Alkoholna industrija je “opila” Evropsko komisijo

122

Maj 2024 – Lobijem alkoholne industrije je uspelo doseči, da so še naprej izvzeti iz obveznega označevanja sestavin in hranilne vrednosti na živilih. Izjema je vinska industrija, katere lobiji so bili neuspešni.

To je privedlo do nenavadne situacije: s stekleničke kole lahko razberemo njeno vsebino, če ji je dodan viski, pa informacija – izhlapi. Ne izhlapi pa dejstvo, da se zaradi alkohola energijska vrednost pijače podvoji.

Evropska potrošniška organizacija BEUC razkriva, kaj vse se je pletlo v ozadju po februarju 2021, ko je Evropska komisija naznanila evropski načrt za boj proti raku. Eden izmed ciljev je tudi obvezno označevanje sestavin in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah. Odziv alkoholne industrije je bil takojšen in buren.

Zakaj je alkoholna industrija privilegirana?

Kot je povedala Urša Menard z Zveze potrošnikov Slovenije, objektivnega in strokovnega razloga ni. Industrija žganih pijač se izgovarja, da je navedba hranilne vrednosti in seznama sestavin nesmiselna, češ da so žgane pijače produkt le treh sestavin. Tudi označba hranilne vrednosti bi bila polna ničel. Potrošniške organizacije pa se sprašujejo, zakaj so potem porabili toliko časa in energije, da so potrošnikom preprečili vpogled v te informacije?

Nekateri irski proizvajalci viskija steklenice rade volje prekrivajo z zapisi o ročni izdelavi, bolj zadržani pa so pri razkrivanju seznama sestavin. Privlačen jantarni odtenek pogosto ne izvira iz sodov, temveč je posledica karamelnega barvila, E150. Prakse se ne branijo niti v viskijih z Zaščiteno geografsko označbo, eno izmed shem kakovosti za živila v Evropski skupnosti.

Alkoholna industrija se želi izogniti zakonsko obveznemu označevanju sestavin in hranilne vrednosti tako, da se proizvajalci zavežejo k samoregulaciji. Kje je trik? Hranilna vrednost in seznam sestavin bosta prisotna, vendar dostopna le na spletu. Verjetno nihče izmed nas ne bo v gneči, s polnimi rokami stvari, še brskal po spletu, da bi videl, kakšna je sestava izbrane alkoholne pijače.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da je skrajni čas, da Evropska komisija preneha s posebno obravnavo alkoholnih pijač in zagotovi, da so informacije navedene tam, kjer jih potrošniki lahko uporabijo: na etiketi steklenice.

Celoten članek je prosto dostopen tukaj.


Preberite tudi:
Označevanje nevarnih kemikalij v tekstilnih izdelkih
Pobuda za ureditev sledljivosti živil v prehrani javnih ustanov
Zahtevamo, da vemo, kaj jemo!

Prejšnji članekZelenjavni ričet za vse jedce
Naslednji članekTrajnostne oznake na tekstilu – jim lahko zaupamo?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj