo, ki ga je avgusta lani objavilo društvo Friends of the Earth, je izrazilo zaskrbljenost zaradi neznanih in potencialno katastrofalnih tveganj, povezanih z gensko spremenjenimi mikroorganizmi. Ti se namreč ne razlikujejo od že tako spornih GSO, ki, kot so opozorili razpravljavci, že desetletja sprožajo kontroverze.

Gensko spremenjeni mikrobi

Gensko spremenjeni mikrobi so živi organizmi, ki zlahka delijo svoj genski material z drugimi vrstami in z vetrom prepotujejo velike razdalje. Spremembe, ki nastajajo v mikrobih, bi lahko pripeljale do prestopanja meja vrst in geografskih meja, to pa bi lahko prineslo nepredvidene in potencialno nepopravljive posledice, piše v poročilu.

Ker so mikroorganizmi drobni in se hitro razmnožujejo, jih je ogromno. Z uporabo gensko spremenjenih bakterij bi se na območju, velikem pol hektarja, sprostili približno trije bilijoni gensko spremenjenih organizmov – približno tolikšno je število rastlin gensko spremenjene koruze na celotnem območju ZDA,« je v sporočilu za javnost povedala Dana Perls, vodja programa za hrano in tehnologijo pri organizaciji Friends of the Earth.

V njenem poročilu piše, da je uvedba gensko spremenjenih mikrobov v kmetijstvo »genetski eksperiment na prostem brez primere. Obseg sproščanja je veliko večji, možnosti za obvladovanje dogajanja pa so veliko manjše kot pri gensko spremenjenih pridelkih.« Poročilo podrobno opisuje vrsto genskih nesreč, ki se lahko zgodijo v procesu genskega inženiringa (in ki so se v nekaterih primerih že zgodile), vključno z nenamernim vstavitvami in izbrisi DNK. Poudarila je, da bi utegnilo priti do neštetih resnih težav, če bi se mikrobi s tovrstnimi potencialnimi okvarami sprostili v okolje, v katerem živi na milijarde vrst drugih mikrobov, ki jih znanost večinoma še ne razume, vendar tudi vsa druga živa bitja.

Celotno besedilo (bere se kot kriminalka) je objavljeno v blogu Društva Samooskrbni.net.

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/davos-wef-gmo-soil-microbes


Preberite tudi:
Nove genomske tehnike?
»Novi« gensko spremenjeni organizmi pred vrati?
Duhovne in materialne koristi samooskrbe

Prejšnji članekPlin in drva krivi za vse?
Naslednji članekZakaj kosti in mišice pozimi »izginjajo«?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj